Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2023,
17.03

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

gotovina kriminal denar policija

Torek, 5. 12. 2023, 17.03

4 mesece, 3 tedne

Slovenska policija odkrila več kot 250 denarnih mul

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68
slovenska policija | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Slovenska policija je letos sodelovala v deveti operaciji evropskega programa odkrivanja denarnih mul. Identificirala je 254 mul, ki so delovale na območju Slovenije in v tujini in ki so na svoje račune neupravičeno prejele okoli 13,6 milijona evrov. Kot je danes sporočila policija, je s tem preprečila nastanek škode v višini 1,3 milijona evrov.

Operacija evropskega programa odkrivanja denarnih mul (European Money Mule Action – EMMA9) je potekala od 15. septembra do 30. novembra. V njej so sodelovali organi kazenskega pregona iz 26 držav, Europol, Eurojust, Interpol in več zasebnih partnerjev. Tako kot prejšnja leta je operacija potekala po vsem svetu, tudi v Kolumbiji, Singapurju in Avstraliji.

V okviru operacije so v 4.659 kriminalističnih preiskavah identificirali 10.759 denarnih mul in 474 ljudi, ki novačijo mule. Aretirali so 1.013 posameznikov, zabeležili so 10.736 goljufivih transakcij in preprečili 32 milijonov evrov škode. Med preiskavami pa so zabeležili za sto milijonov evrov škode, je v ponedeljek sporočil Europol.

Slovenska policija zaslišala 49 oseb, opravila osem hišnih preiskav in prijela dva storilca

Slovenska policija je v sklopu letošnje akcije preiskala 221 zadev ter identificirala 254 denarnih mul, ki so neupravičeno prejele okoli 13,6 milijona evrov. V sodelovanju z uradom za preprečevanje pranja denarja, slovenskimi bankami in tujimi varnostnimi organi ji je uspelo začasno zaustaviti in preprečiti oškodovanja slovenskih in tujih fizičnih in pravnih oseb za okoli 1,3 milijona evrov.

Skupno je zaslišala 49 osumljencev, opravila osem hišnih preiskav in prijela dva storilca. Prav tako je podala 35 pobud za mednarodno pravno pomoč in 17 evropskih preiskovalnih nalogov, so še sporočili z Generalne policijske uprave.

Obravnavala je tudi primere, ko so bili prejemniki ukradenih sredstev in s tem denarne mule slovenski državljani. V luči tega opozarja, da lahko, če nismo pozorni, hitro postanemo denarna mula tudi sami. Na primer, če posredujemo številko transakcijskega računa neznani osebi na internetu, ki v nadaljevanju na naš račun nakaže denar, ki izvira iz kaznivih dejanj.

Ne spreglejte