Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2008,
9.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2008, 9.36

7 let, 12 mesecev

Sklepni dan blejskega strateškega foruma o podnebnih spremembah in energetiki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sklepni dan dvodnevnega blejskega strateškega foruma je minil predvsem v znamenju razprav o podnebnih spremembah in energetski varnosti.

Udeleženci so se strinjali, da je za spopad s podnebnimi spremembami potreben takojšen in usklajen odgovor, izpostavili pa so tudi nujo po zagotavljanju energetske varnosti. Rupel: Ljudje že čutijo nenavadne vremenske pojave Minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel je spomnil, da vse manj ljudi dvomi v to, da podnebne spremembe vplivajo na naše življenje, saj že čutijo nenavadne vremenske pojave, ki so posledica tega. Povečujejo se možnosti humanitarnih katastrof, ogrožena je prehranska varnost, kažejo se politične napetosti in vse to povzroča dodatne konflikte med državami in regijami, je prepričan Rupel.

"Krizo vidimo pred svojimi očmi" Generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Marc Perrin de Brichambaut je pojasnil, da je povezanost med varnostjo in podnebnimi spremembami že znana, nove pa so velike razsežnosti naravnih fenomenov. "Kriza se je že začela, vidimo jo pred svojimi očmi," je poudaril in se osredotočil na primer srednje Azije.

Rupel: Deluj lokalno, misli globalno Za rešitev problemov bo potrebno sodelovanje. "Podnebne spremembe so kompleksni, globalni problem na mednarodni ravni, zato morajo za njegovo reševanje vsi akterji delati konstruktivno na skupnem cilju," je pozval Rupel in dodal, da je potrebno uresničevati načelo: Deluj lokalno, razmišljaj globalno. Le holističen pristop in multilateralna akcija lahko dajo zadovoljujoč odgovor, je opozoril minister, ki si veliko obeta od prizadevanj EU in konference v Koebenhavnu.

Reševanju težav bodo najtežje sledile revne države Rupel je opozoril, da bodo reševanju težav najtežje sledile že sicer revne države, zato je potrebno zagotoviti prenos novih tehnologij in vprašanje podnebnih sprememb vključiti tudi v razvojne programe in cilje združenih narodov. "Najpomembnejše je, da zagotovimo prihodnost za vse," je poudaril Rupel. Z njim se je strinjala tudi poslanka v britanskem parlamentu Margaret Beckett, ki je opozorila, da so z največjimi posledicami podnebnih sprememb srečujejo predvsem države, ki so že sicer nestabilne in v političnih težavah.

Beckettova: Podnebne spremembe niso problem naših vnukov "Nevarno je, da bi ljudje mislili, da so podnebne spremembe problem naših vnukov, čeprav je dejansko naš problem," je poudarila Beckettova in odgovorila na temeljno vprašanje današnje razprave: Ali se kljub segrevanju podnebja politična zavezanost za spopad s tem problemom ohlaja, ker so države bolj osredotočene na neposredne grožnje, kot so zvišanje cen goriva in upočasnitev gospodarske rasti.

de Brichambaut: Čas nas priganja "Treba je združiti vse, kar vemo o podnebju, okolju in potrebah, da oblikujemo potrebne rešitve, da se uvedejo ukrepi in da se ti prevedejo v dejanske akcije," je predlagal de Brichambaut, ki meni, da je potrebno ustvariti skupno strategijo in okvir delovanja. "Čas nas priganja in verjetno bomo drago plačali, če se problema ne lotimo takoj," je opozoril.

Nuja po zagotavljanju energetske varnosti Zunanji ministri Slovenije, Švedske in Slovaške so v okviru blejskega strateškega foruma izpostavili nujo po zagotavljanju energetske varnosti, ki je osrednja tema foruma. Hkrati so opozorili na soodvisnost sveta in povezanost z dogajanjem v Gruziji in širši regiji.

Udeleženci strateškega foruma, ki bodo popoldne nadaljevali razprave o podnebnih spremembah in energetski varnosti, se nadejajo, da bo nekaj konkretnih predlogov dala tudi ta blejska mednarodna konferenca.

Ne spreglejte