Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2013,
12.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 4. 2013, 12.54

8 let

Razmere na koroškem trgu dela po oceni ZSSS niso dobre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stanje na koroškem trgu dela ni dobro. Regija ima prek 4000 brezposelnih, registrirana brezposelnost je nad slovenskim povprečjem, povprečna izplačana plača pa pod slovenskim povprečjem.

To je nekaj poudarkov, ki jih je na današnji novinarski konferenci v Slovenj Gradcu pred praznikom dela nanizal sekretar območne organizacije ZSSS Lojze Raško.

Sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za Podravje in Koroško Raško je izpostavil, da je prvič po več letih število brezposelnih v treh od štirih koroških upravnih enot (UE) "prebila" mejo 1000 prijavljenih brezposelnih in da slika za prihodnje obdobje ni ravno obetajoča, saj novih delovnih mest "ni na vidiku".

Največ brezposelnih na Ravnah na Koroškem Največ brezposelnih je bilo po podatkih zavoda za zaposlovanje za letošnji marec na območju UE Ravne na Koroškem (1374 brezposelnih), sledita Slovenj Gradec (1205) in Radlje ob Dravi (1149). Na območju UE Dravograd je bilo prijavljenih 583 brezposelnih.

Stopnja registrirane brezposelnosti na Koroškem je bila tako po podatkih za letošnji februar 14,4-odstotna, v Sloveniji pa v istem mesecu 13,6-odstotna. Na Koroškem najvišjo stopnjo registrirane brezposelnosti beleži UE Radlje ob Dravi, in sicer 17,1 odstotka v februarju letos, a se bo ta odstotek zagotovo še zvišal, potem ko so v aprilu izgubile delo še zadnje zaposlene šivilje v radeljskem obratu podjetja Boxmark Leather.

Med brezposelnimi veliko žensk Kot pravi Raško, je zaskrbljujoče, da je med brezposelnimi že zdaj veliko žensk, prav tako je veliko prvih iskalcev zaposlitve in starejši od 50 let, ki težko najdejo novo zaposlitev po stečajih in prisilnih poravnavah v koroških družbah. Med podjetji v prisilnih poravnavah, kjer se pojavlja zaskrbljenost, je Raško izpostavil Lesno Tovarno ivernih plošč (TIP) Otiški Vrh in Kograd IGEM.

Tako kot mediji tudi sindikati za podjetje Lesna TIP ne dobijo oprijemljivejših podatkov o razmerah, potem ko je družba od septembra lani v lasti turškega podjetja Miador. Po podatkih sindikata je tako podjetje letos delalo od sedem do 10 dni na mesec, izplačila plač naj bi bila še redna, vendar se Raško sprašuje, kako dolgo bo še tako, saj bi takšno podjetje po ocenah poznavalcev moralo delati vse dni v mesecu. Nekoliko bolje po njegovih podatkih kaže družbi Kograd IGEM, kjer naj bi imeli dovolj dela.

V nepredvidljivih razmerah v glavnem pogodbe za določen čas Z nepredvidljivimi razmerami na trgu se sicer podjetja različno soočajo, velikokrat jim kot orodje služijo pogodbe za določen delovni čas, s pomočjo katerih tako regulirajo zaposlovanje glede na prejeta naročila. Tako naj bi bilo po podatkih sindikata tudi v enem največjih slovenjgraških podjetij, Johnson Controls NTU.

Z oteženimi razmerami se po podatkih sindikata soočajo tudi zaposleni v javnem sektorju, kjer imajo delavci vse več dodatnega dela, delodajalci ob odhodih in upokojitvah ne zaposlujejo na novo, prav tako ni poviševanj plač. Raško se po izkušnjah iz preteklosti in tujine boji pojava korupcije v primerih slabo plačanih javnih uslužbencev in poudarja, da nižja plača ne pomeni vedno tudi prihranka.

Ob prazniku dela ni veliko razlogov za zadovoljstvo Pred prihajajočim praznikom dela, 1. majem, tako razlogov za prav veliko zadovoljstva na Koroškem ni, pravi Raško. ZSSS osrednjo prireditev v regiji pripravlja že tradicionalno na Kremžarjevem vrhu 1. maja ob 11. uri, ko bo slavnostni govornik sekretar ZSSS Milan Utroša. Praznik dela bodo s prireditvami počastili tudi drugi kraji po Koroškem, med večje spadata prireditev ob Ivarčkem jezeru v Občini Ravne na Koroškem in na Županku v Občini Radlje ob Dravi.

Ne spreglejte