SiolNET. Novice Slovenija
4,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nove podrobnosti s Storžiča: Prva naveza žrtev razmer, drugi plaz sprožila alpinista #video

4,32

termometer

Gorska reševalna služba Tržič je danes po sobotnih plazovih na Storžiču, ki sta odnesla tri življenja, sporočila, da je bila prva naveza alpinistov žrtev razmer, ki jih je krojil veter in so se nenadoma poslabšale. Druga alpinista pa sta kljub prvi nesreči nadaljevala vzpon in doživela nesrečo, ki je ogrozila tudi delo gorskih reševalcev.

Kot so pojasnili v reševalni zvezi, jih je regijski center za obveščanje v soboto obvestil o snežnem plazu v Kramarjevi smeri v Storžiču. Po opravljenem klicu z očividcema so ugotovili, da je plaz odnesel dve osebi, ki ne kažeta življenjskih znakov. Sprožili so reševalno akcijo z aktivacijo celotnega moštva ter posadko helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku. Nekaj minut za tem je bil aktiviran tudi helikopter policije, ki je opremljen z napravo za iskanje pogrešanih v plazu, poroča STA.

Reševanje Storžič Novice Storžič: umrli trije alpinisti, poškodovana tudi dva reševalca #video

Na kraj nesreče je odšla predhodnica, ki je štela pet članov, od tega enega zdravnika. Zdravnika in reševalca so s helikopterjem prepeljali do ponesrečencev. Pridružila se jima je tudi posadka helikopterske nujne medicinske pomoči. Ugotovili so, da sta ponesrečenca podlegla poškodbam.

Pri reševanju je sodelovalo 24 reševalcev, in sicer gorski reševalci, vodniki lavinskih psov, združena ekipa Gorske reševalne zveze Slovenije in helikopterske nujne medicinske pomoči ter helikopterja vojske in policije. | Foto: GRS Tržič Pri reševanju je sodelovalo 24 reševalcev, in sicer gorski reševalci, vodniki lavinskih psov, združena ekipa Gorske reševalne zveze Slovenije in helikopterske nujne medicinske pomoči ter helikopterja vojske in policije. Foto: GRS Tržič

"Začeli smo helikopterski prevoz umrlih v dolino. Tik pred dvigom drugega ponesrečenca sta alpinista, ki sta se nahajala v zgornjih pobočjih Storžiča, sprožila snežni plaz. Ekipa, ki je bila tik pred koncem dela na kraju nesreče, je bila prek radijske postaje obveščena o ponovnem plazu. Vsi štirje so zbežali pred plazom in si rešili življenje. Med begom sta se dva reševalca poškodovala," so navedli.

turno smučanje pohodništvo plazovi Novice Še ena tragedija v visokogorju: ugasnilo življenje turnega smučarja

Drugi plaz je s seboj prinesel tudi dva alpinista. Eden je preživel s težjimi poškodbami, drugi je umrl. Sledilo je reševanje poškodovanih in prevoz umrlih.

Predsednik Društva gorske reševalne službe v Tržiču Janez Primožič je za STA pojasnil, da so med reševanjem prve naveze opazili drugo navezo dveh fantov, ki sta nadaljevala vzpon. "Zakaj sta nadaljevala, ne vem, zato ju tudi ne gre obsojati, čeprav sta morala videti helikopter in reševalce," je dejal. Zgodilo pa se je tisto, česar so se reševalci bali, saj sta sprožila drug plaz, v katerem so bili poškodovani tudi reševalci. Po Primožičevih besedah gre sicer za eno večjih in bolj tragičnih nesreč po letu 1977 v tržiščem koncu.

Ob tem so v reševalni zvezi zapisali, da je v prvi navezi ponesrečenih življenje izgubil tudi izkušeni gorski reševalec Slavko Rožič iz Tržiča, ki je bil zadnjih deset let zelo aktiven v gorski reševalni službi, bil je tudi inštruktor in član izpitne komisije za gorske reševalce. S svojim delom je, kot so dodali, dvignil raven reševalnega dela.

Pristojni sicer odsvetujejo gibanje v visokogorju, saj so razmere zaradi velike nevarnosti proženja snežnih plazov, nizkih temperatur in močnega vetra izredno nevarne. Temperature v visokogorju so okoli minus 20 stopinj Celzija, pihajo tudi močni vetrovi severnih in severovzhodnih smeri.

"Največjo težavo povzroča veter, ki ustvarja snežne zamete, ki so zelo nepredvidljivi. To je kot hoja po minskem polju, lahko pridete dobro čez, lahko pa se tudi najbolj izkušenim zgodi, da zaidejo v težave," je pojasnil Primožič.

Včeraj je Storžič vzel tri življenja. | Foto: STA , Včeraj je Storžič vzel tri življenja. Foto: STA ,

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin