Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 2. 2008,
13.16

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 29. 2. 2008, 13.16

8 let, 2 meseca

Šoltes čaka na odgovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Računsko sodišče je odgovorilo na mnenje vladne službe za zakonodajo glede poziva sodišča premieru za razrešitev ministra Janeza Podobnika.

"Dolžnost vlade je, da o pozivu sprejme odločitev in zanjo navede razloge," je povedal predsednik sodišča Igor Šoltes, ki odgovor vlade še vedno pričakuje.

Šoltesu je pomembno, da bo vladni odgovor vsebinski "Rokov za ta odgovor ni," je dejal Šoltes. "Pričakujem pa vsebinski odgovor vlade in argumente za njeno odločitev. Pričakujem tudi, da se bo premier odločil skladno z našim pozivom," je poudaril in dejal, da o svojem odstopu ne razmišlja. "Vrsta vprašanj je odprtih, zato o tem v tem trenutku ne bi špekuliral," je pojasnil.

Šoltes: S pozivom so naše pristojnosti izčrpane Vprašanja, ali bi moral Podobnik odstopiti sam, Šoltes ni želel komentirati. "S pozivom so naše pristojnosti izčrpane," je ponovil. Četrtkova vladna razrešitev generalnega direktorja direktorata za okolje Radovana Tavzesa, ki jo nekateri mediji povezujejo s to zgodbo, pa je za računsko sodišče po Šoltesovih besedah "irelevantno vprašanje". "Razloge za to lahko pojasnijo na ministrstvu," je dodal.

Šoltes: Ne ustava ne zakon ne določata, da mora vlada slediti pozivu sodišča Šoltes je podrobneje predstavil odgovore na mnenje vladne zakonodajne službe. Kot je povzel, je njihova pristojnost, da v primeru hudih kršitev pozovejo organ (v tem primeru vlado) k razrešitvi odgovorne osebe. "Dolžnost vlade je, da vsebinsko odgovori na poziv in v odgovoru navede razloge za svojo odločitev," je povzel zakon o računskem sodišču. "Ne ustava ne zakon pa nikjer ne določata, da mora vlada slediti zahtevi poziva sodišča," je izpostavil.

SDS zavrača očitke o neodzivu premiera Očitki Milana Petka, da se premier ni odzval na poziv računskega sodišča za razrešitev ministra Janeza Podobnika, so po prepričanju SDS neutemeljeni. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je bila nedodelanost instituta razrešitve odgovornih oseb ugotovljena tudi ob nekaterih drugih dosedanjih primerih za razrešitev odgovornih oseb, tako na lokalni kot na državni ravni. Obenem poslanska skupina opozarja, da so tudi ustavnopravni strokovnjaki že večkrat poudarili, da institut razrešitve odgovorne osebe po nalogu računskega sodišča v veljavnem zakonu o računskem sodišču ni celovito urejen.

SDS: Milan Petek ima do tega vprašanja zelo površen odnos Zaradi omenjenih razlogov poslanska skupina SDS podpira ravnanje predsednika vlade Janeza Janše, da dokončno odločitev o razrešitvi okoljskega ministra Janeza Podobnika sprejeme šele tedaj, ko bo na pravno-sistemska vprašanja, ki jih je izpostavila vladna služba za zakonodajo, odgovorilo računsko sodišče. "Predsednik komisije DZ za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milan Petek ima do navedenega vprašanja v nasprotju s SDS zelo površen odnos in ga izrablja v politične namene," še piše v sporočilu.

Prijatelj: Ne bi bilo prvič, da bi zaprli nekega ministra

Premier Janez Janša ve, ali mora ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika odstaviti ali ne. Če je sum upravičen in če obstajajo elementi kaznivega dejanja, pa mora priti do javnega pregona, je v imenu stranke SNS povedal njen poslanec Srečko Prijatelj. Kot je dodal, to ne bi bilo prvič, da bi zaprli nekega ministra. SNS bi morebitno interpelacijo proti Podobniku podprl, "v kolikor bi obstajali tehtni razlogi za zamenjavo, podprti z dejstvi, da je minister Podobnik storil elemente kaznivega dejanja in s tem povzročil škodo Sloveniji"

Cvikl: Vlada se sama odloča o spoštovanju zakonov Predsednik vlade Janez Janša očitno meni, da se bo vlada samo odločala o tem, katere zakone bo spoštovala in katerih ne, je dejal poslanec SD Milan Cvikl. "Torej gre za potrjevanje naših trditev, da vlada javnofinančno zakonodajo, ugotovitve računskega sodišča in zakonodajo, ki o tem govori, razume po svoje," je še dodal. Vlada torej zakonom sledi le takrat, ko ji to odgovarja, meni Cvikl.

Cvikl: Janša bi se moral odločiti v 15 dneh

Cvikl je spomnil, da je računsko sodišče na ministrstvu za okolje in prostor ugotovilo kršitev obveznosti dobrega gospodarjenja, ob tem pa zakon jasno pravi, da se mora predsednik organa, katerega član takšen funkcionar je, odločiti v 15 dneh. Torej se mora Janša v tem času odločiti in predlagati DZ Podobnikovo razrešitev ali pa reči, da Podobnik dobro dela in računsko sodišče nima prav, je dejal Cvikl.

Cvikl: Podobnik bi lahko že sam odstopil Ko inštitucija, kot je računsko sodišče, opozori na kršitev zakonitosti in vlada pravi, da tega ne bo spoštovala, ker ministri niso enakopravni pred zakonom, potem tej vladi manjka verodostojnosti, je opozoril Cvikl. Vlada, politične stranke in predsednik vlade se morajo po njegovih besedah odločiti, ali bodo zakon spoštovali. Problem bi rešil minister Podobnik, ki bi lahko že sam odstopil, je še dejal.

LDS v primeru neukrepanja zoper Podobnika za interpelacijo

Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč od premiera pričakuje ukrepanje zoper ministra Podobnika v roku 14 dni. Če se to ne bo zgodilo, bo LDS stranke pozvala, naj prispevajo glasove za vložitev interpelacije zoper Podobnika.

Školč: Janša se obnaša, kot so se včasih "nezmotljivi" kralji Po Školčevih besedah so v LDS zaskrbljeni nad tem, da predsednik vlade s tem, ko ne želi razrešiti Podobnika, daje slab zgled spoštovanja načela zakonitosti in pravne države. "Ta načela Janša spoštuje pri ukrepanju zoper politične nasprotnike, ko gre za njegove politične sopotnike, pa načelo pravne države odklanja," je prepričan vodja poslanske skupine LDS. Po njegovi oceni se je predsednik vlade postavil nad zakon in se obnaša, "kot so se včasih kralji, za katere je veljalo, da se ne morejo zmotiti".

Lahovnik: Če Janša ne bo upošteval računskega sodišča, tudi interpelacije ne bo

Vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik je dejal, da od Janše pričakuje upoštevanje poziva sodišča. Če tega ne bo storil, bo po njegovem pokazal, da zakon ni za vse enak. Na vprašanje, ali bodo prispevali svoje podpise za interpelacijo, če premier Podobnika ne bo razrešil, Lahovnik odgovarja, da je poziv računskega sodišča močnejši kot sama interpelacija. "Če se predsednik vlade ne zmeni za pozive računskega sodišča, se tudi za interpelacijo ne bo," je prepričan.

Horvat: Janša je ravnal prav, ko ni ukrepal takoj

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je povedal, da v NSi podpirajo odločitev Janše, da ne ukrepa takoj. "Podobnik naj sam oceni, če je delal napake. Če jih je, mora sprejeti odgovornost in odstopiti," je prepričan Horvat. Po Horvatovih besedah v poslanski NSi ministra Podobnika poznajo kot človeka, ki zagovarja moralne vrednote. "On sam najbolj ve, če je delal napake. Če jih je naredil zavestno ali ne, pa mora zanje odgovarjati," je prepričan vodja poslanske skupine NSi.

Ne spreglejte