Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Sreda,
6. 2. 2013,
12.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2013, 12.28

7 let, 12 mesecev

Slovenija podprla privatizacijo vodnih virov

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanska skupina SD meni, da evropska direktiva o podeljevanju koncesijskih pogodb, ki jo je Slovenija podprla, predstavlja veliko nevarnost za privatizacijo vodnih virov.

Slovenska vlada je svoje pritrdilno stališče prek ministrstva za finance oziroma parlamentarnega odbora za finance že pred časom poslala v Bruselj. Zadeva je ostala precej neopazna, saj so gledali le na finančni vidik, ne pa na vsebinskega, kot bi po besedah Dejana Židana morali. To pomeni, da bi moral o tej direktivi odločati parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje, pa ni.

Voda za revne in bogate Poslanska skupina SD zato vse politične stranke in strokovno javnost vabi k razpravi, v kateri se bo oblikovalo jasno stališče Slovenije do privatizacije pitne vode: "Voda je javno dobro in ne blago, zato ne sme biti podvržena liberalizaciji in mora biti dostopna tako revnim kot bogatim," je o pomembnosti te direktive povedal vodja poslanske skupine SD Janko Veber.

Ali si želimo močno klorirano in drago vodo? Dejan Židan je dodal: "Ali si želimo močno klorirano in drago vodo? To je vprašanje, na katerega si moramo najprej odgovoriti. Pri nas pa razprave ni bilo. Ne vem sicer, ali se je to zgodilo namenoma, ali gre tu za spodrsljaj, ko so se zadnje čase stvari sprejemale v taki naglici."

Osnutek pisali koncerni sami Glede na to, da je Evropska komisija priznala, da so osnutek pisali veliki koncerni, je precej jasno, da je pisan njim na kožo. Čeprav je slovenska vlada predlog direktive podprla, pa ni še nič izgubljenega. Medtem se je namreč tudi v EU začela oblikovati skupina držav, ki se jim zdi predlog sporen in bodo poskušali sprejetje direktive preprečiti. Avstrija, Francija, Belgija, Poljska, Češka, Italija, Nemčija, Španija in Anglija so države, ki so podale vsebinske zadržke. Zbrano je tudi več kot milijon podpisov državljanov proti tej direktivi. "Želimo razpravo, kakšen način upravljanja vode želimo državljani, in to naj bo stališče vlade," pravi Židan.

Voda je last državljanov Židan je opozoril tudi na to, da so rezultati v državah, kjer so se spustili na liberalizacijsko pot tudi pri vodnih virih, zelo slabi. Voda ima vedno več klora in vedno dražja je. Ravno obratno od tega, kar naj bi liberalizacija trga prinesla. Opozoril je tudi, da so v sosednji Italiji državljani na referendumu izglasovali, da je voda last državljanov in ne države, zato je država ne more prodati.

Na udaru bodo šibke države Židan meni tudi, da je zelo nevarno dejstvo, da bodo multinacionalke najbolj pritiskale na šibke države, ki se bodo znašle v težavah, kot je zdaj Grčija. Velike bodo vedno znale poskrbeti zase.

Ne spreglejte