SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sreča je ključnega pomena za zdravje v starosti

4

termometer

Ključ za ohranjanje zdravja v starejših letih je, da je človek srečen in uživa življenje. Raziskovalci so namreč ugotovili, da depresivni ljudje veliko bolj trpijo zaradi zdravstvenih težav.

Uživati življenje in biti telesno aktiven je recept za zdravo staranje, zatrjujejo znanstveniki po tem, ko so ugotovili, da so srečni starejši ljudje v formi in posledično tudi bolj zdravi.

Številni pozitivni učinki niso zanemarljivi Upokojenci, ki so zadovoljni, imajo manj težav z vsakdanjimi opravili, kaže študija, ki je bila objavljena v Canadian Medical Association Journalu.

Prav tako imajo manj zdravstvenih težav, kot so bolezni srca, rak, možganska kap, sladkorna bolezen ali artritis. Raziskava še ugotavlja, da naj bi imeli nesrečni ljudje kar dvakrat več možnosti, da zbolijo.

Srečni ljudje se starajo počasneje "Študija kaže, da starejši ljudje, ki so srečni in uživajo življenje, kažejo počasnejši padec telesnega procesa, kot je starost," pojasnjuje Andrew Steptoe iz univerze College v Londonu, kjer so spremljali 3199 moških in žensk, starih 60 let ali več.

Obstaja namreč manjša verjetnost, da oslabijo možnosti opravljanja vsakdanjih opravil, kot sta osnovni vstajanje ali oblačenje, kar so v raziskavi v različnih starostnih obdobjih tudi merili.

Izkazalo se je, da imajo prizadevanja za izboljšanje dobrega počutja pri ljudeh višjih starosti tudi pozitivne učinke na družbo, saj so ti ljudje aktivni, hkrati pa manj obremenjujejo sistem zdravstvenega varstva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin