Aleš Žužek

Sobota,
31. 8. 2024,
22.18

Osveženo pred

5 ur, 59 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Varnostni svet ZN Slovenija Robert Golob Samuel Žbogar Tanja Fajon

Natisni članek

Sobota, 31. 8. 2024, 22.18

5 ur, 59 minut

Slovenija na čelu Varnostnega sveta

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Samuel Žbogar | Posebni predstavnik Slovenije v Varnostnem svetu Samuel Žbogar ima izkušnje s predsedovanjem, saj je bil v času prvega mandata Slovenije v Varnostnem svetu v letih 1998 in 1999, ko je Slovenija prav tako predsedovala dvakrat, namestnik veleposlanika Danila Türka. | Foto STA

Posebni predstavnik Slovenije v Varnostnem svetu Samuel Žbogar ima izkušnje s predsedovanjem, saj je bil v času prvega mandata Slovenije v Varnostnem svetu v letih 1998 in 1999, ko je Slovenija prav tako predsedovala dvakrat, namestnik veleposlanika Danila Türka.

Foto: STA

Slovenija s 1. septembrom za mesec dni prevzema predsedovanje Varnostnemu svetu Združenih narodov. Kljub predsedovanju sicer ne bo mogla določiti programa dela, ker je ta že vnaprej sestavljen, prevzela pa bo vlogo koordinatorja v Varnostnem svetu in bo lahko usmerjala razprave.

Kot poudarjajo na slovenskem zunanjem ministrstvu, se za predsedovanje Varnostnemu svetu intenzivno pripravljajo že več mesecev. Čutijo veliko odgovornost za mir, še zlasti zdaj, ko smo v obdobju največ konfliktov po drugi svetovni vojni. Slovenija bo v času predsedovanja VS delovala v skladu s tremi načeli: učinkovitost, transparentnost in spoštljivost.

Voditeljstvo za mir kot osrednji dogodek

V času slovenskega predsedovanja Varnostnemu svetu bo tudi zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov. Osrednji dogodek v času slovenskega enomesečnega predsedovanja bo razprava Voditeljstvo za mir (Leadership for peace), ki jo bo vodil slovenski premier Robert Golob. Na razpravi, na kateri pričakujejo udeležbo voditeljev večine članic VS, bo beseda tekla tudi o Ukrajini, Gazi in Sudanu. Poročal bo tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Samuel Žbogar, Varnostni svet ZN
Novice Žbogar v Varnostnem svetu ZN pozval k pravičnemu in trajnemu miru v Ukrajini

Dejavnosti Tanje Fajon

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon bo 18. septembra vodila razpravo o izobraževanju žensk v Afganistanu, 19. septembra bo redna razprava o judovskih naselbinah na Zahodnem bregu, 26. septembra bo Fajonova za zaprtimi vrati vodila neformalno letno srečanje z voditelji države Arabske lige.

Varnostni svet je polariziran

Slovenski predstavnik v Varnostnem svetu Samuel Žbogar je pred kratkim v pogovoru za STA povedal, da je Varnostni svet trenutno polariziran, najbolj zaradi Ukrajine, kjer stalna članica Rusija krši ustanovno listino ZN, in Gaze, kjer se stališčem večine mednarodne skupnosti upira druga stalna članica, ZDA. Treba se bo ubadati tudi s številnimi drugimi krizami, s sudansko in drugimi v Afriki na čelu, je dodal.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon bo septembra v Varnostnem svetu vodila tri razprave (Afganistan, izraelski naseljenci na Zahodnem bregu in letno srečanje z voditelji Arabske lige), premier Robert Golob pa bo v času zasedanja Generalne skupščine ZN vodil razpravo Voditeljstvo za mir. | Foto: Matic Prevc/STA Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon bo septembra v Varnostnem svetu vodila tri razprave (Afganistan, izraelski naseljenci na Zahodnem bregu in letno srečanje z voditelji Arabske lige), premier Robert Golob pa bo v času zasedanja Generalne skupščine ZN vodil razpravo Voditeljstvo za mir. Foto: Matic Prevc/STA

Predsedujoča država mora ostalim 14 članicam Varnostnega sveta na začetku predstaviti svoj program dela, ki je po Žbogarjevih besedah že usklajen, predstavili pa ga bodo v torek, ko bo imel tudi novinarsko konferenco na sedežu ZN. Že ta konec tedna se je Žbogar za en mesec preselil v posebno pisarno predsedujočega blizu dvorane Varnostnega sveta.

Varnostni svet ima že dolga leta na dnevnem redu poleg Bližnjega vzhoda med drugim Ciper, Severno Korejo, Sirijo, Kosovo, Bosno in Hercegovino, Mjanmar in Haiti. V načrtu je še resolucija o podaljšanju sankcij v Sudanu in mandata večnacionalne misije na Haitiju.

1. januarja 2024 je Slovenija drugič v zgodovini postala nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov. Po prepričljivi izvolitvi s 153 glasovi in trimesečnem statusu opazovalke bo Slovenija nestalna članica Varnostnega sveta v obdobju 2024–2025. Slovenija bo v času zdajšnjega mandata v Varnostnem svetu najpomembnejšemu organu ZN predsedovala še decembra 2025. 
Samuel Žbogar
Novice Slovenija v Varnostnem svetu predlagala olimpijsko premirje v Gazi
Varnostni svet Združenih narodov
Novice Slovenija v VS ZN znova opozorila na pravico Ukrajine do samoobrambe
Samuel Žbogar
Novice Samuel Žbogar v Varnostnem svetu ZN predlagal reševanje krize na Bližnjem vzhodu v treh korakih
Gaza
Novice Slovenija v VS ZN znova zahtevala konec izraelske ofenzive v Gazi
Tanja Fajon, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Ana Brnabić
Novice Srbski zunanji minister: Slovenija je kršila našo ozemeljsko celovitost
Varnostni svet ZN
Novice Slovenija v Varnostnem svetu za neoviran humanitarni dostop do otrok v oboroženih spopadih
Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon: To je velik uspeh