Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2013,
15.53

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 15.53

8 let, 5 mesecev

Srednješolci na vojaškem usposabljanju v Vipavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V veščinskem centru Slovenske vojske v Vipavi se je začelo šestdnevno usposabljanje oz. taborjenje Mors in mladi, ki ga vsako leto pripravijo za dijake srednjih šol.

Do sobote se bo 46 srednješolcev, med katerimi je osem deklet, spoznavalo z vojaškim poklicem in terenskim življenjem. Prvi dan bivanja v vojaških vrstah se bodo seznanili s hišnim redom vojašnice in z vsemi dejavnostmi na usposabljanju ter postavili vojaški tabor. V naslednjih dneh do sobote pa bodo dobro spoznali pravila vojaškega obnašanja, urejanja, nošenja in uporabe osebne vojaške opreme, seznanili se bodo s postrojitvenimi pravili Slovenske vojske, je povedala častnica za odnose z javnostmi v SV Barbara Hanžič Visinski.

Streljali bodo tudi z lasersko pištolo Po vojaško se bodo gibali po bojišču (taktičnem poligonu Mlake), se spoznavali z orožjem ter opremo bojevnika 21. stoletja, spoznali osnove vojaške topografije, teorijo orientacije pa podkrepili s kondicijsko-orientacijskim pohodom. Streljali bodo z lasersko pištolo, z zračno puško in malokalibrsko puško.

Obiskali bodo tudi Muzej vojaške zgodovine v Pivki Šest dni v vojaških vrstah bo tudi športno obarvanih, manjkala pa ne bo niti kulturno-zgodovinska vzgoja, saj bodo obiskali Muzej vojaške zgodovine v Pivki ter si ogledali Izobraževalni center Zaščite in reševanja na Igu.

Lansko leto se je v Slovenski vojski na podoben način izobraževalo 54 mladih. V vojaških vrstah imajo pogoje za namestitev 60 udeležencev, tokrat se jih je na razpis prijavilo 46. V ta projekt so vključeni le dijaki, za študente pa v juliju načrtujejo študentski vojaški tabor v Bohinjski Beli.

Ne spreglejte