SiolNET. Novice Slovenija
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Radenska v steklenički varna za potrošnike

0,36

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Radenska v četrtlitrski steklenički je popolnoma varna za potrošnike in skladna z deklaracijo, je pokazala analiza uprave za varno hrano, so sporočili iz Radenske, kjer gospodarsko škodo zaradi preventivnega odpoklica še ocenjujejo. Izdelek so namreč umaknili s trga, potem ko je potrošnica po zaužitju radenske potrebovala zdravniško pomoč.

Radenska je v petek zaradi enega primera pritožbe s trga na priporočilo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin preventivno odpoklicala 65.136 izdelkov serije proizvoda Radenska Classic Kraljevi vrelec v 0,25-litrski steklenički, polnjenih 14. marca. "Vsi preventivno umaknjeni izdelki so varni in skladni z deklaracijo," so poudarili v Radenski.

Ob zaužitju dobila poškodbe ustne votline

Po pojasnilih uprave za varno hrano se je dogodek zgodil 17. maja v enem od gostinskih lokalov v Ljubljani. Gostja je naročila radensko v steklenički, vsebina stekleničke pa je takoj ob zaužitju povzročila poškodbe ustne votline. Gostji so osnovno prvo pomoč ponudili v lokalu, potem pa so jo odpeljali na nujno medicinsko pomoč ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra. Gostja sicer stekleničke ni odprla sama, to je na njeno prošnjo in vpričo gostje storila natakarica.

Ni mogoče povedati, kaj je povzročilo poškodbo

Uprava je takoj po obvestilu začela inšpekcijske preglede tako v gostinskem lokalu kot pri proizvajalcu, odvzeli so vzorce mineralnih vod in čistil. Rezultat analize vsebine stekleničke, ki jo je zaužila gostja v gostinskem lokalu, je pokazal, da je vsebina močno alkalna. "Na podlagi ugotovitev inšpekcijskih pregledov, izvedenih v gostinskem obratu in pri proizvajalcu, ter na podlagi prejetih rezultatov laboratorijskih analiz ni mogoče natančno identificirati spojine (vrste proizvoda), ki je povzročila poškodbo potrošnika," so zapisali na upravi.

Ob tem so dodali, da so postopki proizvajalca, torej Radenske, za obvladovanje tveganj (HACCP), rezultati njegovih lastnih kontrol, sledljivost in postopki umika skladni z zahtevami zakonodaje in kažejo na obvladovanje procesov varnosti in kakovosti produktov.

V gostinskem lokalu, ki je sporno pijačo kupil pri eni od večjih trgovskih verig, je notranji nadzor po pojasnilih uprave vzpostavljen in se izvaja.

Radenska: Kemikalija, ki so jo našli, med polnjenem ni prišla v stekleničko 

Rezultat analize koncentrata čistila, odvzetega pri proizvajalcu, kaže, da ta po sestavi po navedbah uprave ni enak sestavi sredstva, ki je bilo v sporni steklenički, tudi čistilna sredstva, ki so jih uporabljali v gostinskem obratu, so po izmerjenih lastnostih odstopala od sestave vsebine sporne stekleničke.

Kot so navedli v Radenski, je izključeno, da bi kemikalija, najdena v sporni steklenički, v izdelek prišla med polnjenjem pijače, saj po kemijski sestavi podobne spojine v proizvodnji Radenske sploh ne uporabljajo.

"Kakovost izdelkov in varnost kupcev sta naša prednostna naloga," so ob tem poudarili v Radenski, kjer gospodarsko škodo zaradi preventivnega umika omenjenega izdelka s trga še ocenjujejo. Ocena naj bi bila znana prihodnji teden, ko bodo tudi sprejeli nadaljnje ukrepe.

"Bolj kot materialna pa nas skrbi škoda, ki jo je na našem ugledu pustilo širjenje neuradnih, nepreverjenih in celo zavajajočih informacij. Radenska je ena najbolj prepoznavnih in najuglednejših slovenskih blagovnih znamk, ki ji potrošniki zaupajo, in storili bomo vse, da takšna tudi ostane," je dejal direktor Radenske Marian Šefčovič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin