Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 4. 2008,
15.27

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 11. 4. 2008, 15.27

8 let, 6 mesecev

Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška v novih prostorih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška v Mariboru se je konec marca po več kot desetletju poučevanja preselila iz podnajemnih v lastne nove prostore na Vrbanski cesti 30.

Uradna otvoritev šolskih prostorov in telovadnice bo v nedeljo, podrobnosti projekta pa je danes na novinarski konferenci predstavilo vodstvo Nadškofije Maribor. Želijo odpreti vrata mlad izobrazbi in vzgoji Kot je poudaril mariborski nadškof metropolit Franc Kramberger, želi nadškofija z gimnazijo izpolniti tisto, kar čuti v sebi že od Slomška naprej, to je odpreti vrata mlademu rodu, izobrazbi, vzgoji in srečni prihodnosti. "To je namreč edini način, ko lahko Cerkev na zelo učinkovit način nudi našemu slovenskemu narodu v duhu Antona Martina Slomška svoj delež in svoj prispevek ne samo k sedanjosti, ampak tudi k prihodnosti."

Sodobne učne in bivanjske potrebe

Gimnazija s 460 dijaki deluje v okviru Zavoda Antona Martina Slomška. Po besedah njegovega direktorja Ivana Štuheca gre za povsem prenovljene in v veliki meri na novo dograjene prostore nekdanjega škofijskega bogoslovja, ki so ga pred drugo svetovno vojno zgradile mariborske župnije in dekanije. Prej nefunkcionalen objekt je revitaliziran in usposobljen za sodobne učne in bivanjske potrebe bodočega medgeneracijskega vzgojno-izobraževalnega zavoda.

Finančno plat projekta je predstavil ravnatelj nadškofijske gospodarske uprave Mirko Krašovec. Kot je pojasnil, je bilo treba za prvo fazo gradnje in obnove odšteti 11,1 milijona evrov. Večji del te vsote, to je 6,6 milijona evrov, je nadškofija pokrila iz naslova odškodnine, ki jo je dobila izplačano v letih 2006 in 2007. Po njegovih besedah je bilo odškodnine sicer več, v gotovini 7,3 milijona evrov, vendar je bilo 0,7 milijona evrov uporabljenih za izgradnjo otroškega vrtca in druga investicijska dela v vzhodnem traktu objekta.

Donacija velik zalogaj za nadškofijo

"Ostala finančna sredstva, to je 4,5 milijona evrov, pa daje nadškofija kot dodatno donacijo. Jasno je, da je to za nadškofijo velik zalogaj, posebno še, ker letnih prihodkov še zdaleč ni toliko. Zato je najela kredit, ki ga bo z leti odplačala," je dejal Krašovec. Po njegovih besedah je Nadškofija Maribor s to investicijo razbremenila državo in vse davkoplačevalce, ki običajno financirajo šolske objekte.

V prihodnosti tudi ustanovitev osnovne šole Zavod Antona Martina Slomška je prvo javno razgrnitev načrta za objekt Vrbanska 30, ki ga je Nadškofija Maribor po številnih denacionalizacijskih zapletih dobila vrnjenega v naravi, pripravil 1. februarja lani. V končni fazi bodo v objektu dobili svoje prostore že delujoči vrtec Montessori, dijaški in študentski dom, glasbena šola, dom za starostnike in drugi izobraževalni programi. V načrtu je tudi ustanovitev osnovne šole.

Po besedah Štuheca je denacionalizacijska rešitev objekta Vrbanska 30, ki predvideva izselitev Agronomske fakultete Univerze Maribor še letos in izselitev Srednje kmetijske šole, ko bo to možno, priložnost, da se temu izjemnemu delu mestnega obrobja določi trajna podoba. Zavod Antona Martina Slomška zato predlaga, da vsi lastniki na tem območju, predvsem pa vse v denacionalizacijo vpletene ustanove, razmislijo o skupni rešitvi.

V nedeljo bodo nove prostore blagoslovili Udeležbo na nedeljski slovesnosti, ko bo nadškof Kramberger blagoslovil nove prostore, so že potrdili minister za šolstvo in šport Milan Zver, ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar ter minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar.

Ne spreglejte