Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 6. 2011,
17.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SD

Sobota, 11. 6. 2011, 17.55

7 let, 12 mesecev

SD od Zares pričakuje konkretna imena za rekonstrukcijo vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Socialni demokrati prosijo Zares za imena morebitnih novih članov vlade, če razpolagajo s takimi zamislimi.

To piše v pismu, ki ga je glavni tajnik SD Uroš Jauševec v petek poslal svetu stranke Zares kot odgovor na njihovo pobudo po rekonstrukciji vlade. Kot so zapisali v pismu, bi bilo to korektno glede na njihovo sredino odločitev na svetu stranke.

Možnosti za konsolidacijo manjšinske koalicije "Socialni demokrati iskreno želimo proučiti možnosti za konsolidacijo manjšinske koalicije, ki jo postavljate kot pogoj za vaše sodelovanje v njej," piše v pismu, ki so ga danes posredovali javnosti.

"Socialni demokrati ne želimo za vsako ceno še naprej prevzemati odgovornosti za vodenje vlade in države, vendar pa se čutimo politično dolžni storiti vse, da se država ne znajde v politični krizi, ker bi to močno ošibilo njene možnosti za gospodarsko okrevanje, socialno stabilnost in vlogo v regiji," piše Jauševec.

SD tako prosi Zares, da v luči njihovih pričakovanj čim prej sporoči, "kakšne spremembe bi bile po vašem mnenju dobrodošle za večjo kvaliteto dela vlade". SD ter predsedniku stranke in premieru Borutu Pahorju bi bilo v veliko pomoč, "če bi bili pri tem bolj konkretni, torej tudi z navedbo morebitnih novih članov vlade, če razpolagate s takimi zamislimi".

Kot je razvidno iz pisma, v SD želijo, da bi prišlo do čimprejšnje konsolidacije koalicije in s tem do nemotenega dela vlade, ob sporazumnih dogovorih, kje in kakšne spremembe znotraj vlade so pomembne in potrebne za izpolnitev prioritet, ki so jih skupaj določili v začetku tega leta.

Zares zahteval temeljito rekonstrukcijo vlade Svet stranke Zares je v sredo sklenil, da Zares ne bo več sodeloval v tej vladi in v koaliciji, razen če v prihodnjih 14 dneh SD ne bo predlagal temeljite rekonstrukcije vlade in določil njene prioritete do konca mandata ter način za bolj verodostojno in učinkovitejše izpolnjevanje odločitev vlade.

Če ne bo prišlo do rekonstrukcije vlade v določenem roku, bodo odstopile tudi ministrice Zares; ministrica za gospodarstvo Darja Radić, ministrica za kulturo Majda Širca in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Ne spreglejte