Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2012,
11.39

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

lokalna samouprava občine

Torek, 26. 6. 2012, 11.39

5 let, 7 mesecev

Strategija razvoja lokalne samouprave do leta 2015

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Računsko sodišče je kot zadovoljive označilo popravljalne ukrepe ministrstva za pravosodje in javno upravo na področju občin. Strategija razvoja lokalne samouprave bo tako sprejeta do marca 2015.

Računsko sodišče je namreč v začetku marca objavilo revizijsko poročilo, v katerem so ministrstvu naložili, da mora predložiti načrt aktivnosti za pripravo strategije razvoja sistema občin v Sloveniji.

Kaj je ministrstvo navedlo v odzivnem sporočilu? Ministrstvo je sicer z dvema dnevoma zamude računskemu sodišču predložilo odzivno poročilo in v njem navedlo, da bodo pred sprejemom strategije različna ministrstva do septembra 2014 pripravila funkcionalno analizo izvajanja nalog občin s svojega delovnega področja ter s stališča mestnih in ostalih občin in povezovanja občin pri izvajanju njihovih nalog. Pripravili bodo tudi analizo teritorialne organiziranosti občin. O strategiji bo potekala tudi razprava.

Računsko sodišče v porevizijskem poročilu ugotavlja, da so bili s popravljalnim ukrepom, ki ga je izkazalo ministrstvo, "začeti postopki, ki lahko ob ustreznem nadaljevanju zagotovijo, da bo v revizijskem poročilu razkrita nesmotrnost ureditve področja občin odpravljena".

Področje občin se doslej ni razvijalo sistematično Računsko sodišče je v reviziji v začetku marca med drugim ugotovilo, da se področje občin doslej ni razvijalo sistematično, po vnaprej določeni strategiji, ki bi imela jasno določene cilje. To kaže tudi dejstvo, da so se zakoni s področja občin velikokrat spreminjali.

Skupna zadolženost občin na prebivalca se je v desetih letih povečala za več kot sedemkrat Številke so pokazale, da ima več kot polovica občin manj kot 5000 prebivalcev, kar bi sicer morala biti izjema. Velika večina občin je zadolženih, finančno samostojnih pa je manj kot polovica občin. Skupna zadolženost občin na prebivalca se je v desetih letih povečala za več kot sedemkrat.

Računsko sodišče je takrat tako opozorilo, da vse občine brez dodatnega financiranja iz državnega proračuna ne ne bi mogle zadovoljiti potreb prebivalcev. Ministrstvu za pravosodje in javno upravo so zato priporočali, naj pri urejanju sistema lokalne samouprave prevzame bolj aktivno vlogo na področju ureditve občin ter na podlagi že izvedenih analiz in njihovih rezultatov predstavi možne smeri razvoja ureditve občin. Ministrstvu za finance pa, da naj v mejah svojih pristojnosti čim prej vzpostavi sprotno spremljanje poslovanja občin in s tem zagotovi vpogled v stanje poslovanja občin ter možnost pravočasnega ukrepanja, tudi pri spremembah pravnih podlag, ki urejajo financiranje občin.

Ne spreglejte