Metka Prezelj

Ponedeljek,
15. 10. 2018,
17.22

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

24

Natisni članek

poslanci Evropski parlament Madžarska Viktor Orban

Ponedeljek, 15. 10. 2018, 17.22

5 let, 6 mesecev

Slovenski evroposlanci želijo Orbana obdržati v stranki

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

24

Viktor Orban | Ko se je Viktor Orban zahvalil skrajno desni grški stranki Zlata zora, da ni podprla za Madžarsko obremenjujočega poročila, je med poslanci v ELS završalo. | Foto Reuters

Ko se je Viktor Orban zahvalil skrajno desni grški stranki Zlata zora, da ni podprla za Madžarsko obremenjujočega poročila, je med poslanci v ELS završalo.

Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v petek dejal, da za madžarskega premierja Viktorja Orbana po njegovem mnenju ni več prostora v Evropski ljudski stranki (ELS). Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu menijo drugače, Orbana in njegovo stranko vidijo kot pomemben del ELS.

"Čeprav ga spoštujem, vidim veliko neskladnosti med njegovimi izjavami in krščansko-demokratskimi vrednotami, na katerih je utemeljena družina ELS. Vsaj dokler nam ne zagotovi, da spoštuje temeljne vrednote in volilni program ELS," je v petek poudaril Juncker.

Viktor Orban
Novice Juncker: Za Orbana ni več prostora v EPP

Slovenski poslanci iz vrst ELS ne delijo Junckerjevega mnenja.

Patricija Šulin bi nasprotovala izključitvi stranke Fidesz iz stranke EPP, če bi prišlo do glasovanja na politični skupščini EPP. | Foto: STA , Patricija Šulin bi nasprotovala izključitvi stranke Fidesz iz stranke EPP, če bi prišlo do glasovanja na politični skupščini EPP. Foto: STA , Šulinova: Orban uspešno vodi Madžarsko

"Orban s stranko Fidesz uspešno vodi Madžarsko, ki dosega zelo dobre makroekonomske rezultate, kar jo uvršča med gospodarsko uspešne države Evropske unije. Prav tako je Madžarska uspešno obrnila trende upadanja prebivalstva, kljub trendom nizke rodnosti po Evropi. Tudi zaradi uspešne gospodarske zgodbe je na zadnjih madžarskih parlamentarnih volitvah stranka Fidesz gladko zmagala ob zelo visoki, skoraj 70-odstotni volilni udeležbi. Stranka Fidesz je pomembna članica Evropske ljudske stranke, zato bi nasprotovala njeni izključitvi iz stranke, če bi prišlo do glasovanja na politični skupščini EPP," je dejala poslanka Patricija Šulin (ELS/SDS).

Protest v Budimpešti proti do Evrope sovražni politiki predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana.
Novice V Budimpešti protestirali proti Orbanovi Madžarski #foto

"Če bi prišlo v okviru ELS do glasovanja o izključitvi Fidesza, bi gotovo glasovala proti," je dejala Romana Tomc. | Foto: Ana Kovač "Če bi prišlo v okviru ELS do glasovanja o izključitvi Fidesza, bi gotovo glasovala proti," je dejala Romana Tomc. Foto: Ana Kovač Tomčeva: Številnim evropskim voditeljem te odločnosti manjka

Da je kot predsednik madžarske vlade in Fidesza Orban zelo pomemben člen ELS, meni tudi Romana Tomc (ELS/SDS). "Vedno se odzove na naša vabila in vedno je pripravljen na sodelovanje s poslanci v Evropskem parlamentu. Da je vreden zaupanja, je že velikokrat dokazal s tem, da se je odločno zavzel za madžarski narod in tudi za evropske vrednote. Številnim evropskim voditeljem te odločnosti manjka. Če bi prišlo v okviru Evropske ljudske stranke do glasovanja o izključitvi Fidesza, bi gotovo glasovala proti."

Madžarska
Novice Madžarska vlada z milijardami forintov za kampanjo proti EU

Če bi politična skupščina EPP glasovala o izključitvi Fidesza iz EPP, bi Milan Zver temu ostro nasprotoval. | Foto: STA , Če bi politična skupščina EPP glasovala o izključitvi Fidesza iz EPP, bi Milan Zver temu ostro nasprotoval. Foto: STA , Zver bi izključitvi ostro nasprotoval

Tudi Milan Zver (ELS/SDS) meni, da je Orban pomemben del Evropske ljudske stranke, "ne samo rezultatsko - Fidesz je namreč najbolj uspešna stranka znotraj ELS - pač pa tudi vrednotno. In tako bo tudi ostalo".

"Če bi politična skupščina ELS glasovala o izključitvi Fidesza iz ELS, bi sam temu ostro nasprotoval," je še dejal.

Bogovič: Orban vedno kaže proevropsko usmeritev

Franc Bogovič (ELS/SLS) ocenjuje, da je z Orbanom treba še naprej voditi pogovore. "Nisem pristaš tistih, ki poznajo samo "out/out" pozicijo, ta zadeva je precej kompleksnejša. Orban, za razliko od marsikaterih drugih (skrajnih) strank, vedno kaže proevropsko usmeritev, čeprav je do Bruslja mnogokrat tudi kritičen. Bojim se, da je veliko (političnih) napadov nanj posledica njegove migrantske politike."

Dodal je, da tudi sam ne podpira politike odprtih vrat, ki sta jo vodila nemška kanclerka Angela Merkel in Juncker. "V tem primeru je še vedno mogoče zaznati malce vzvišen odnos starih članic in njihovih voditeljev do tistih, ki smo prišli pozneje. Menim, da smo 'novejše' članice EU upravičene do enakopravne obravnave," meni Bogovič.

Madžarska
Novice Madžarska pridobiva podporo, sankcije proti Budimpešti malo verjetne

"Orbanova izključitev iz ELS bi bila v tem trenutku vse preveč radikalen rez," meni Franc Bogovič. | Foto: STA , "Orbanova izključitev iz ELS bi bila v tem trenutku vse preveč radikalen rez," meni Franc Bogovič. Foto: STA , "Tudi Orban bo moral stopiti korak nazaj"

"Mislim, da je treba malce znižati tone, se usesti in začeti pogovarjati. Tudi Orban bo moral stopiti korak nazaj ali pa se bo na neki način izključil kar sam. S tem, ko sem se vzdržal pri glasovanju o poročilu Evropskega parlamenta o sprožitvi 7. člena evropske pogodbe minuli mesec proti Madžarski, sem dal jasno vedeti, da ne podpiram takšnih vzvodov največkrat politično motiviranega obračunavanja z določenimi državami, a hkrati poudaril, da me določene nedemokratične prakse na Madžarskem skrbijo," je dejal Bogovič. Meni, da bo morala stranka Fidesz glede tega nekaj narediti, če želi ostati v njihovih krogih. Tudi Bogovič si želi, da bi ostala.

Viktor Orban
Novice Orban bo odločitev Evropskega parlamenta izpodbijal na sodišču EU

"Izključitev iz EPP bi bila v tem trenutku vse preveč radikalen rez"

"Orbanova izključitev iz ELS bi bila v tem trenutku vse preveč radikalen rez, saj bi spremenila aritmetiko v Evropskem parlamentu, ki bo po volitvah naslednje leto lahko doživel precejšnje spremembe v svoji sestavi, predvsem s porastom evroskepticizma. Bojim se, da če bi porinili Orbana v objem radikalne desnice, bi lahko povzročili še večje težave znotraj EU v času, ko najbolj potrebuje stabilnost in trezno presojo, kako naprej," je še dodal Bogovič.

Madžarska brezdomci
Novice Orban bo na Madžarskem preganjal tudi brezdomce

V evropskem uradu Lojzeta Peterleta (ELS/NSi) so dejali, da bi bil za odgovore primernejši čas po kongresu stranke ELS, zato tokrat poslanec na vprašanja ne bo odgovoril.

Viktor Orban
Novice Zgodovinska poteza evropskih poslancev zoper Madžarsko
Evropski poslanci so septembra v Strasbourgu s 448 glasovi za potrdili poročilo o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem in tako prvič v zgodovini začeli postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU.

Orban se je nato zahvalil skrajno desni grški stranki Zlata zora, da ni podprla poročila, kar je med poslanci v ELS dvignilo veliko prahu.

Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu, ki pripadajo ELS, so na glasovanju v Strasbourgu večinsko zavrnili poročilo o razmerah na Madžarskem. Romana Tomc, Milan Zver, Patricija Šulin in Lojze Peterle so glasovali proti, Franc Bogovič se je vzdržal.

Preostali slovenski evropski poslanci, Tanja Fajon (S&d/SD), Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem) in Ivo Vajgl (ALDE/DeSUS), so začetek postopka podprli. Za poročilo je glasovalo tudi več poslancev ELS iz drugih držav.
Viktor Orban
Novice "EPP bo Orbana osamila"
hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović
Novice Grabar-Kitarovićeva podprla protiimigrantsko politiko Orbana in Salvinija
Viktor Orban
Novice Orban: Poročilo o Madžarski žali državo in čast naroda