Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 1. 2016,
21.34

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

džihadisti Ljubljana

Sreda, 27. 1. 2016, 21.34

5 let, 2 meseca

So se pri Ljubljani res urili džihadisti ali so udeleženci le igrali košarko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na srečanju v športnem središču Korant v Dolu pri Ljubljani so se 19. aprila 2014 najbolj radikalni slovenski muslimani sestali s salafisti z Dunaja in Gradca, je poročala POP TV.

Radikalni slovenski muslimani naj bi se srečali tudi s Selmanom Omerovićem, bratom najbolj znanega avstrijskega džihadista Mirsada Omerovića. Kot so od novinarja avstrijskega časnika Die Presse oziroma njegovega vira izvedeli na POP TV, naj bi z Dunaja 19. aprila 2014 odpeljal avto s sedmimi salafisti, med katerimi je bil tudi omenjeni Selman Omerović. Avtu z Dunaja sta se v Gradcu nato pridružila še dva avtomobila salafističnih somišljenikov, nato so se skupaj odpeljali v Dol pri Ljubljani.

Na Dunaju sojenje proti enemu od bratov Mirsad Omerović, po rodu iz srbskega Sandžaka, je sicer znan rekrut džihadistov v Evropi, v stiku naj bi bil celo s samim vodjo Islamske države Abu Bakrom al Bagdadijem. Avstrijska policija ga je prijela v akciji novembra 2014 in v kratkem se bo začelo sojenje proti njemu.

Puške so bile skrite v okoliških gozdovih Enega od udeležencev piknika so pozneje avstrijski organi ujeli v telefonske prisluhe, ko je kolegu razlagal, da je bilo v Dolu pri Ljubljani orožje, ki so ga uporabljali, puške so bile skrite kar v okoliških gozdovih, dostop do območja pa so za nepovabljene zaprli. Kot dodaja POP TV, pa od vira izrecno ne izhaja informacija, da bi bil Dol pri Ljubljani neko stalno trenažno središče za islamske skrajneže.

Policija: Skrajneži se pri nas ne urijo Slovenska policija, ki je sporno srečanje sicer spremljala, vztraja, da se islamski skrajneži pri nas ne urijo. Zunanji minister Karl Erjavec pa je za POP TV dejal, da z avstrijskimi organi v zvezi s tem niso stopili v stik, saj gre za novinarsko vest enega časnika. Kot je še dejal, so navedbe preverjali in "niso bile potrjene".

Z najemniki ni bilo nikoli težav Po informacijah avstrijskih novinarjev naj bi prostor za piknik najelo Društvo za promocijo islamske kulture v Sloveniji El-Iman, ki pa ga novinarji POP TV na objavljenih naslovih niso uspeli najti. TV Slovenija pa je poročala, da je lastnik zemljišča v Dolu pri Ljubljani zemljišče večkrat oddal skupinam muslimanov, z njimi pa nikoli ni bilo nobenih težav.

Ne spreglejte