Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 12. 2014,
10.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

božič polnočnica maša Stanislav Zore Geza Filo

Sreda, 24. 12. 2014, 10.31

7 let, 12 mesecev

Slovesno po vsem svetu: božič prinaša svetlobo in povezuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jezusovo rojstvo "ne obljublja samo jutrišnjega dne, ampak nam zagotavlja tudi večno življenje", je v božičnem voščilu dejal ljubljanski nadškof Stane Zore.

V Katoliški, Protestantski in večinoma v Pravoslavni cerkvi praznujejo božič kot spomin na Jezusovo rojstvo. Sprva so verniki praznovali ob različnih datumih, danes pa je božični dan 25. december in je predvsem družinski praznik.

Praznovanje božiča spremljajo in bogatijo številni simboli, povezani z različnimi kulturnimi izrazi. Med drugim tako na predvečer božiča, enega izmed največjih krščanskih praznikov, po cerkvah potekajo polnočnice.

Polnočnice po Sloveniji V ljubljanski stolnici bo polnočno mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stane Zore, v mariborski pa generalni vikar mariborske nadškofije Janez Lesnika. Papež Frančišek bo polnočnico daroval v Vatikanu.

Celjski škof in apostolski administrator mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek bo imel polnočnico v stolni cerkvi v Celju. V koprski stolnici bo polnočno mašo vodil koprski škof Jurij Bizjak, v novomeški pa novomeški škof Andrej Glavan. Murskosoboški škof Peter Štumpf bo imel polnočnico v murskosoboški stolnici.

Evangeličanski škof Geza Filo bo božično bogoslužje opravil v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani.

Slovesno še posebej v Vatikanu Na predvečer božiča bo slovesno tudi drugod po svetu, še posebej v Vatikanu. Papež Frančišek bo polnočnico daroval v baziliki sv. Petra. Začela se bo ob 21.30.

Tradicionalno polnočnico bo drevi v Betlehemu daroval tudi jeruzalemski latinski patriarh Fuad Tval. V sveti deželi je sicer zaradi nasilnih incidentov in protestov, ki so pretresali Jeruzalem, upadlo število turistov, a prebivalci Betlehema in drugih svetopisemskih krajev upajo, da bo za božič bolje.

Katoliki in evangeličani po našem, gregorijanskem koledarju božič obhajajo 25. decembra, pravoslavci pa 7. januarja.

Ne spreglejte