Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
12.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 12.43

8 let

Spopad za gorenjsko prestolnico

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Mestni občini Kranj se bosta v drugem krogu spopadla zdajšnji župan Mohor Bogataj in izzivalec Boštjan Trilar. Bo Bogataj še četrtič postal župan ali bo uspelo Trilarju, zmagovalcu prvega kroga?

V 55-tisočglavi Mestni občini Kranj se je v prvem krogu županskih volitev za "prestol" gorenjske prestolnice, ki je za Ljubljano in Mariborom tretje največje slovensko mesto, pomerilo sedem kandidatov in kandidatk.

V prvem krogu slavil Trilar in njegova stranka V prvem krogu je bil najuspešnejši 46-letni Trilar, ki je prejel 5.874 glasov oziroma 38,85 odstotka, v drug krog pa se je uvrstil še 58-letni Bogataj, ki je prejel 5.085 glasov oziroma 33,62 odstotka. Vsi drugi kandidati so dobili manj kot deset odstotkov glasov.

Trilarjeva stranka Več za Kranj, stranka za lepšo prihodnost je slavila tudi na volitvah v občinski svet – dobila je 22,46 odstotka glasov. Stranka za napredek krajevnih skupnosti, katere kandidat je Bogataj, je dobila 7,19 odstotka glasov, kar je zadostovalo za sedmo mesto (Bogataja uradno podpira še SLS). Bogataj poudarja svoje županske izkušnje Bogataj Kranju županuje že tri mandate, najprej je bil prvi med Kranjčani v letih 1998-2006, nato pa spet od leta 2010 (med letoma 2006 in 2010 je županoval Damjan Perne). Prav zato v svoji volilni kampanji poudarja županske izkušnje.

Kot pravi, so med drugim njegove največje prednosti pred izzivalci dobro poznavanje delovanja lokalne skupnosti, izkušnje pri vodenju Mestne občine Kranj v treh mandatih in podrobno poznavanje investicijskih projektov, ki so v teku.

Trilar izpostavlja svoje izkušnje v gospodarstvu Na drugi strani Trilar, ki je svojo kandidaturo za župana najavil junija letos, naslednji mesec pa ustanovil še svojo stranko Več za Kranj, stavi na svež veter in poudarja svoje izkušnje, ki jih je pridobil v gospodarstvu, kjer je deloval zadnjih 21 let. Med drugim je bil med letoma 2007 in 2011 vodja Toyote Slovenija. Bogatajeve prednostne naloge so gradbene naložbe Za Bogataja, če mu bo še četrtič uspel veliki met, so prednostne naloge povezane z gradbenimi investicijami, ki so v teku (gradnja kanalizacijskega omrežja, nadgradnja ter rekonstrukcija centralne čistilne naprave, vodovod Bašelj-Kranj), v fazi priprave (nov avtobusni terminal) ali v načrtu (sanacija OŠ Simon Jenko, gradnja telovadnice pri OŠ Stražišče, ureditev visokošolskega središča …).

Trilar bi najprej povečal učinkovitost občinske uprave Trilar, če se bo zavihtel na župansko mesto, kot prednostne naloge vidi povečanje učinkovitosti in motiviranosti občinske uprave. Zelo pomembna se mu zdi izbira direktorja občinske uprave, vzpostavitev primernega sodelovanje v mestnem svetu, pravična delitev sredstev po krajevnih skupnostih in nekatere investicije (športni park s tribuno in ledno dvorano, kolesarska steza, zavetišče za živali).

Bogataj bi privabil vlagatelje s komunalno opremljenostjo in novimi cestami Kako privabiti vlagatelje v Kranj? Zdajšnji župan med drugim poudarja, da lahko občina k večji privlačnosti Kranja za gospodarske naložbe pripomore z urejanjem komunalne opremljenosti primernih zemljišč, z izboljšanjem lokalnih cest, z intenziviranjem dialoga z državo, da med investicije uvrsti prenovo regionalnih cest in vpadnic v Kranj.

Trilar pravi, da je treba bolj prisluhniti podjetnikom in obrtnikom Njegov izzivalec pa poudarja, da bi bilo treba najprej prisluhniti 3.600 kranjskim podjetnikom in obrtnikom ter jih zadržati v Kranju. Kot ugotavlja, obrtniki in podjetniki najbolj potrebujejo sodelovanje in posluh občine, skupen nastop na trgih, tudi tujih, ter ureditev cestne in komunalne infrastrukture.

Ne spreglejte