Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
6. 4. 2010,
15.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 6. 4. 2010, 15.54

8 let

"Spletna cenzura, če že, bi se morala začeti drugje"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Uradu informacijske pooblaščenke imajo pomisleke glede izvajanja spremenjenega Zakona o igrah na srečo.

"Vztrajamo, da država lahko ščiti svoj interes, vendar ne na ta način," je za SiOL.net ob izdajanju odločb o omejitvi dostopa do nekaterih spletnih strani v skladu z omenjenim zakonom povedala mag. Rosana Lemut-Strle, namestnica informacijske pooblaščenke. Postopki naj tečejo zoper kršitelje "Varovanje interesov države mora biti v sklopu sodnih postopkov, ki morajo teči zoper kršitelje, to so gospodarske družbe, ki prirejajo igre na srečo v nasprotju s pravili," je poudarila namestnica informacijske pooblaščenke in obenem dovolila možnost, da lahko v sklopu takih postopkov sodišče z začasno odredbo odredi ukrep, s katerim bi morda preprečil povečanje škode ali druge posledice, ki bi jih lahko utrpela država. Sporne pristojnosti upravnega organa

"Najbolj ključen kamen spotike spremenjenega Zakona o igrah na srečo je prav v tem, ali sme tovrstno odločanje opraviti tudi upravni organ," je opozorila sogovornica in obenem izpostavila, da sodišča o tem ne bi smela odločati predolgo: "Sodišče lahko z začasnimi odločbami ukrepa hitro in učinkovito."

V Uradu informacijske pooblaščenke sicer menijo, da tudi sodišča s takimi ukrepi ne bodo ustavila nezakonitega prirejanja iger na srečo in da je prava rešitev v tem, da evropske države oblikujejo ustrezna skupna pravila.

Ne na škodo uporabnikov "Država ima legitimen interes, da ščiti in ureja področje iger na srečo tako, kot se njej zdi primerno, saj tudi evropska zakonodaja ne pravi drugače, a za dosego svojih ciljev mora izbrati sredstva, za katera menimo, da ne smejo biti na škodo uporabnikov," znova svari Lemut-Strletova in dodaja: "Moramo vedeti, da ponudnik telekomunikacijske poti, to je v tem primeru ponudnik dostopa do interneta, ni odgovoren za vsebino spletnih strani."

Kaj pa pedofilske strani? "Če je država že začela razmišljati v smeri omejevanja dostopa do nekaterih spletnih strani in na nek način začela s spletno cenzuro, kar je sicer zelo nevarno, je naše mnenje, da bi bilo primerneje začeti pri veliko bolj perečih vsebinah, ki so na internetu, s stranmi s spornimi in kriminalnimi vsebinami, kot je pedofilija," razmišlja namestnica informacijske pooblaščenke.

Dogovore različno razumejo "Zakon je zdaj tak, kot je, a smo po naših skupnih sestankih razumeli, da ga Urad za nadzor prirejanja iger na srečo (UNPIS) ne bo izvajal, dokler ne bo novele zakona. Mi bomo pri sprejemanju te novele ponovili naše stališče in pri njemu vztrajali: sploh ne gre za preprečevanje državi, da svoje dobi, a sredstva morajo biti primerna," je sklenila namestnica informacijske pooblaščenke.

Ne spreglejte