Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
15. 9. 2014,
13.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 9. 2014, 13.03

8 let

So lahko rešitev za Slovenijo kovinske protipoplavne ograje? (foto in video)

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V kraju Grein v Gornji Avstriji se proti naraslim vodostajem učinkovito borijo s pomočjo mobilnih kovinskih ograj, ki preprečujejo razlivanje vode. Bi te lahko uporabili tudi pri nas?

Po državi – v Pomurju, na Koroškem, v Zasavju, ponekod na Savinjskem in na Dolenjskem – se danes nadaljuje odpravljanje posledic poplav, nastalih zaradi obilnega deževja v preteklih dneh. Najhuje je v Kostanjevici na Krki, ki je še vedno povsem odrezana od sveta, dostop do nje pa je mogoč le po vodi. Čeprav gladina Krke upada, za zdaj se je znižala za 20 centimetrov, voda še naprej onemogoča normalno življenje, gmotna škoda pa nezadržno narašča.

Avstrijci proti vodi s kovinskimi ograjami Voda v teh dneh povzroča številne preglavice tudi prebivalcem območja ob Muri. Medtem ko se ti v spoprijemanju z naravo zelo zanašajo na pomoč peščenih vreč, so se bitke z vodno ujmo nekoliko drugače lotili oblasti in prebivalci Greina v Gornji Avstriji. Mestne oblasti kraju s tri tisoč prebivalci v boju zoper narasle vode in poplavam, ki jim sledijo, pomagajo s pomočjo kovinskih ograj. Te so se izkazale za zelo učinkovit način boja zoper sile narave.

Prednost kovinskih ograj je, da so mobilne in da jih je mogoče postaviti zelo hitro. Omogočajo izredno učinkovito zaščito pred naraslimi vodami in nevšečnostmi, ki jim sledijo.

Pomembno je, da je za postavitev na voljo dovolj časa "Takšne pregrade so učinkovita rešitev za zaščito pred vodami, s pridom jih uporabljajo v Pragi pred naraslo Vltavo, tudi v delu Budimpešte in na Dunaju," pravi Robert Kus, vodja oddelka za zaščito in reševanje pri Mestni občini Ljubljana.

Zelo pomemben predpogoj za zaščito takšne vrste so natančni izračuni in predvidevanja, odločilno pa je, ali je dovolj časa za postavitev ograj. "Ko Dunaj dosežejo narasle vode iz Nemčije, se oblasti zanašajo na natančne izračune za pet, šest dni vnaprej, ki na deset centimetrov natančno povedo, za koliko bo vodostaj narasel na dunajskem otoku. Tako imajo za postavitev zaščitne kovinske ograje dovolj časa."

V Brežicah bi morda z ograjami lahko kljubovali naraslim vodam Na številnih poseljenih območjih pri nas sile narave pretežno delujejo drugače. "Vedeti moramo, da je montažna zaščita s kovinskimi ograjami namenjena za vode, ki dolgo naraščajo in dolgo upadajo, zato o čem podobnem v Ljubljani, kjer se spopadamo s hudourniškimi vodami, ne moremo razmišljati."

V Sloveniji vode večinoma narastejo v nekaj urah, na nekaterih območjih pa bi se po besedah Kusa morda vseeno lahko odločili za takšen pristop: "Sava ima mejno raven. Takšna zaščita bi pogojno lahko prišla v poštev v Brežicah, a ker vemo, da je napoved pripravljena za deset ur vnaprej, je kljub vsemu vprašanje, ali bi bila pravočasna postavitev izvedljiva."

Primerna rešitev za Planinsko polje Za uporabo takšne zaščite se Kusu morda še primernejše kot Posavje zdi Planinsko polje, kjer je pred pol leta narasla voda podse dobesedno vzela polovico vasi Planina in Laze ter za nekaj mesecev popolnoma spremenila življenje tamkajšnjim prebivalcem.

"Na Planinskem polju bi bila takšna rešitev absolutno mogoča. To je tipičen primer območja, kjer voda narašča in upada počasi in se vnaprej ve, kako bo. Je pa tukaj treba upoštevati tudi vprašanje podtalnice, fizika namreč še vedno deluje. Hipotetično bi se namreč lahko zgodilo, da imaš pred hišo takšen kovinski zid, ki te ščiti pred tri metre visoko vodo, a če ji ne preprečiš, da se dviga iz sifonov, potem nisi naredil prav ničesar."

Ograje tudi ob individualnih hišah, a je treba upoštevati stroške Kus pravi, da prebivalcem ljubljanskih območij, ki jih ogroža voda, priporočajo namestitev kovinskih profilov, v katere se ob ujmi namestijo pregrade, ki objekt varujejo pred vodo. To je zelo primerno ob dovozih in dostopih v hišo.

"Vendar pa takšne rešitve za posamezen objekt cenovno niso najbolj ugodne, govorimo o zneskih med tri tisoč in deset tisoč evri za izdelavo kovinske ograje, ki varuje hišo pred naraslimi vodami, odvisno od velikosti odprtin v ogroženih objektih. V vsakem primeru je treba izvesti analizo cost-benefit (stroškovna analiza, ki pove, ali se določena operacija izplača, op. p.). Ponavadi se takšni primeri rešujejo povsem individualno z upoštevanjem vseh vhodnih podatkov, za katere se išče rešitev," dodaja Kus.

Ne spreglejte