Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 6. 2009,
15.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 2. 6. 2009, 15.15

8 let

SDS ne bo vložila referendumskih zahtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanska skupina SDS se je odločila, da ne bo vložila referendumskih zahtevkov za novele zakonov o policiji, o javnih cestah in o jamstveni shemi, je povedal predsednik SDS Janez Janša.

Kot je pojasnil Janša, so v SDS s pomočjo drugih opozicijskih strank in poslancev narodnosti že zjutraj zbrali dovolj podpisov a referendumsko zahtevo za zakona o javnih cestah in o jamstveni shemi, medtem ko bi za zakon o policiji dovolj podpisov zagotovo zbrali do večera. "Izpolnjeni so pogoji, na podlagi katerih bi lahko zahtevali referendume vseh treh zakonov, toda poslanska skupina SDS se je danes po posvetovanju z ostalimi iz opozicije odločila, da referendumskih zahtev ne vloži," je dejal. Janša navedel tri razloge za tako ravnanje Pri tem je navedel, da so trije razlogi, zakaj se niso odločili vložiti referendumskih zahtevkov. Med temi tremi razlogi je namreč tudi novela zakona o jamstveni shemi, ki ga po anketi - to je SDS izvedla v ponedeljek, anketirani pa so bili 403 prebivalci Slovenije - sicer zavrača največ ljudi. Bi pa po njegovem mnenju zaradi zapletenih razmer in tudi zaradi nerazumevanja, zakaj pri tem zakonu gre, lahko služil za zaplete pri sproščanju kreditnega krča v državi in morda tudi za izgovore vlade in vladajoče koalicije, zakaj jamstvena shema ne deluje. "Odločili smo se, da mi v nobenem primeru ne želimo biti niti vzrok niti povod za kakršenkoli zaplet pri sproščanju kreditnega krča pri financiranju slovenskega gospodarstva," je poudaril.

Drugi razlog, ki je strateško politične narave, pa je ocena SDS, da kljub temu, da gre v vseh teh treh primerih za zelo pomembne zadeve in neposredno zadevajo slovenske državljane, to niso zakoni, ki bi se ukvarjali s ključnim problemom, ki ga v tem trenutku Slovenija ima. To je gospodarska kriza oz. negativne posledice krize, še posebej naraščajoča brezposelnost.

Ker bi referendumska kampanja na nek način podaljšala sedanje predvolilno ozračje v naslednje mesece, bi se razprava nujno obrnila na teme, ki bi zadevale referendumske zahteve, je dejal. Po njegovem mnenju bi tako te teme odvračale pozornost in energijo od ključne točke oz. ključnega problema pred vlado, opozicijo oz. slovensko politiko nasploh, torej od spopada z gospodarsko krizo. Ocenili so tudi, da so prihodnji meseci ključni za spopad z gospodarsko krizo, saj bo od njih odvisen položaj Slovenije ob koncu tega leta.

To so ključni razlogi, zaradi katerih so po temeljitem premisleku sklenili, da teh zahtev ne bodo vložili. "Smatramo tudi, da bi vladna koalicija, ki je najprej ponudila roko v smislu sklenitve partnerstva za razvoj tudi z opozicijo, vložitev teh referendumskih zahtev izkoristila za nadaljnje zavlačevanje pri odgovoru na našo zadnjo ponudbo," je poudaril Janša.

O popravku zakona o jamstveni shemi najbrž že ta teden Prav tako so v poslanski skupini SDS sklenili tudi v dogovoru z nekaterimi drugimi opozicijskimi strankami, da bodo skušali nekatere od negativnih posledic, ki jih povzročajo omenjeni zakoni, še posebej zakon o jamstveni shemi, popraviti z vložitvijo novel teh zakonov. "Verjetno bomo že v tem tednu skupaj vložili popravek zakona o jamstveni shemi, ki bo preprečil arbitrarno ravnanje finančnih institucij pri reprogramiranju t.i. tajkunskih kreditov," je dejal. Ob tem je tudi napovedal, da bodo razmislili o popravkih k ostalima dvema zakonoma, ki sta po njihovem mnenju škodljiva.

Vlačič: Če ne bo referenduma, bo vlada šla v določitev cen vinjet Pred tem je prometni minister Patrick Vlačič dejal, da bo vlada z uredbo določila ceno posameznih vinjet, če SDS ne bo sprožil postopek za razpis referenduma o noveli zakona o javnih cestah, ki uvaja tedenske, mesečne in letne vinjete. Kot se je ob robu seje odbora DZ za promet na neuradne informacije, da SDS ne bo sprožila postopka za razpis referenduma o vinjetah odzval Vlačič, novela zakona o javnih cestah predvideva uvedbo sedemdnevnih, mesečnih oz. letnih vinjet, kar je primerljivo s sistemom, ki ga imajo v petih državah EU. Novela nikjer ne predvideva cen vinjet, te bo z uredbo določila vlada. Morebiten referendum pa bi bil usmerjen na obdobje veljavnosti vinjet, ki pa je primerljivo z drugimi evropskimi državami.

Če bo referendum uspel, bo politično odgovornost pred evropskim sodiščem prevzel predlagatelj Vlačič je ponovil, da bi v primeru, da bi do napovedanega referenduma vendarle prišlo, in bi bil ta uspešen, bo moral predlagatelj referenduma prevzeli politično odgovornost za morebitno obsodbo Slovenije pred evropskim sodiščem.

Ne spreglejte