Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 10. 2010,
12.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 13. 10. 2010, 12.17

8 let

Reberc se na odpoved še lahko pritoži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Peter Reberc je po tistem, ko so ga odpoklicali z mesta veleposlanika v Madridu, dobil tudi odpoved delovnega razmerja. Na odločbo se lahko še pritoži.

Peter Reberc je po tistem, ko so ga odpoklicali z mesta veleposlanika v Madridu, dobil tudi odpoved delovnega razmerja. Na odločbo se lahko še pritoži. "Notranji postopki so še v teku, zato razen potrditve, da je bila nekdanjemu veleposlaniku Petru Rebercu vročena odpoved delovnega razmerja, zadeve ne želimo širše komentirati," je odpoved delovnega razmerja potrdil Milan Balažic z zunanjega ministrstva. Odpoved naj bi mu prek odvetnika vročili prejšnji teden, zato se na odločitev še lahko pritoži.

Reberc zavrnil očitke

Že 2. julija so nam na policiji potrdili, da preiskujejo domnevna kazniva dejanja poneverb slovenskega veleposlanika v Španiji Petra Reberca. Reberc je takrat za SiOL očitke zavrnil in pojasnil, da je celo on tisti, ki podaja kazenske ovadbe, a očitno so na ministrstvu za zunanje zadeve ocenili, da njegovo delo ni najbolj zgledno.

Kot so pojasnili konec avgusta na MZZ, so se kmalu po imenovanju na veleposlaništvu začele pojavljati finančne nepravilnosti. Zaradi tega je dobival opozorila že leta 2008, šest v letu 2009 in šest opozoril letos.

Številne nepravilnosti Ministrstvo je tako februarja 2009 opravilo notranji nadzor na veleposlaništvu v Madridu, nadzor pa naj bi pokazal večje število nepravilnosti na finančnem in drugih področjih, nepravilnosti pri porabi proračunskih sredstev brez pravne podlage, visoko prekomerno porabo sredstev za pisarniški oziroma čistilni material, visoko prekoračitev sredstev za reprezentanco. Poleg tega za številne izdatke v finančni evidenci ni bilo ustreznih listin, številna osnovna sredstva pa naj bi nabavili brez soglasja ministrstva, nekatera celo v nasprotju z izrecnim sklepom ministrstva.

Zajeten dosje pri tožilcih

Reberca so 14. junija povabili na razgovor v MZZ, kjer so ga seznanili s prijavo – nam je sicer v odgovoru 2. julija zanikal, da bi bil z ovadbo seznanjen –, vendar pa Reberc ni želel prevzeti odredbe ministra, da ostaja v Sloveniji, temveč se je preprosto vrnil na svoje delovno mesto v Madrid.

22. julija je policija zajeten dosje posredovala ljubljanskim tožilcem, vendar tožilci o zadevi še niso sprejeli nobene odločitve, je povedala vodja ljubljanskega tožilstva Tamara Gregorčič.

Po odpoklicu Reberca je posle slovenskega veleposlaništva začasno prevzela odpravnica poslov, profesionalna diplomatka Jasna Lhotka.

Ne spreglejte