Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 9. 2015,
19.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sindikati Branimir Štrukelj pogajanja

Ponedeljek, 28. 9. 2015, 19.49

8 let

Sindikati bi izhajali iz junijskega predloga vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so danes štiri ure sedeli za skupno mizo. Sindikati naj bi vladni strani pojasnili, o čem so se pripravljeni pogajati in o čem ne.

Zdaj naj bi bila na potezi vlada, ki naj bi o tem razpravljala na četrtkovi seji. Znova naj bi se sestali prihodnji teden, o natančnem datumu se bodo še dogovorili.

Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja so vladni strani pojasnili, da je njihov vstop v pogajanja mogoč "pod njenim izhodiščnim pogajalskim predlogom".

Za začetek tako po Štrukljevih besedah pričakujejo, da bi vlada šla nižje od izhodiščnega predloga iz junija, o ukrepih, s katerimi je ta svoj predlog še zaostrovala, pa se niso pripravljeni pogajati. A sindikati glede vstopa v pogajanja niso enoti, s predlogom se po Štrukljevih besedah strinja večina, ne pa vsi.

Minister predčasno zapustil pogovore Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je današnje pogovore zapustil približno uro pred koncem. Ob odhodu je dejal, da se mu zdi nerazumno, da izgubljajo čas okoli tega, kje v resnici sploh začeti. Po njegovih besedah je vse, kar so predlagali, na mizi in tudi predmet pogovorov.

Ugotavljal je tudi, da danes kakšnega pomembnega koraka naprej niso naredili, so se pa po njegovih besedah pogajanja v resnici začela že prejšnjikrat, ko je bil sprejet poslovnik. Že ob prihodu je minister dejal, da so ukrepi, ki so bili zapisani junija, vrednostno popolnoma enaki tistim, ki so na mizi danes. Vsi predlogi, kako doseči predviden finančni okvir, pa so popolnoma odprti, je dejal.

Vladna stran je namreč že junija izrazila željo, da bi pri plačni masi dosegli prihranek 310 milijonov evrov, a sindikatom ni dala pojasnila, kako priti do celotnega zneska. Pod vprašajem je bilo 165 milijonov evrov.

Ne spreglejte