Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2018,
17.07

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

3

Natisni članek

SDS vlada veleposlaništvo

Sreda, 28. 2. 2018, 17.07

6 let, 1 mesec

SDS za preložitev imenovanja desetih novih veleposlanikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

3

SDS | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Poslanska skupina SDS je danes predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika vlade Mira Cerarja, zunanjega ministra Karla Erjavca in predsednika odbora DZ za zunanjo politiko Jožefa Horvata v dopisu pozvala, naj imenovanje desetih novih slovenskih veleposlanikov, ki naj bi službovanje začeli sredi poletja, prepustijo novi vladi.

Kot je v dopisu zapisal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, je vlada januarja letos po posvetovanju s predsednikom republike in na predlog zunanjega ministra določila predloge za postavitev desetih novih slovenskih veleposlanikov, ki naj bi službovanje začeli sredi poletja, torej v času nastajanja nove vlade.

Imenovanje veleposlanikov "neprimerno in neetično"

V poslanski skupini SDS menijo, "da bi bilo imenovanje in potrjevanje veleposlanikov s strani vlade, ki zaključuje svoj mandat, neprimerno in neetično". Ob tem so spomnili na besede ministra Erjavca, "ki se je v preteklosti že zavzel, da odhajajoča vlada ne potrjuje novih vodij diplomatsko-konzularnih predstavništev".

Vodja poslanske skupine SDS dodaja, da zakon o zunanjih zadevah v 17. členu med drugim navaja, da je veleposlanik postavljen za dobo do štirih let, ki se lahko podaljša, če razmere tako narekujejo, vendar ne za dlje kot dve leti. O podaljšanju odloči minister za zunanje zadeve.

Jože Tanko | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Člen 17.a zakona pa navaja, da se po določitvi predloga vlade kandidat za veleposlanika predstavi delovnemu telesu državnega zbora, pristojnemu za zunanjo politiko, ki o predstavitvi poda mnenje. Veleposlanika postavi in odpokliče predsednik republike z ukazom, ki se objavi v uradnem listu. Če ukaz o postavitvi ne bo izdan, predsednik republike o tem obvesti vlado.

Če razmere narekujejo, pa lahko zunanji minister vodenje diplomatskega predstavništva zaupa odpravniku poslov. Poverilna pisma v tem primeru izda minister. Če razmere tako narekujejo, se lahko postavi tudi nerezidenčni veleposlanik, ki je akreditiran v eni ali več državah oziroma mednarodnih organizacijah, so dodali v dopisu.

Ne spreglejte