Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
2. 2. 2016,
9.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

tožba Evropska komisija

Torek, 2. 2. 2016, 9.54

8 let

Slovenija zaradi šlamparije zapravila devet milijonov davkoplačevalskih evrov

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ker je Slovenija prepozno oddala tožbo zoper Evropsko komisijo, ki jo je oglobila zaradi nepravilnosti pri zapiranju tovarne sladkorja, bo morala plačati 8,7 milijona evrov kazni.

Splošno sodišče Evropske unije v Luksemburgu je Slovenijo 23. novembra lani obvestilo, da je izgubila tožbo proti Evropski komisiji zaradi 8,7 milijona evrov vredne kazni, ki ji jo je ta odmerila zaradi nepravilnosti pri razgradnji Tovarne sladkorja Ormož (TSO), v Dnevniku piše Tatjana Pihlar.

Evropska inšpekcija naletela na zelo živahno dejavnost Nizozemski lastnik TSO se je leta 2006, po sprejetju evropske sladkorne reforme, odločil, da v Ormožu sladkorja ne bodo več proizvajali. V zameno za opustitev proizvodnje in popolno razgradnjo tovarne je iz Bruslja dobil skoraj 35 milijonov evrov. Evropska inšpekcija, ki je leta 2010 prišla na domnevno pogorišče tovarne, pa je tam naletela na zelo živahno dejavnost.

Tudi na dva silosa, ki sta bila sprva predvidena za rušenje, vendar je kmetijsko ministrstvo leta 2008 izdalo sklep, s katerim je TSO v likvidaciji odobrilo spremembo načrta prestrukturiranja in dovolilo, da silosa ostaneta, če bodo v Ormožu še naprej pakirali sladkor.

Bitka za sladke milijone za Slovenijo dokončno izgubljena Naša država je Evropsko komisijo štiri leta prepričevala, da s tem, da silosa v Ormožu še vedno stojita, ni nič narobe. A neuspešno. Komisija ji je 22. decembra 2014 s posebnim sklepom odmerila omenjeno kazen, Slovenija oziroma državno pravobranilstvo pa je bilo neuspešno.

Proti Evropski komisiji je 6. marca 2015 na splošno sodišče EU vložilo tožbo, vendar prepozno, saj je po mnenju sodišča rok zanjo potekel 4. marca 2015 opolnoči. Sodišče je tožbo označilo za nedopustno in jo zavrglo.

Pravobranilci krivdo prenašajo na agencijo za kmetijske trge Na državno pravobranilstvo smo se obrnili za pojasnila v zvezi z zamudo pri vložitvi tožbe. Kot so sporočili, je agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja državnemu pravobranilstvu naročila, da do 6. marca 2015 vloži tožbo na ničnost sklepa Evropske komisije na Splošno sodišče Evropske unije.

"Državno pravobranilstvo je tožbo vložilo v navedem roku. Z drugimi podatki, relavantnimi za štetje rokov, Državno pravobranilstvo ni razpolagalo," so še zapisali.

Ne spreglejte