Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
6.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 6.38

6 let, 6 mesecev

"Strah pred umiranjem je popustil"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Popustil je strah pred umiranjem, zato se okužba z virusom HIV še vedno širi. Umrljivost je resda manjša, epidemija pa kljub vsemu napreduje," poudarja dr. Janez Tomažič z infekcijske klinike.

Število okužb v Sloveniji narašča Letošnji svetovni dan boja proti aidsu je usmerjen v razumevanje skupin z večjim tveganjem in nadgradnjo preventive. Čeprav Slovenija sodi med države z nizkim deležem okuženih, se je število novoodkritih okužb s HIV-om in bolnikov z aidsom v zadnjih letih bistveno povečalo. Tako so letos odkrili že 49 novih okužb, kar je 19 več kot v enakem obdobju lani in 14 več kot v celotnem letu 2010, po predvidevanjih strokovnjakov pa naj bi se število do konca leta približalo 60, kar je od leta 1986, ko so zaznali prvi primer bolnika z aidsom v Sloveniji, najvišje število novih okužb pri nas.

"Homoseksualci so postali brezbrižni" "Tako kot v razvitem svetu je tudi naša epidemija prisotna predvsem med populacijo homoseksualnih moških," poudarja Tomažič. "Letos se jih je okužilo več kot 30, čeprav se vsak od njih zaveda, kako se virus prenaša. Homoseksualci – med okuženimi je namreč 85 odstotkov homoseksualcev – so postali brezbrižni. Strah je najboljša varovalka pred okužbo in tega strahu ni več. Danes je znano, da je bolezen kronična in obvladljiva, da se jo da učinkovito zdraviti in da zaradi nje nihče več ne umira. Homoseksualni moški – ti se večinoma okužijo v Sloveniji – so zaščitene spolne odnose zamenjali z nezaščitenimi, kondom je očitno postal moteč dejavnik." Tomažič je prepričan, da je v Sloveniji še nekaj sto oseb, ki se ne želijo testirati, zato so se povezali z nevladnimi organizacijami, kot sta Legebitra in ŠKUC Magnus, in uvedli testiranja tudi zunaj zdravstvenih ustanov. "Testiranja že potekajo v Klubu K4, obeta pa se tudi testiranje na domu," pojasni Tomažič.

Prvi simptomi in znaki okužbe Prvi simptomi okužbe z virusom HIV so precej podobni simptomom gripe, zato pogosto prihaja do prepoznega diagnosticiranja bolezni. Po besedah Irene Klavs z Inštituta za varovanje zdravje je v približno polovici primerov diagnoza postavljena šele v fazi, ko bi bolnik za uspešno zdravljenje že moral jemati zdravila.

Zgodnje odkritje in učinkovito zdravljenje preprečujeta sesutje obrambnega sistema in zaplete na drugih organskih sistemih V Sloveniji kljub evropskim smernicah, ki zahtevajo, da mora biti vsak pacient, ki je pregledan v ambulanti za splošno prenosljive okužbe, obvezno testiran na okužbo z virusom HIV, tega ne izvajamo. Tomažič vsem polaga na srce: "Naj tisti, ki sumijo, da so se okužili, pridejo čim prej na testiranje in se ob ugotovljeni okužbi začnejo čim prej zdraviti ter prenehajo širiti okužbo. Ker se okužba najbolj drastično širi v prvih treh mesecih, ko se okuženi virusa še ne zaveda, je to precej problematično. Zgodnje odkritje in učinkovito zdravljenje preprečujeta sesutje obrambnega sistema in zaplete na drugih organskih sistemih."

Tomažič poudarja, da je okužba s HIV-om ali aidsom danes sistemska bolezen, ki prizedene cel organizem. "Taki bolniki se hitreje starajo, bolj so nagnjeni k rakavim obolenjem, okvari jeter in ledvic, proces osteoporoze je hitrejši, prisotne so težave z žilami, pospeši se proces ateroskleroze, zviša se možnost možganske kapi in podobno."

Življenjska doba z nekaj let minusa Ob ustreznem zdravljenju je pričakovana življenjska doba bolnika, okuženega s HIV-om, skoraj enaka življenjski dobi splošne populacije. "Z nekaj let minusa," pravi Tomažič. V Sloveniji je najstarejši bolnik, okužen z virusom HIV, star 76 let – zdravi se zadnjih pet let –, imamo pa tudi bolnike iz leta 1983, sicer pa smo do zdaj v Sloveniji zaznali 490 primerov.

Bolniki želijo ostati anonimni Bolj kot medicinski vidik bolezni pa strokovnjaki poudarjajo stigmatizacijo bolnikov s HIV-om, ki svoje stanje prikrivajo tako pred domačimi kot tudi prijatelji in sodelavci. Stiska lahko privede celo tako daleč, da zavrnejo medicinsko oskrbo in zdravljenje, se popolnoma izogibajo socialnim stikom, razvijejo depresijo, anksioznost, samomorilne misli in se zaradi zanikanja okužbe udeležujejo tveganega spolnega vedenja, s čimer tvegajo širjenje okužbe.

Ko smo poskušali poiskati sogovornika, ki bi spregovoril o svoji osebni izkušnji, so nam bila vsa vrata zaprta. Bolniki s takšno diagnozo se ne želijo razkrivati.

Kljub izjemi je bolezen še vedno neozdravljiva Pred dnevi je Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo predstavil primer iz Nemčije, ki je potrjen kot prvi primer popolne ozdravitve bolnika z virusno okužbo HIV, in sicer s transplantacijo kostnega mozga. A Tomažič pri tem opozarja: "To je en sam primer in ne nov način ozdravitve." Ta bolnik je poleg virusa HIV bolehal tudi za levkemijo, zato so mu presadili kostni mozeg. "Na svetu obstaja le 0,5 odstotka ljudi, ki so zaradi odsotnosti koreceptorjev, ki bi omogočili vstop virusa v telo, odporni proti okužbi s HIV-om. Omenjeni bolnik je s transplantacijo pridobil kostni mozeg take osebe in zaradi tega ozdravel."

Rešitev v roku desetih let? Francoska znanstvenica Françoise Barré-Sinoussi, Nobelova nagrajenka za odkritje virusa HIV in glavna promotorka novega projekta z naslovom Towards HIV cure ali Proti ozdravitvi okužbe HIV, je na letošnjem kongresu virologov izrazila prepričanje, da bo bolezen v roku desetih let mogoče povsem pozdraviti. "Trenutno z zdravili lahko delujemo le na celice, ki so okužene in se delijo, znanstveniki pa danes raziskujejo učinkovine, ki bi virus spravile iz spečih imunskih celic," pojasnjuje Tomažič.

Testiranje – naj bo zgodaj in pogosto Brezplačno in anonimno se lahko testirate vsak ponedeljek med 12. in 14. uro na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana na Japljevi 2 v Ljubljani, preostale dni pa tudi drugod po Sloveniji.

Morda niste vedeli, a če v roku štirih ur od okužbe obiščete zdravnika in se začnete primerno zdraviti – tako zdravljenje naj bi trajalo štiri tedne –, lahko razvoj bolezni popolnoma preprečite.

Ne spreglejte