Sreda,
25. 8. 2021,
8.21

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

36

Natisni članek

zdravljenje ventilator Izrael ZDA okužba bolnišnica cepljenje Koronavirus virus Delta COVID-19

Sreda, 25. 8. 2021, 8.21

2 leti, 8 mesecev

Številke iz ZDA dokazujejo, zakaj se je pametno cepiti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

36

V Združenih državah Amerike so zaskrbljeni zaradi naraščanja okužb z delta različico novega koronavirusa, pri čemer je med okuženimi vedno več takšnih, ki so že bili polno cepljeni. A kljub temu stroka opozarja, da cepljenje ščiti pred hujšim potekom bolezni. Med polno cepljenimi, ki so se okužili, je namreč hospitaliziranih le 3,2 odstotka posameznikov, 0,05 odstotka pa jih je sprejetih na oddelke intenzivne nege. Številke pri necepljenih so na drugi strani veliko višje.

Zaradi širjenja delta različice virusa ameriški Center za nadzor bolezni vedno bolj razmišlja o tretjem odmerku cepiva za zaščito prebivalstva.

Pri odločanju, ali bi Američani potrebovali tretji odmerek cepiva proti covid-19, se Center za nadzor bolezni opira na podatke študije okrožja Los Angeles, kjer se je med polno cepljenimi prebivalci od maja do 25. junija z delta različico koronavirusa okužila kar četrtina prebivalcev. Vlada je zato že pripravila strategijo za poživitvene odmerke, ki je načrtovana za 20. september.

covid-19, koronavirus
Mnenja Covidni trenutek resnice

Najnovejši podatki, objavljeni v torek, razkrivajo, da se je med prebivalci Los Angelesa okužilo 43 tisoč ljudi, starih 16 let in več. Od teh so okužbe z delta različico potrdili pri 10.895 osebah, ki so bile polno cepljene oziroma pri 25,3 odstotka prebivalcev. 1.431 oseb ali 3,3 odstotka okuženih je bilo delno cepljenih, 30.801 oseba ali 71,4 odstotka ljudi, pri katerih so potrdili okužbo z delta različico, pa je bilo necepljenih. 

otroci
Novice Tudi otroci tarča različice delta, okužb kar petkrat več kot pred tednom dni #video

Cepljenje ščiti pred hujšimi zapleti 

Kljub visokemu številu okužb pri cepljenih osebah cepljenje še vedno ščiti pred hujšim potekom bolezni, opozarja stroka. V omenjeni ameriški študiji je bilo 3,2 odstotka popolno cepljenih posameznikov, ki so se okužili, hospitaliziranih, 0,05 odstotka ljudi pa so jih sprejeli na oddelke intenzivne nege. 

Med necepljenimi, ki so zboleli za covid-19, so v bolnišnice sprejeli 7,5 odstotka ljudi, 1,5 odstotka pa na oddelek za intenzivno nego. 

Zanimivi so tudi izsledki študije z imenom Heroes, ki jo je Center za nadzor bolezni opravil med zdravstvenimi delavci. Ugotovili so izjemen padec učinkovitosti cepiva med tistimi cepljenimi zdravstvenimi delavci, ki delajo v prvih bojnih linijah s covidnimi bolniki, kjer so se okužili s koronavirusom. Učinkovitost cepiva, še navajajo, je v obdobju študije, ko je prevladovala delta različica, padla z 91 odstotkov na 66 odstotkov. 

Zaskrbljen tudi prvi mož inštituta za zdravje

Zaradi naraščanja okužb z delta različico v združenih državah Amerike je zelo zaskrbljen tudi direktor ameriškega Inštituta za zdravje Francis Collins. "Kot bi imeli novo pandemijo," je dejal in napovedal velike težave v prihajajočih mesecih. 

Izrael z visoko zaščito, ki bo izzvenela

Izrael je takšno stopnjo precepljenosti, kot jo imamo danes v Sloveniji, dosegel že v drugi polovici marca. Aprila so začeli odpirati življenje, dva meseca pozneje pa skoraj že odpravili vse omejitve in ukrepe. 

Izrael je bil med prvimi, ki je dosegel zavidanja vredno visoko precepljenost, a bo zdaj tudi prvi, kjer bo ta prednost izzvenela. Ko želimo interpretirati podatek, da so med obolelimi in hospitaliziranimi tudi cepljeni, je nujno vedeti in upoštevati, da so to večinoma cepljeni pred petimi ali več meseci, ter hkrati starejši od 60 let in s spremljajočimi boleznimi, ki že same po sebi manjšajo učinek cepiva. Več v spodnjem članku: 

Izrael cepljenje
Novice Izraelske lekcije o "koroni" in cepljenju

Tako kot drugod po svetu je tudi v Izraelu različica delta (močno) prevladujoča. Razširila se je tako hitro, ker je bolj prenosljiva od svojih predhodnic. Čeprav so sprva domnevali, da je tudi bolj smrtonosna, se je izkazalo, da ni tako – a se je žal pokazalo tudi to, da je delta sposobn(ejš)a zaobiti zaščito, ki jo ponuja cepivo.

Pahor Poklukar
Novice Do konca avgusta bo delta različica prevladovala #video
Milan Krek
Novice Krek: "Zvonijo zvonovi, v četrti val vstopamo zelo hitro" #video
janez Poklukar, minister za zdravje RS.
Novice Poklukar: Korakamo proti četrtemu valu, zato je ključno, da se cepimo #video
boris johnson
Novice Na Otoku bodo z različico delta živeli (skoraj) sproščeno, pri nas pa zaradi nje grozijo zapiranja – zakaj?
Izrael cepljenje
Novice Izraelcem znova raste število primerov, vendar je slika epidemije drugačna