Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
7.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 7.19

7 let, 12 mesecev

Stavka se nadaljuje, nov sestanek v ponedeljek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odločitve o zamrznitvi stavke v delu javnega sektorja deseturna pogajanja med vladnimi in sindikalnimi predstavniki niso prinesla. Razšli so se z dogovorom, da se bodo znova sestali v ponedeljek.

Pogajanja so se začela v četrtek ob 15. uri. Kot je bilo v večernih urah razumeti sindikalno stran, naj bi bili blizu dogovoru, ki bi zadostoval za zamrznitev stavke, a se to ni zgodilo. Po besedah vodje stavkovnega odbora Dušana Miščevića so se pri eni od točk očitno slabo razumeli. Stavka zaenkrat ostaja v sedanjih okvirih in je v tem trenutku ne bodo zaostrili, je povedal Miščević. Kamnarjeva: Nekatera pomembna vprašanja ostajajo odprta Tokratna pogajanja so se tako končala brez sklepov. Vodja vladne pogajalske skupine generalna sekretarka vlade Helena Kamnar ocenjuje, da so glede marsikaterega vprašanja zbližali stališča, a nekatera pomembna vprašanja ostajajo odprta in o njih se bodo naprej pogovarjali prihodnjič. Naslednje srečanje so dogovorili za ponedeljek, saj so pred njimi zahtevna vprašanja, vsaka stran pa mora dobro razmisliti, kako naprej, da ne naredijo napake, pravi Kamnarjeva. "Poleg tega je za nami dolg dan in verjetno je prav, da trezno razmislimo, preden nadaljujemo," dodaja. Med potekom pogajanj o njihovi vsebini ne bodo dajali izjav Možnost, da bi vlada odstopila od plačnega dogovora, ki zamrznjuje nagrajevanja in napredovanja, je po njenem malo verjetna. Kje so zbližanja mogoča, ni želela razkriti. S poslovnikom so se namreč dogovorili, da med potekom pogajanj o njihovi vsebini ne bodo dajali izjav, je pojasnila. Prav tako o podrobnostih ni želel govoriti Miščević.

Povedal je, da se pri nobeni od stavkovnih zahtev niso dokončno dogovorili, za pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij pa po njegovih besedah ni več potrebe. V sindikatih so namreč prepričani, da jim z današnjim dnem glede na veljavno kolektivno pogodbo in pogodbe o zaposlitvi pripada tretja četrtina odprave plačnih nesorazmerij. Tega naj ne bi zadržala niti tožba, s katero vlada na sodišču zahteva razvezo od obveznosti omenjenega izplačila.

"Tretja četrtina je naša" "Ocenjujemo, da je tretja četrtina naša in pričakujemo, da se bomo tudi pri ostalih zadevah dogovorili tako, da bo možno stavko pripeljati k uspešnemu koncu," pravi vodja pogajalske skupine tega dela sindikatov Janez Posedi.

Zakaj kljub oceni, da imajo tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij, nadaljujejo stavko, pa Posedi odgovarja, da ostajajo še druga vprašanja, od napredovanj, eskalacije, regresa, izločanja iz javnega sektorja, do dveh novel zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Kot ocenjuje, so najbližje v pogovorih glede plačila stavke.

V konfederaciji sindikatov javnega sektorja solidarni s stavkajočimi

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj poteka stavke ne želi komentirati, dokler traja. Poudarja pa, da so tisti javni uslužbenci, ki ne stavkajo, solidarni s stavkajočimi, in da konflikt med skupinami ustvarjajo mediji. Po njegovem gre za nesrečno okoliščino, saj so sindikati imeli različne ocene o stanju v državi. Kot je pojasnil, v konfederaciji skupaj z delom sindikatov, ki stavka, delijo nezadovoljstvo nad ravnanjem vlade in njenim odnosom do socialnega dialoga. Ta je namreč dodana vrednost sama na sebi, je dejal Štrukelj, ki je tudi obsodil vsakršne pritiske na stavkajoče.

Obenem je predsednik konfederacije, ki je tudi glavni tajnik Sviza, spomnil, da so se v sindikatu večinsko odločili za podpis aneksa h kolektivni pogodbi. Štrukelj je pri navajanju razlogov za takšno odločitev izpostavil veliko število pisem sindikalnih zaupnikov. V njih so po Štrukljevih besedah iz občutka solidarnosti do tistih, ki so ostali brez dela, izrazili pripravljenost, da kljub nezadovoljstvu odložijo uveljavitev pravice do uskladitve plačnih nesorazmerij. Ob tem Štrukelj priznava, da je prišlo tudi do nekaterih izstopov iz sindikata zaradi nezadovoljstva z odločitvijo sindikata.

"Dva vpogleda na stanje v državi" Štrukelj pojasnjuje, da gre pri podpisu oz. nepodpisu aneksa za dva pogleda na stanje v državi, pri čemer je bistveno, da ne pride do konflikta med delavci v javnem in zasebnem sektorju. Ta konflikt po njegovih besedah izrazito poglabljajo politični razred in lastniki kapitala.

Štrukelj pa tudi opozarja, da so s "solidarnostno gesto" pristanka na odlog uskladitve plačnih nesorazmerij želeli zavezati vlado k temu, da "nekaj svežega zraka", ki ga bo s tem dobila, nameni utrjevanju socialne države, zlasti javnega šolstva in zdravstva, in reševanju položaja najrevnejših. "Tu zahtevamo od vlade jasen odgovor, kako bo ravnala na tem področju," je dodal.

Stavkovni odbor ne napoveduje zaostrovanja Po zadnjih pogajanjih z vladno stranjo se je sestal stavkovni odbor 21 sindikatov javnega sektorja. Sporočili so, da stavke za zdaj ne bodo zaostrovali, z vlado pa se nameravajo še naprej pogajati o vseh stavkovnih zahtevah - izjema je le tretja četrtina odprave plačnih nesorazmerij.

Kot je stavkovni odbor zapisal v obvestilu po seji, je namreč "s 1. oktobrom dospela pravica zaposlenih v javnem sektorju do izplačila tretje četrtine izravnave plačnih nesorazmerij, ki mora biti zato upravičencem izplačana pri izplačilu plače za mesec oktober". Če država novembra pri izplačilu oktobrskih plač ne bo "poravnala dolga do javnih uslužbencev v deležu, kot je predvideno", če torej ne bo upoštevano povišanje zaradi odprave plačnih nesorazmerij, se bodo po Posedijevih besedah ustrezno odzvali.

GZS: Opravičilo sindikatov škode ne zmanjšuje V obvestilu, ki ga je stavkovni odbor naslovil na javnost, se tistim, ki jih je stavka doslej prizadela, prikrajšala ali oškodovala, opravičujejo in jih prosijo za razumevanje. Na Gospodarski zbornici Slovenije so se na opravičilo že odzvali in dejali, da opravičilo sindikatov za nastalo škodo te v ničemer ne zmanjšuje. Vodje nekaterih sindikatov zavestno nadaljujejo z blokadami, ki predstavljajo resno grožnjo za padec konkurenčnosti gospodarstva in destabilizacijo družbe, poudarjajo na zbornici.

Kot menijo, zahteva po dvigu mase plač v takih razmerah pomeni, da si sindikati javnega sektorja jemljejo pravico odločati o nadaljnjem razvoju Slovenije brez kompasa - le s ciljem zadovoljitve lastnih interesov. "Njihove zahteve so nerazumne, nesprejemljive in dolgoročno škodljive," izpostavljajo.

Ne spreglejte