SiolNET. Novice Slovenija
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Voda in plazovi ogrožajo hiše

0,38

termometer

Zaradi močnega deževja naraščajo vodotoki po vsej državi, predvsem v vzhodni polovici. Poplavljene površine se bodo počasi še povečevale predvidoma do jutri dopoldne. Vremenoslovci sicer za jutri napovedujejo postopno izboljšanje.

[video: 64878 / poplave]

poplave

Video: Planet TV

Ljubljanica in Krka ter njuni pritoki, Dravinja in reke v Pomurju poplavljajo na območjih pogostih poplav, ponekod tudi na širših poplavnih območjih.

Ponoči in jutri zjutraj se bodo na pogostih in tudi širših poplavnih območjih predvidoma razlivale reke in potoki v Prekmurju, ob Dravinji, Sotli, Pesnici, Ščavnici, ter ob nekaterih rekah, ki pritečejo s Pohorja. Na ravninskih predelih je možno poplavljanje rek v širšem obsegu.

poplave | Foto: Arso Foto: Arso Pretok Krke bo v spodnjem toku ponoči še hitreje naraščal, postopno naraščanje pa se bo nadaljevalo še tekom jutrišnjega dneva. Poplavljene površine, ki trenutno še obsegajo območja pogostejših poplav se bodo povečevale. Jutri sredi dneva bo Krka poplavljala v večjem obsegu.

Močan dež povzroča težave

Ljubljanica bo poplavljala na Ljubljanskem barju v območju pogostih poplav. Poplavljene površine se bodo počasi še povečevale predvidoma do srede dopoldne.

Na izpostavljenih mestih, predvsem v spodnjem toku pod sotočjem z Dravinjo, se bo ponoči ter v sredo razlivala reka Drava. Ponoči se bosta razlivali tudi reki Kolpa in Lahinja. V sredo dopoldne se lahko v manjšem obsegu znotraj protipoplavnih nasipov razlije reka Mura.

Močneje bodo narasle tudi Sava, Savinja in Drava v spodnjem toku, napovedujejo na agenciji za okolje (Arso).

Arso - napoved padavin, 19. september 2017, 18:00:

Padavine bodo vztrajale še do jutri zjutraj, jutri čez dan pa bo v vzhodni Sloveniji le še občasno rahlo deževalo.

Do jutri zjutraj bo predvsem v južni in vzhodni Sloveniji padlo še od 20 do 30 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi okoli 40 l/m2. Jutri čez dan bo v vzhodni Sloveniji padlo še največ do 5 litrov dežja na kvadratni meter.

 


Na Horjulski cesti med Dobrovo in Brezjami se je ob pol poldne sprožil zemeljski plaz. Posredovali so dežurni delavci cestnega podjetja, ki so zavarovali kraj dogodka in odstranili zemljino s cestišča. Malce pred poldnevom se je na cesti Dvor–Vinkov vrh v občini Žužemberk sprožil 30-metrski zemeljski plaz in poškodoval cestišče. Obvoz je možen preko naselja Skopice. V Žužemberku pa plaz ogroža hišo. V Vavti vasi je voda zalila kletne prostore hiše.

Predvsem v Beli Krajini in na Štajerskem gasilci s cestišč odstranjujejo številna podrta drevesa.

Na Ljubljanski cesti v Račah so gasilci z dvorišča prečrpali meteorno vodo, ki je ogrožala kletne prostore objekta. V Svetem Juriju ob Ščavnici, Moravskih toplicah, šalovcih in v Ljutomerju poplavlja hiše, voda hišo ogroža v Gornji Radgoni. V Gradu so poplavljene slačilnice nogometnega igrišča pri Gradu. V kraju Kuzma je poplavljen gostinjski lokal in cestišče.

Župan občine Kuzma Jožef Škalič je za STA povedal, da so okoli 130 otrok iz šole odpeljali preventivno, ker so se bali, da zaradi poplavljenih cest tega popoldne ne bi mogli storiti, sicer pa stanje po njegovih besedah ni alarmantno, saj voda že upada. Se pa bojijo novih padavin, ki so napovedane, saj zemlja ne bo požirala dežja, kar bi lahko pomenilo novo nevarnost predvsem zaradi plazov.
Zaradi poplav so zaprte naslednje ceste:
- Smednik - Kostanjevica pri Malencah;
- Berkovci - Prosenjakovci v Prosenjakovcih;
- Cerkvenjak - Gabrnik pri Drbetincih;
- Berkovci - Kobilje na več odsekih;
- Apaški Križ - Kidričevo v Kidričevem pri podvozu pod železniško progo.

Zaradi zimskih razmer je cesta na Mangart zaprta. Na prelazu Vršič so obvezne zimske pnevmatike.

Sneg pobelil hribe

Danes je sneg pobelil hribe na višini okoli 1500 metrov, na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank pa še nekoliko niže. Temperature so se le na Primorskem, kjer je ponekod pihala burja v sunkih med 80 in 100 kilometri na uro. dvignile nad 12 stopinj Celzija.

Zaradi burje je na primorski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Vipava - Ajdovščina prepoved prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo, oddelek meteorološke in oceanografske napovedi, je v zadnjih 24 urah v večjem delu Slovenije padlo od 30 do 70 litra dežja na kvadratni meter, največ na severovzhodu in jugovzhodu države. Padavine bodo vztrajale še do srede zjutraj, v sredo čez dan pa bo v osrednji in vzhodni Sloveniji le še občasno rahlo deževalo.

Do srede zjutraj bo predvsem v južni in vzhodni Sloveniji padlo še od 20 do 30 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi okoli 40 litrov na kvadratni meter. V sredo čez dan bo v vzhodni Sloveniji padlo še največ do pet litrov dežja na kvadratni meter.

V prihodnjih dneh bo sonca več. Jutri le na zahodu države, v četrtek in petek pa po vsej Sloveniji. Po kotlinah osrednje Slovenije bo zjutraj in dopoldne nekaj megle. Otoplilo se bo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin