Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 11. 2011,
8.02

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

školjke smeti

Petek, 18. 11. 2011, 8.02

4 leta, 9 mesecev

Rešili 200 kilogramov školjk in nabrali dve toni smeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi nujnih vzdrževalnih del na zapornicah delno so izpraznili Ledavsko jezero. Društva in posamezniki so ob tem poskušali rešiti jezerski živelj in očistiti okolico jezera in njegovo dno.

Medtem izvajalec opravlja dela, ki naj bi bila ob primernem vremenu končana konec tega meseca.

>cms_b>Školjke velike kot človeška dlan Množične prebivalke Ledavskega jezera pa so tudi školjke. Gre za jezersko brezzobko, ki zraste tudi do veličine človeške dlani. Ko je bila višina vode normalna, jo je bilo težko opaziti, po izpustu vode pa se je odprl pogled na jezersko dno, ki je bilo posejano s to vrsto školjke. Kmalu po tem, ko se je nivo vode v jezeru ustalil pri želeni ravni, so školjke iz blata, kjer ne bi več dolgo živele, reševali naravovarstveniki iz Krajinskega parka Goričko. Kot pravi Kristjan Malačič, naravovarstveni nadzornik v parku, so školjke zelo pomembne za stoječe vode, saj so nekakšen filtrator vode. Poleg tega so tudi del ekosistema in vir prehrane živalim, na primer vidri in pticam.

Populacija ni ogrožena V Ledavskem jezeru je ostalo še veliko školjk, zato populacija naj ne bi bila ogrožena. Akcijo so izvedli predvsem zaradi humane geste, saj gre za živo bitje in je bilo težko opazovati, kako odmirajo v jezerskem blatu, ki se je vsak dan bolj izsuševalo. V preostanek jezera so preselili okrog 200 kilogramov školjk.

Okolica Ledavskega jezera pa je značilna tudi po pticah, zato nas je zanimalo, kako nižja gladina vode vpliva nanje. Kot pravi Malačič, ki je tudi član pomurske sekcije ornitologov, zmanjšan obseg jezera v tem trenutku nima posebnega vpliva na njih. Če je bilo treba jezero zaradi obnove delno izprazniti, je zdaj najprimernejši čas za to.

Smeti v CERO Puconce Delno izpraznjeno jezero pa ni odkrilo le školjk na jezerskem dnu, ampak tudi smeti, ki jih je naplavil potok Ledava ali so jih v vodo zmetali ribiči in drugi obiskovalci jezera. Zato so te dni eno izmed številnih čistilnih akcij izvedli tudi člani murskosoboške ribiške družine in nabrali, kot so povedali, po grobih ocenah skoraj dve toni smeti, ki jih bodo v naslednjih dneh odpeljali v CERO v Puconce.

O usodi Ledavskega jezera Pred dnevi naj bi se v Kraščih mudili predstavniki Agencije Republike Slovenije za okolje in prostor. S predstavniki nekaterih društev, zavodov in organizacij, ki imajo kar koli opraviti z jezerom, so se dogovorili, da bodo konec novembra na sedežu Krajinskega parka Goričko organizirali sestanek, na katerem se bodo pogovarjali o nadaljnji usodi Ledavskega jezera.

Ne spreglejte