Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 13.53

8 let

Sodišče v Strasbourgu Sloveniji znova dodelilo plačilo odškodnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropsko sodišče za človekove pravice je danes objavilo razsodbo v tožbi Ivana Eberharda proti Sloveniji.

Eberhard se je na evropsko sodišče februarja 2005 obrnil v skladu s členom osem Evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki govori o pravici do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja. Slovenskim oblastem je očital, da mu niso zagotovile stikov z njegovo hčerko, do katerih je bil upravičen v skladu z upravnim postopkom. Pritožil se je tudi zaradi večletnih zamud v sodnih postopkih glede skrbništva in stikov. Čas je ključnega pomena pri stikih z otroki Sodišče v Strasbourgu je razsodilo v prid tožnika in ob tem med drugim spomnilo na dolžnost nacionalnih organov, da sprejmejo vse potrebne korake, da staršem v najkrajšem možnem času zagotovijo stike z otroki, do katerih so upravičeni. Kot so izpostavili v Strasbourgu, je čas pri tem ključnega pomena, saj lahko pride v primeru zamud do nepopravljivih posledic v odnosu med starši in otroci, ki ne živijo skupaj.

Slovenski organi niso izpolnili dolžnosti

Ker slovenski organi te svoje dolžnosti niso izpolnili - postopki glede pravice do stikov in skrbništva so se vlekli več let, medtem pa tožnik Ivan Eberhard kar štiri leta s svojo hčerko ni imel skorajda nobenih stikov - je evropsko sodišče razsodilo v korist tožnika, slovenski državi pa naložilo, da mu izplača 7500 evrov odškodnine ter 3000 evrov za povrnitev stroškov.

Mati preprečevala stike Hkrati z razsodbo je sodišče danes objavilo tudi povzetek spora med Ivanom Eberhardom in njegovo nekdanjo soprogo M.E. Slednja je tožnika zapustila leta 2001, ko je imela njuna hčerka štiri leta. Potem ko se je skupaj s hčerko izselila iz stanovanja, v katerem so dotlej živeli, je vložila zahtevo za ločitev.

Po končanem upravnem postopku je imel tožnik od oktobra 2002 pravico s hčerko preživeti štiri ure tedensko, vendar pa mu M.E. tega ni omogočila in mu je preprečevala vsak stik z otrokom.

Spor rešen leta 2008 Spor glede skrbništva je bil nato dokončno razrešen januarja 2008, ko sta sprti stranki vendarle dosegli dogovor o stikih očeta s hčerko in ustavili vse postopke pred slovenskimi sodišči.

Ne spreglejte