Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2020,
12.35

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

35

Natisni članek

Sova Rajko Kozmelj

Torek, 17. 3. 2020, 12.35

4 leta, 1 mesec

Šef Sove nepreklicno odstopil s položaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

35

Rajko Kozmelj | Rajko Kozmelj je odstopil z mesta direktorja Sove. | Foto STA

Rajko Kozmelj je odstopil z mesta direktorja Sove.

Foto: STA

Rajko Kozmelj, direktor Slovenske obveščevalno-varnostne službe (Sova), je nepreklicno odstopil s položaja. S tem želi dati novi vladi možnost, da imenuje na mesto direktorja Sove osebo, ki bo imela njeno zaupanje in s tem omogočila nujno potrebno nemoteno sodelovanje med agencijo in vlado.

Kot so zapisali na spletnih straneh Sove, je iz potez nove vlade pod vodstvom Janeza Janše in nekaterih javno objavljenih komentarjev mogoče sklepati, "da je direktor agencije (Rajko Kozmelj, op. a.) osebno nezaželen člen v sistemu nacionalne varnosti pod novo vlado, kar negativno vpliva na odnos nove vlade z agencijo, kar pa je po njegovi oceni nedopustno".

Direktor Sove po njihovih navedbah od nastopa nove vlade ni prejel nobenih navodil oziroma usmeritev za delo agencije od  nadrejenega, torej predsednika vlade, prav tako pa tudi ne od svetovalca za nacionalno varnost, "kar šteje za znak osebnega nezaupanja", to zaupanje pa je odločilnega pomena za kakovostno izvajanje nalog agencije na področju nacionalne varnosti.

Janez Janša in Matej Tonin
Novice Vlada Janeza Janše izvedla menjave na čelu policije in vojske

Sova: Kozmelj je bil izključen iz sestave Sveta za nacionalno varnost

Spomnili so, da je bil direktor Sove s spremembo odloka o Svetu za nacionalno varnost (Snav) tudi izključen iz njegove sestave, "kar je z vidika koncepta nacionalne varnosti napačna strokovna odločitev", Kozmelj pa je iz strokovnih razlogov ne podpira. 

"Direktor agencije Rajko Kozmelj se je zato odločil, da iz strokovnih razlogov odstopi in tako da možnost novi vladi, da imenuje na mesto direktorja Sove osebo, ki bo imela zaupanje nove vlade in bo s tem omogočila nujno potrebno nemoteno sodelovanje med agencijo in vlado ter tako zagotavljala visoko raven nacionalne varnosti državljanom Republike Slovenije," so navedli v sporočilu za javnost, ki ga povzema STA.

Predsednik vlade Janez Janša je danes izjavil, da dvomi, da imajo obveščevalne službe kakšno veliko vlogo pri boju z novim koronavirusom. | Foto: STA , Predsednik vlade Janez Janša je danes izjavil, da dvomi, da imajo obveščevalne službe kakšno veliko vlogo pri boju z novim koronavirusom. Foto: STA ,

Dodali so, da Kozmelj nikakor ne želi, da bi bil njegov odstop v danih razmerah, ko so vsi napori usmerjeni v zajezitev širjenja okužbe, prednostna naloga te vlade, vendar pozna vlogo Sove v sistemu nacionalne varnosti in je prepričan, da mora biti sodelovanje med vlado in agencijo v vseh okoliščinah nemoteno in tvorno.

"​Izključitve Sove iz Sveta za nacionalno varnost ne razumem in je povsem nesprejemljiva. Prav tako menim, da ni razloga, da je iz Sveta izključeno ministrstvo za pravosodje, ampak to je njihova stvar. Do danes nista stopila v stik z mano niti predsednik vlade Janez Janša niti Žan Mahnič, ki je v njegovem kabinetu pristojen za nacionalno varnost. To je znak popolnega nezaupanja do mene in treba je povedati, da je izključevanje Sove iz procesov odločanja škodljivo za nacionalno varnost," pa je za časnik Delo dejal Kozmelj.

Janez Janša
Novice Janša: Ukrepe bomo stopnjevali. Jutri prihaja milijonska pošiljka mask. #video

Janša: Dvomim, da imajo obveščevalne službe kakšno veliko vlogo pri boju z virusom

Predsednik vlade Janez Janša je odločitev o spremembi odloka komentiral na novinarski konferenci po seji Sveta za nacionalno varnost. Kot je pojasnil, danes niso razpravljali o tem, da bi bila Slovenija ogrožena zaradi zunanjega sovražnika oziroma zaradi tujih obveščevalnih služb kake tuje države.

"Dvomim, da imajo obveščevalne službe kakšno veliko vlogo pri boju z virusom," je dejal Janša, a je dodal, da so od Sove v zvezi s tem že dobili neko poročilo. Kot je še zatrdil, je "Svet za nacionalno varnost, kakršen je bil zdaj imenovan, svet za nacionalno varnost, kakršnega je poznala Slovenija do zadnjega mandata".

Ne spreglejte