SiolNET. Novice Slovenija
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Še 40 milijonov evrov prihrankov pri projektu drugi tir

0,26

termometer

drugi tir
Foto: STA

Družba 2TDK je sporočila, da je našla še za 40 milijonov evrov prihrankov pri projektu gradnje drugega železniškega tira Divača–Koper, in sicer pri odlaganju materiala, izkopanega pri gradnji predorov. V celoti so tako prepoznali že za 111,2 milijona evrov prihrankov, kar je skoraj desetina vrednosti projekta, so poudarili po pisanju STA.

"Z optimalno rešitvijo problematike odlaganja izkopanega fliša – naravne mineralne surovine – pri gradnji predorov je družba 2TDK našla dodatne prihranke v višini 40 milijonov evrov," so danes sporočili iz podjetja. Flišni material, ki ga ne bodo porabili pri gradnji drugega tira, bodo skladno s sklepom Agencije RS za okolje (Arso) namreč lahko odlagali v bližnjem kamnolomu Črnotiče, namesto da bi ga odvažali v doslej predvideni, 111 kilometrov oddaljeni Salonit Anhovo. "In prav ta sprememba načina ravnanja s presežki flišnega materiala pomeni 40 milijonov evrov prihranka na projektu drugi tir," so navedli po poročanju STA.

Po prvotnem scenariju naj bi fliš odlagali na deponijah

Krajši prevozi – bližnji kamnolom Črnotiče je od trase drugega tira oddaljen zgolj okoli 10 kilometrov – pomenijo dvakrat nižje izpuste toplogrednih plinov, dvakrat manjšo zakisanost okolice in 19-krat manjši vpliv na nastanek ozonske luknje, so dodali.

Po prvotnem scenariju naj bi fliš, ki se ne bo ponovno porabil pri gradnji, odlagali na deponijah, in sicer na opuščenem laporokopu Šalara, na ankaranski Bonifiki, deponiji Bekovec, ter vozili v Salonit Anhovo v predelavo. Vendar je julija 2018 upravljavec SŽ-Infrastruktura uradno razglasil, da je obstoječa proga Divača–Koper zasičena, s tem pa bi bili železniški prevozi materiala onemogočeni ali pa bi morali na cesto preusmeriti tovorni promet za Luko Koper, piše STA.

Zgrajenih dobrih 37 kilometrov predorov

Na progi drugega tira bo zgrajenih 37,4 kilometra predorov, kar je skupna dolžina vseh predorskih cevi osmih predorov, razširjenih servisnih cevi v treh najdaljših predorih in izstopnih cevi. Pri izkopu bo nastalo 4,15 milijona kubičnih metrov izkopanega materiala: naravnega apnenca, fliša in preostalega nenevarnega zemeljskega materiala, navaja STA.

Apnenec bodo takoj in na gradbišču porabili za vgradnjo v betone in nasipe, njegov preostanek pa bodo v kamnolomu Črnotiče predelali v material za ponovno uporabo, v beton in tampone. Medtem bodo fliš uporabili za sanacijo kamnoloma Črnotiče. 2TDK na ta način po lastnih besedah ravna v skladu s filozofijo zelenega in krožnega gospodarstva, poroča STA.

Preostali material, ki je mešanica zemlje, kamenja in mineralov, pa se bo vgrajeval na območje Bekovca, ki leži v zgornjem delu hudourniške grape Krniškega potoka pod naseljem Črni Kal. Gradbeno dovoljenje za poseg je v fazi pridobivanja, postopek izbire izvajalca pa še ni končan. Po koncu nasipavanja materiala bodo med omilitvenimi ukrepi izvedli rekultivacijo zemljišča, da bo pripravljeno za ponovno kmetijsko uporabo. Na delu zemljišča bodo zasajene oljke, so po pisanju STA še dodali v 2TDK.

Prvih 71,2 milijona evrov prihrankov so v 2TDK prepoznali že v projektu za izvedbo del. Kot so na družbi pojasnjevali konec februarja, so morali najti za več kot 110 milijonov evrov prihrankov, saj je to zahtevala tudi Evropska investicijska banka, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin