Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2019,
11.02

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

30

Natisni članek

Marjan Šarec LMŠ NSi Evropski parlament Ljudmila Novak

Torek, 26. 3. 2019, 11.02

5 let, 1 mesec

Šarec: Žal mi je, ampak sem vedno preslišal tisto o nastavljanju še drugega lica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

30

šarec judmila | Foto STA

Foto: STA

Po včerajšnji burni razpravi na seji državnega zbora med predsednikom vlade Marjanom Šarcem (LMŠ) in poslanko Ljudmilo Novak (NSi), se je Šarec danes odzval tudi na svoji strani na Facebooku. Napisal je, da se ni lepo prepirati, vendar je treba odgovoriti na obtožbe in sprenevedanja, čeprav gre za nacionalno sramoto. Obregnil se je ob nekatere slovenske politike in njihovo "grobo" retoriko ter dal vedeti, da se jim ne bo pustil.

Marjan Šarec
Novice Šarec o padcu podpore: Ni vsem v interesu, da uspemo

Novakova: Moj namen ni, da bi vas karala, ker sem vas že okarala in tudi slovenska javnost

Med včerajšnjo sejo državnega zbora sta se v manjši verbalni spopad spustila nosilka liste NSi za evropske volitve poslanka Ljudmila Novak in premier Marjan Šarec. Jabolko spora je bila Šarčeva domnevna zavrnitev govora v Evropskem parlamentu. Novakova ga je nagovorila z vprašanjem, zakaj je nastop odklonil.

šarec judmila | Foto: STA , Foto: STA ,

Po njenem mnenju je škoda, da Šarec kot predsednik vlade ni predstavil, kakšno vizijo prihodnosti Evrope ima Slovenija, še posebej zato, ker se bliža slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije. V svojem govoru je dejala, da njen namen ni, da bi premierja ponovno karala, saj je to že storila, prav tako kot drugi evropski evroposlanci in tudi širša javnost.

Šarec: Vprašanje postavljeno dobronamerno ravno toliko, kot verjamem, da je zemlja ploščata

Med govorom Novakove se je Šarec nasmehnil in na kritiko odgovoril z naslednjimi besedami: "Vam verjamem, da je vprašanje postavljeno dobronamerno, ravno toliko, kot verjamem, da je zemlja ploščata." Dodal je: "Mislim, da sem gospodu Tajaniju v četrtek na Evropskem svetu zelo dobro povedal, da je bila njegova izjava nož v srce."

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je razburil z izjavami o fašizmu. Za italijansko radijsko postajo je nazadnje celo dejal, da je fašistični diktator Benito Mussolini "naredil tudi nekaj dobrih stvari". | Foto: Reuters Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je razburil z izjavami o fašizmu. Za italijansko radijsko postajo je nazadnje celo dejal, da je fašistični diktator Benito Mussolini "naredil tudi nekaj dobrih stvari". Foto: Reuters

Šarec je svoj govor končal s pridihom angleščine, saj je dejal: "Last but not least (ne nazadnje, o. p.), gospa Ljudmila, pa je to, da je 12. marca govoril moj slovaški kolega, parlament je bil prazen."

Ne more zaupati njihovi dobronamernosti

Ves teden je spremljal razprave, "karala me ni javnost, ampak evroposlanci in kandidati za evropske poslance", ki jim premier, kot je poudaril, ne more zaupati v njihovi dobronamernosti. Zato težko sprejema to kritiko.

šarec judmila | Foto: STA , Foto: STA ,

Tako kot že večkrat prejšnji teden je tudi včeraj pojasnil, da je bil nastop najprej ponujen Miru Cerarju, oktobra pa "smo izrazili pripravljenost, da nastopim", vendar do zdaj od Evropskega parlamenta ni bilo odgovora.

"Me pa veseli, da ste se vsi slovenski evropski poslanci in kandidati povezali v branjenju predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija," je dejal premier.

Že prejšnji torek je Šarec prek svojega Twitterja pojasnil, da bi bil lahko njegov govor v Evropskem parlamentu v času bližajočih se evropskih volitev razumljen kot predvolilni. Dodal je, da bo časa za nagovor še veliko, ko bo Slovenija predsedovala leta 2021.

Ni ga sram, da je povabilo zavrnil

Ob očitkih, da gre za zamujeno priložnost, je evropske poslance vprašal, kaj so v Evropskem parlamentu delali pet let, "če se Slovenije ni slišalo in ste čakali samo name".

"Na srečanjih Evropskega sveta se zelo dobro pogovarjamo o prihodnosti, vemo, kje so težave. EU ima mnogo težav, začeti jih bo treba reševati, a dvomim, da jih bomo rešili z nagovorom evropskim poslancem dva meseca pred evropskimi volitvami," je prepričan premier.

"To ni nič drugega kot navadno sprenevedanje, nabiranje političnih točk na moj račun," je dodal Šarec. Lepo, da ste se vsi združili proti meni, upam, da boste evropski poslanci znali biti tako združeni tudi, ko bo šlo za Slovenijo, je dejal.

šarec judmila | Foto: STA , Foto: STA ,

Ker so se v kritiziranju njegove zavrnitve nastopa združili skoraj vsi evropski poslanci, premier ni skoparil s kritikami na njihov račun. Odvrnil je: "Imamo eno poslanko, ki je izjavila, da je zdravo imeti samo dva mandata, danes pa kandidira za tretjega. Imamo poslanca, ki je pred petimi leti verjel, danes ne verjame več in se je na hitro včlanil v drugo stranko samo zato, da bo izvoljen. Imamo nekaj evropskih poslancev, ki niso zamudili priložnosti biti tiho, ampak so Slovenijo tožili pred svetovno in evropsko javnostjo."

Novakova: To, kar ste zdaj vi povedali, je preprosto sramotno

Na njegove besede se je odzvala Novakova, ki je menila, da je to, kar je povedal, sramotno. V Evropskem parlamentu premierji ne govorijo samo evropskim poslancem, "ki ste jih vsepovprek dali v nič", ampak evropski javnosti, je opozorila premierja. "Znate se lepo 'ošvrkniti', znate se pošaliti, znate kaj dodati, to bi lahko tam naredili."

šarec judmila | Foto: STA , Foto: STA ,

Gre za dveletno razpravo o viziji EU, ne za volilno kampanjo in evropske volitve, je vztrajala poslanka. Ni primerno, da se tako izražate o slovenskih evropskih poslancih. "Tam bi se lahko izkazali, pa ste to priložnost zamudili. Lahko bi zablesteli, saj znate, vsa Evropa bi se vam lahko nasmehnila," je glede nastopa v Strasbourgu dejala Novakova.

Pozneje je svoje stališče do zamujene priložnosti zapisala tudi na Twitterju.

Šarec: Kamen bi zajokal zaradi tega, kar ste pravkar povedali

Na njeno izjavo, da je zamudil priložnost v Evropskem parlamentu, je Šarec odvrnil: "Vi ste zamudili priložnost biti v vladi, pa kaj potem." Svojo razočaranost nad Šarcem je Novakova izrazila tudi v svojem naslednjem tvitu, v katerem je zapisala, da je presenečena nad ravnjo komunikacije Šarca.

Poudarila je še, da Evropska unija ni nekaj samoumevnega. Njegov današnji zapis na Facebooku se najverjetneje nanaša na včerajšnje dogajanje in vrsto očitkov, ki jih je bil deležen ob zavrnitvi govora.

Marjan Šarec
Novice Šarec o pokojninah: "Ni treba, da bi se ljudje zdaj na hitro upokojevali" #video

 

Ne spreglejte