SiolNET. Novice Slovenija
0,67

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Šabeder: Slovenija je med najboljšimi državami na področju zdravstvenega varstva

0,67

termometer

Aleš Šabeder
Foto: Bojan Puhek

Minister za zdravje Aleš Šabeder se je v New Yorku ob robu zasedanja 74. Generalne skupščine Združenih narodov udeležil visokega dogodka o univerzalnem zdravstvenem varstvu, ki je bil namenjen izmenjavi izkušenj. Šabeder je med drugim dejal, da je Slovenija ena izmed boljših držav v svetu na področju organiziranosti zdravstvenega varstva.

"Lahko suvereno trdim, da je Slovenija ena izmed boljših držav na področju organiziranosti zdravstvenega varstva, predvsem glede dostopnosti zdravstvenih storitev in pogosto kritiziranega primarnega zdravstvenega sistema," je izjavil minister Aleš Šabeder.

Še posebej izpostavil primarni del zdravstvenega sistema

Dogodek na visoki ravni je bil namenjen izmenjavi izkušenj in dobrih praks različnih držav. "Iz nagovorov ministrov opažamo, da so rešitve zelo različne, veliko držav pa nima tako dobrega zdravstvenega varstva kot Slovenija. Še posebej lahko izpostavim primarni del zdravstvenega sistema, kjer Slovenija prednjači v dobri postavitvi sistema družinskih zdravnikov."

Minister je v svojem nagovoru na plenarnem delu zasedanja poudaril, kako pomembno je univerzalno zdravstveno varstvo, ki mora biti dostopno vsem prebivalcem. "Slovenija se za to zavzema tudi na globalni ravni in je na tem področju zgodovinsko zelo uspešna, saj imamo več kot sto let dobro organizirano zdravstveno varstvo, posebej pa od leta 1992, ko smo uzakonili zdravstveno varstvo za vse prebivalce Slovenije," je dejal minister.

Aleš Šabeder Foto: STA "Poudaril sem tudi pomen preventivnih programov, ki jih izvajamo. Predvsem preventivne programe za zgodnje odkrivanje raka, bolezni srca in ožilja ter diabetes, kjer imamo v zadnjem desetletju odlične rezultate in se je smrtnost s tega naslova bistveno zmanjšala."

Dogodek na visoki ravni je bil zadnja priložnost za mobilizacijo politične podpore univerzalnemu zdravstvenemu varstvu pred letom 2023, ko bo potekla polovica poti doseganja ciljev trajnostnega razvoja. Do leta 2030 naj bi bil cilj univerzalnega zdravstvenega varstva dosežen, čeprav bodo za to potrebne velike spremembe tudi v industrijsko razvitih državah, kot so ZDA, kjer republikanci na to gledajo kot na socializem.

Dogodka so se udeležili voditelji držav, predvsem pa ministri in tudi zdravstveni profesionalci ter zagovorniki te pravice. Sodelujoči so izmenjali izkušnje in iskali načine za pospešitev poti do cilja prek dostopa do osnovnih zdravstvenih storitev, izobraževanja delovne sile, finančne zaščite, cenovno dostopnih zdravil za vse in tako naprej. Zasedanje sta odprla generalni sekretar ZN Antonio Guterres in predsednik 74. zasedanja Generalne skupščine ZN Tijjani Mohamed Bande.

Na koncu je bila sprejeta skupna deklaracija, ki potrjuje nujnost splošnega dostopa do zdravstva ter tudi zagotavljanja spolnih in reproduktivnih pravic žensk. Države so se zavezale politikam, ki bodo šle v to smer. Splošno zdravstveno varstvo pomeni, da lahko vsak ne glede na premoženje vedno dobi dostop do potrebne nege, ko jo potrebuje.

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • fizik10 / 24.09.2019. ob 19:33 +2 0

  Ja g. Šabeder, če so najboljši vse do 38-ega mesta. Naj raje najprej pogleda uradno lestvico...smo eno mesto za zdravstvenim sistemom ZDA, za katerega vsi trdite, da je slab. Očitno Šabeder še ni bil bolan, da bi sedel v čakalnici prvič, drugič, tretjič,..in končno bil naročen na magnetno resonanco čez 6 ali 8 mesecev. Očitno mu ni potrebno plačati čiščenja kamna z zobovja, saj je vendar Šabeder, pa mu to uredijo brez doplačila. Itd., itd...

  +2 0
 • macekmuri / 24.09.2019. ob 14:47 +2 0

  Če se komu da poiskati članek z datumom 7.1.2016 na portalu SiolNET od prof. Ihana: Podmornica Potemkin.... samo za okus, koliko se naši voditelji iz nas norčujejo in nič se ne spremeni, "what so ever" ...

  +2 0
 • JOZEJOZE / 24.09.2019. ob 10:13 +2 0

  Povejte buzeranti,da ste ravno to hoteli uničiti z ukinitvijo pediatrov.Nisem pozabil,kreteni,vašega poskusa pred leti. To pa zato,ker na zavarovalnici sedijo ekonomisti in pravniki in računajo,kako bi bilo fino prišparati 1 milijon evrov in jim je težko pregled krvi odobriti.Debili.

  +2 0
delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin