Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
2. 4. 2010,
14.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 2. 4. 2010, 14.23

8 let

Prve odločbe izdane, ponudniki interneta soglasno ogorčeni

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izvajanje nedavno spremenjenega zakona o igrah na srečo znova odpira vprašanje, ali je izbrana pot za dosego odgovornega spletnega igralništva res prava in nesporna.

Inšpektorica Urada za nadzor prirejanja iger na srečo (UNPIS) pri Ministrstvu za finance je z odločbami ponudnikom internetnega dostopa v Sloveniji naložila omejitev dostopa do spletnih strani treh organizatorjev spletnih iger na srečo, ki nimajo ustreznih slovenskih koncesij. Prejemniki odločb morajo tako najpozneje danes onemogočiti pretvorbo tekstovnega spletnega naslova "prepovedanih" ponudnikov v pripadajoče IP-naslove. Ministrstvo za finance: učinkovito ukrepanje bistvenega pomena "Temeljno načelo, ki je izrecno zapisano tudi v slovenski zakonodaji s področja iger na srečo, je, da naj igre na srečo potekajo v urejenem in nadzorovanem okolju, da se preprečijo pranje denarja, goljufije in druga kazniva dejanja ali ravnanja v nasprotju z javnim redom, da se zaščitijo mladoletniki in druge občutljive osebe pred škodljivimi vplivi čezmernega igranja iger na srečo ter da se varujejo udeleženci iger na srečo," so ob izdaji odločb sporočili iz Ministrstva za finance. Prepričani so, da je za dosego tega namena učinkovito ukrepanje v primeru nedovoljenega prirejanja iger na srečo bistvenega pomena.

Po vzore k Italijanom Zakonsko predpisani ukrep izvajamo po italijanskem vzoru in se nanaša na ponudnike, kjer je že leta 2006 postala pravnomočna odločba o prepovedi prirejanja iger na srečo, pa je sami prireditelji niso izvršili, nadalje pojasnjujejo na Ministrstvu za finance. Gre za ponudnike bet-at-home, Expect.com in bwin.com.

Namen nesporen, način pa "Regulacija spletnega igralništva da, a ne s spletno cenzuro," so že pred uveljavitvijo sprememb igralniškega zakona opozarjali predstavniki civilne pobude. Novosti v zakonu o igrah na srečo, smo lahko slišali že takrat, je UNPIS-u dal pooblastila, neskladna z ustavo, ki v 37. členu jamči tajnost občil, in z Zakonom o elektronskem poslovanju na trgu, ki v 9. členu določa, da le sodišče z odredbo lahko ustavi ali omeji določeno vrsto podatkovnega prometa. Nadalje se bojijo, da bi ob nadaljevanju izvajanja tega zakona podobne apetite za omejevanje spletnih dostopov morda želeli uresničiti tudi drugi.

Slovenski ponudniki interneta enoglasno za odpravo "V času, ko v medijih spremljamo konflikt med podjetjem Google in kitajsko vlado glede cenzuriranja rezultatov spletnih iskalnikov, izražamo zaskrbljenost in nestrinjanje z odločbami za omejevanje dostopa do celotnih spletnih mest, ki jih je izdal UNPIS, kot tudi s spremembami zakonodaje, ki so podlaga za izdajo teh odločb," so te dni zapisali v izjavi, ki je morda prvič v zgodovini Slovenije združila deset najpomembnejših in sicer konkurenčnih slovenskih ponudnikov dostopa do interneta.

Med drugim so opozorili, da je njihova zakonsko utemeljena obveza zagotavljanje učinkovitih in nemotenih komunikacij brez kakršnihkoli posegov vanje, razen na željo uporabnika ali po odredbi sodišča. Prepričani so, da so za doseganje ciljev, ki si jih je Ministrstvo za finance zastavilo glede iger na srečo, tovrstni ukrepi neučinkoviti in kontraproduktivni, zato predlagajo odpravo izdanih odločb in usklajevanje določb Zakona o igrah na srečo, na katerih odločbe temeljijo, z Zakonom o elektronskih komunikacijah in Zakonom o elektronskem poslovanju na trgu. Izkoristili so tudi predpisano pravno sredstvo zoper odločbe in vložili pritožbe, kar izvršitev zadrži.

Zvijače nad prepoved Kako nesmiselna in zares v praksi tehnično neizvedljiva je ta omejitev, pa dokazujejo tudi same "prepovedane" spletne stavnice, ki zaradi svojih lastnih gospodarskih interesov in najbrž ne zaradi čuta po spletnih svobodah ne sedijo križem rok. Uporabnikom so že ponudili nadomestne domene, ki jih odločbe izrecno ne omenjajo, in IP-številke, s katerimi se uporabniki neposredno povežejo z njihovimi strežniki.

Tako ostaja zahtevana prepoved neučinkovita in brez doseženega izvirnega namena, a po drugi strani z zelo grenkim priokusom in zaskrbljenostjo, kam še tako utemeljeno omejevanje spletnih dostopov lahko pripelje.

Ne spreglejte