SiolNET. Novice Slovenija
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Računsko sodišče pozivajo k reviziji drugega tira

0,29

termometer

drugi tir
Foto: STA

Koalicija civilne družbe za prenovo Sinteza je računskemu sodišču predlagala revizijo prvega dela poteka projekta drugi tir. S tem bi računsko sodišče po besedah člana gibanja Emila Milana Pintarja na pomoč priskočilo tudi Projektnemu svetu za civilni nadzor drugega tira, ki mu že leto in pol ne uspeva napredovati v boju za pridobivanje želenega gradiva.

Svet za civilni nadzor drugega tira med Divačo in Koprom, katerega član je tudi sam, se po besedah Emila Milana Pintarja že leto in pol trudi, da bi od pristojnega ministrstva za infrastrukturo in družbe 2TDK pridobil ustrezne podatke za temeljito oceno projekta, "a mu v tej vojni ne uspeva".

Prepričan je, da pri trenutno največjem infrastrukturnem projektu pri nas obstaja realna nevarnost plenitve javnih sredstev. V Sintezi sta jih pri spremljanju projekta med drugim presenetila pogodba o nastanku novega investicijskega programa in vsebina dokumenta.

"Pogodbo z Deloittom je sklenila direkcija oziroma ministrstvo, njena vrednost pa je znašala 829.600 evrov z DDV. Pozneje, ko je bila že prenesena na 2TDK, je bil sklenjen še aneks v višini 199.600 evrov z DDV. Skupna vrednost je tako 1,3 milijona evrov," je povzel Pintar in menil, da gre za občutno predrago naročilo.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje Posel danes Vlada potrdila poroštveni zakon za drugi tir in tretjo razvojno os

Podobno je poudaril Damir Josipovič, tudi član projektno nadzornega sveta. Med civilne nadzornike je Josipoviča imenovala lokalna skupnost, zato ga je pri projektu zmotilo tudi izključevanje lokalnega prebivalstva iz informiranja.

"Ko sem na svetu nekajkrat načel vprašanja, za katera so me prosili v lokalni skupnosti, sem dobil odgovor, naj se obrnejo na lokalne organe v občinah. Mislim, da je to neprimerno," je dejal.

Dušan Zorko Posel danes Drugi tir: si Dušan Zorko res želi policijske preiskave?

Podobno kot Pintar je tudi Josipovič poudaril, da svet za civilni nadzor v letu in pol vnaprej ni dobival dovolj dokumentov in je bil skoraj vsakič postavljen pred dejstvo. "Vlada oziroma infrastrukturno ministrstvo in 2TDK ne izkoriščata možnosti, ki jo imata, da bi svet za civilni nadzor svetoval pri zadevah in vnaprej opozoril na morebitne težave," je bil kritičen.

Pintar je še izrazil željo, da se računsko sodišče vključi v projekt ter poskuša razumeti in razvozlati vsa vprašanja, ki jih javnost želi, zahteva in zasluži. "Kajti če javnost ne bo zaupala, da projekt teče pregledno in gospodarno, bo projekt spet postal, če ne prej, pred volitvami, predmet političnih manipulacij," je opozoril.

Hrvaška Posel danes Zakaj Hrvatom dežujejo evropski milijoni, mi pa za drugi tir pobiramo drobtine?

V 2TDK so Josipovičeve in Pintarjeve očitke zavrnili in poudarili, da je projekt voden zakonito in pregledno ter da deležnike redno seznanjajo s potekom dogodkov. "V 2TDK menimo, da predvsem posamezniki s svojimi izjavami vzbujajo nezaupanje v projekt, ob tem pa pogosto zasledujejo parcialne cilje koristi za organizacije, ki jih predstavljajo," so zapisali v odzivu.

Na Pintarjev očitek o pogodbi z družbo Deloitte v 2TDK odgovarjajo, da je skupni znesek, ki ga navaja Pintar, napačen, aneks pa da je bil sklenjen zaradi dodatnih del, ki bodo projektu prinesla večmilijonski prihranek. To so predstavniki 2TDK članom civilnega sveta tudi večkrat pojasnili, so dodali.

Prav tako so zavrnili Josipovičeve navedbe o izključevanju lokalnega prebivalstva iz informiranja. Kot so zatrdili, predstavniki 2TDK med drugim opravljajo tedenske koordinacije na terenu in se enkrat na mesec sestajajo s predstavniki občinskih komisij, imenovanih za spremljanje poteka projekta. O reviziji projekta pri računskem sodišču pa na 2TDK poudarjajo, da jo predvideva zakon o drugem tiru.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin