SiolNET. Novice Slovenija
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci so raje z družino kot Hrvati in Srbi

0,13

termometer

družina
Foto: Getty Images

Med Slovenci, Hrvati in Srbi obstajajo razlike glede odnosa do družine, je pokazala mednarodna raziskava, ki jo je ob mednarodnem dnevu družine izvedla agencija Mediana TGI Adria. Slovenci tako najraje preživljajo čas z družino, ta pa jim je tudi pomembnejša od kariere, so sporočili iz Mediane.

Po podatkih raziskave o pomenu družine med prebivalci Slovenije, Hrvaške in Srbije, ki jo je Mediana izvedla lani in v kateri je sodelovalo 17 tisoč anketirancev, prebivalci Slovenije tudi na dopustu preživljanje časa z družino postavljajo na višje mesto in pri nakupih bolj cenijo mnenje družine, poroča STA.

Kar 90 odstotkov anketiranih Slovencev trdi, da radi preživljajo čas z družino. Enakega mnenja je bilo 87 odstotkov vprašanih Hrvatov ter 85,4 odstotka Srbov.

Koronavirus Novice Hrvaška v razvoj aplikacije za spremljanje okužb z novim koronavirusom

Skoraj četrtina Hrvatov pripravljena žrtvovati čas z družino za kariero

Hrvaška Foto: Sportida Da so jim prijatelji bolj pomembni kot družina, meni 6,8 odstotka vprašanih Slovencev. Največ vprašanih, 10,6 odstotka, je takega mnenja med južnimi sosedi. Prijatelje je pred družino postavilo 8,2 odstotka sodelujočih Srbov, še kažejo podatki raziskave, povzema STA.

Največ Hrvatov, skoraj četrtina vprašanih, bi bilo pripravljenih žrtvovati čas z družino, da bi napredovali v karieri, ugotavljajo pri Mediani. Kariero je pred družino postavilo še 18,4 odstotka vprašanih Srbov in 10,6 odstotka Slovencev, sodelujočih v raziskavi.

Prebivalcem Srbije pa se zdi najpomembneje, da družina meni, da je z njimi vse v najlepšem redu. Tako jih meni 82,3 odstotka, medtem ko je enakega mnenja še 74,4 odstotka Hrvatov in 66,8 odstotka Slovencev.

Generalna skupščina OZN je 15. maj razglasila za mednarodni dan družin leta 1994. Vsakoletno zaznamovanje mednarodnega dneva družin izraža pomen, ki ga mednarodna skupnost pripisuje družinam in njihovi vlogi v družbi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin