Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 11. 2009,
12.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 11. 2009, 12.53

8 let

"SKD je bila stranka, ki so jo ljudje najbolj pričakovali"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji predsednik Slovenskih krščanskih demokratov (SKD) Lojze Peterle se je ob 20. obletnici ustanovitve SKD udeležil okrogle mize v Muzeju novejše zgodovine.

Z ustanovitvijo Slovenskih krščanskih demokratov (SKD) "smo želeli, da bi kristjani - ki so najbolj plačali v letih komunistične diktature - postali celi politični ljudje. Da niso kristjani samo doma, ampak da so tudi javna, politična bitja", je dejal ob tej priložnosti. Leta 1990 je SKD med strankami Demosa dobila največ glasov Očitno so bili Slovenski krščanski demokrati stranka, ki so jo ljudje najbolj pričakovali, je Peterle odgovoril na vprašanje, zakaj so se leta 1989 katoliki oz. kristjani organizirali v stranko šele konec leta. Dodal je, da so to pokazale volitve leta 1990, ko je SKD med strankami koalicije Demos dobila največ glasov. Peterle je pojasnil, da so ustanovitev samostojne politične organizacije najavili že na ustanovnem zboru Slovenske demokratične zveze (SDZ) januarja 1989. Ta prehod iz Slovenskega krščansko-socialnega gibanja (SKSG), ustanovljenega marca 1989, v stranko SKD je trajal dolgo zato, ker so imeli različne poglede, ali se razviti v stranko ali biti zgolj gibanje.

Po preimenovanju SKSG v SKD 2. novembra 1989 se je začelo ustanavljanje odborov stranke na terenu, je dejal Peterle in dodal, da so takrat videli, "kako uspešna je bila partija z diskvalificiranjem vere, vernikov in Cerkve. Komunistična partija je namreč kristjanom, tako Peterle, govorila, da je krščanstvo le intimno prepričanje za zasebno, na pa za javno rabo.

"Ljudje so bili prestrašeni in potlačeni" Kot je dodal, so ga v tistih časih nekateri ljudje spraševali, ali se sploh spodobi, da se kristjani politično organizirajo. Po Peterletovih spominih so bili ljudje v tistem obdobju, pred prvimi večstrankarskimi volitvami spomladi 1990, prestrašeni in potlačeni, saj niso upali javno pokazati svojega navdušenja nad SKD. Obenem je pojasnil, da so jim javnomnenjske ankete pred temi volitvami namerile le nekaj odstotkov. "Nato se je zgodila presenetljiva zmaga, tudi za partnerje v Demosu," je poudaril. Prepričan je, da je do tega prišlo zato, ker so kristjani svojo voljo izrazili šele tam, "kjer so se počutili varne, kjer jih nihče ne bo nadzoroval".

Prav tako je Peterle prepričan, da če leta 1990 ne bi ponudili volivcem tudi na izbiro krščanske demokracije, "da bi mogoče kdo manjkal na volitvah". Kot je poudaril, je SKD prispevala relativno največji delež k zmagi Demosa. "Slovenija bi bila nenormalna tudi takrat, če ne bi bilo take stranke," je ocenil nekdanji predsednik SKD.

"Nikoli nisem sanjal, da bi postal predsednik vlade" Ob tem je spomnil, da je imel prvi intervju šele tri mesece po ustanovitvi SKD. "Nas ni smelo biti, zato smo imeli tri mesece ignorance," je dodal Peterle, ki je bil predsednik slovenske vlade v letih 1990-1992. Pri tem je zatrdil, da ni nikoli sanjal, da bi postal predsednik vlade. Kot je pojasnil, je vodenje vlade ponudil takratnemu predsedniku Demosa Jožetu Pučniku. Pričakoval je namreč, da bo partija, po zmagi SKD, "poskrbela za močno polarizacijo na tej osnovi".

"Današnja SLS je naslednica SKD" Z združitvijo SLS in Slovenskih krščanskih demokratov (SKD) je današnja SLS postala tudi naslednica SKD, in to ne le v pravnem pomenu, temveč tudi v vsebinskem, so ob današnji 20. obletnici ustanovitve SKD sporočili iz SLS.

SLS za krepitev krščanskih vrednot V SLS so v sporočilu za javnost pojasnili, da se pri vsebinskem nasledstvu nikakor ne lastijo ekskluzivnosti, poudarjajo pa, da ima SLS v svoji preambuli temeljnega programa izpostavljena prizadevanja za krepitev krščanskih vrednot v slovenski družbi in zastopanje krščanskih vrednot še posebej v primerih, ko gre za vprašanje družine, socialne pravičnosti in solidarnosti.

SKD ustanovili leta 1989 "Eden glavnih pobudnikov združitve je bil tudi Ivan Oman, ki je skupaj z nekaterimi drugimi verjel, da se morajo krščanske vrednote in kmečke korenine povezati, da bo Slovenija ohranila svojo identiteto in tradicionalne vrednote," pojasnjujejo v SLS.

Ob tem dodajajo, da po združitvi SLS in SKD kot združena stranka SLS-SKD ni mogla izkoristiti vseh svojih potencialov, ki so prišli z združitvijo, "ker je žal prišlo do odcepitve dela takratnega SKD in ustanovitve nove politične stranke NSi". Kljub temu v SLS verjamejo, da bo SLS kot dedič stoletne SLS, "prve demokratično ustanovljene slovenske politične stranke v letu 1988 in SKD, ustanovljene leta 1989, uspela v bližnji prihodnosti odigrati to vlogo, zaradi katere je bila izvedena združitev SLS in SKD".

Novakova: V NSi smo ideološki nasledniki SKD Zbrane na obletnici ustanovitve SKD je pozdravila tudi predsednica NSi Ljudmila Novak. "Mi izhajamo iz SKD, smo del te zgodovine," je poudarila. Ob tem je pojasnila, da sicer niso formalni, temveč ideološki nasledniki SKD.

"Kristjani se ne znajo riniti v ospredje" Po njenem mnenju je navdušenje nad SKD po njeni zmagi leta 1990 upadala zato, "ker nismo znali obrti politike, kjer je potrebno delo z mediji", kjer so v ozadju tudi razne spletke. Po njenih besedah se kristjani ne znajo "riniti v ospredje", ampak pustijo drugim, da dobijo položaje in s tem tudi vpliv na družbo, medije in denar. Veseli pa jo, da se je sedaj, ob novem družinskem zakoniku, "zbudila tudi krščanska civilna družba".

Dular: Pritisk partije močan tudi pri izobražencih Nekdanji minister v Demosovi vladi iz kvote SKD Janez Dular je dejal, da komunistična partija s svojim nasprotovanjem izražanju krščanstva tudi v javnem življenju ni bila uspešna le pri navadnih ljudeh, ampak tudi na ravni elite krščanskih izobražencev. Tudi pri izobražencih v Društvu 2000 je bil ideološki pritisk tako močan, da je zaradi tega prišlo do takega omahovanja pri prestopu v politično sfero, je še dejal.

Okroglo mizo je vodila zgodovinarka in novinarka TV Slovenija Rosvita Pesek, ki je pojasnila, da je bilo Slovensko-krščansko socialno gibanje (SKSG) ustanovljeno marca 1989, predsednik tega gibanja pa je bil Peter Kovačič Peršin. Novembra istega leta se je na občnem zboru sestala skupina, ki je izvolila nove organe - izvršilni odbor in svet SKD-, čez štirinajst dni pa so za predsednika SKD izvolili Peterleta.

Ne spreglejte