Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2008,
15.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 10. 6. 2008, 15.49

8 let, 5 mesecev

Protestnike zoper Bushevo politiko zaustavili pred Brdom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V času vrha EU-ZDA v močno zastraženi bližini Brda ni bilo protestnikov. Civilna iniciativa Alternativa obstaja se je skušala prebiti čim bližje, a jih je policija zaustavila že pred Ljubljano.

"Bushit, EUshit, SLOshit" Kot so pojasnili v civilni iniciativi Alternativa obstaja iz Kopra, so se dopoldne odpravili iz Kopra, da bi čim bližje Brdu mirno protestirali. Na poti proti Ljubljani so jih policisti trikrat legitimirali, saj so bili s svojim kombijem dobro opazni. Na levi stranici so namreč napisali Bushit na desni EUshit, zadaj pa SLOshit, poleg tega so ga opremili tudi s karikaturami ameriškega predsednika Georgea Busha kot kavboja, ki jaha kokoš kot prispodobo Slovenije.

Policisti zahtevali izredni tehnični pregled Pred Ljubljano, in sicer za cestninsko postajo Log pred Brezovico, so policisti vozilo dokončno zaustavili, saj so zahtevali izredni tehnični pregled, čeprav naj bi vozilo imelo tehnično dovoljenje. "Na tehnično brezhibnem kombiju so nato na pregledu v Ljubljani našli napako, zato smo morali odstraniti registrske tablice in se bomo peš odpravili na Kongresni trg," je povedal eden od organizatorjev akcije Mile Zukić, ki je bil nad ravnanjem policije zgrožen. Meni, da priča o tem, da v Sloveniji ljudje nimajo pravice na miren način izražati svojega mnenja.

Akcijo nadaljevali v Ljubljani Ker se študentom humanističnih ved v Kopru, ki so ustanovili omenjeno novo civilno iniciativo, ni uspelo prebiti v bližino Brda pri Kranju, so svojo akcijo Rinemo v smrdljivce, ki so jo organizirali skupaj z Društvom prijateljev zmernega napredka, izvedli v Ljubljani.

Policija zavrača očitke Policija je v sporočilu za javnost zavrnila očitke, da je skupini iz Kopra preprečila prihod na javni shod. Kot so pojasnili, so policisti pri nadzoru prometa na cestninski postaji Log danes okoli 14. ure ustavili kombi s štirimi potniki, za katerega so ugotovili, da ne izpolnjuje osnovnih tehničnih pogojev za vožnjo v cestnem prometu. Policisti so nato odredili izredni tehnični pregled vozila. Na pooblaščenem servisu v Ljubljani so ugotovili več tehničnih pomanjkljivosti in napak, zaradi česar vozilo ni ustrezalo predpisom za vožnjo v cestnem prometu. Policisti so vozniku izrekli globo in prepovedali nadaljnjo vožnjo z omenjenim vozilom.

Na shodu v Kranju zbrana le peščica Uro po tem ko je ameriški predsednik George Bush, čigar obiski običajno po vsem svetu sprožajo proteste aktivistov, zapustil Slovenijo, se je v Kranju začel edini prijavljeni protest na Gorenjskem. Z njim so nasprotniki Busheve in evropske politike želeli opozoriti slovenske politike, da je država gostila največjega diktatorja in zločinca.

Na shodu sodeloval tudi Tomo Križnar Protestni shod je na Slovenski trg v Kranju v prvih urah privabil le okrog 40 ljudi, ki so izrazili podporo prizadevanjem Društva za rehabilitacijo rock'n'rolla in kulturnega centra Bajta, ki sta protestni shod organizirala. Kot duhovni vodja pa je sodeloval tudi svetovni popotnik in zagovornik človekovih pravic Tomo Križnar. Medtem ko so bolj angažirani s peščico zbranih delili svoje misli o svetovni politiki in prihodnosti družbe ter planeta, pa je v gostinskem lokalu v neposredni bližini prizorišča shoda več deset ljudi spremljalo tekmo evropskega prvenstva v nogometu.

Stranki SMS preprečili predajo priznanja za Busha Policisti so predstavnikom Stranke mladih Slovenije sicer preprečili predajo priznanja za predsednika ZDA Georgea Busha na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani. Predsednik SMS Darko Krajnc je poudaril, da je Bush s svojo napačno držo na področju miru, demokracije in varstva okolja pokazal, kako naj se ne bi vodila politika, zato dobi priznanje.

Predajo prijavili že pred enim mesecem Tri predstavnike stranke, ki so želeli predati "zeleno priznanje" in "značko za mir in nenasilje", je na Cankarjevi cesti pričakala zapora. Policisti so zaprli vse dostope do ameriškega veleposlaništva. Predsednik SMS Krajnc je policistom pojasnjeval, da so to predajo na policiji prijavili že mesec dni nazaj, da imajo uradno dovoljenje in da so dogovorjeni tudi z veleposlaništvom. A policisti jim niso dovolili naprej. "Izgleda, da smo trčili ob živi zid," je predsednik stranke pojasnil za novinarje.

S tako pozitivno gesto z malo cinizma so se želeli posloviti od mandata ameriškega predsednika, saj po besedah Krajnca burni protesti ne obrodijo sadov, kajti vojne še vedno trajajo.

"Bush je vsem pokazal, česa se ne sme početi" Zeleno priznanje je SMS želela Bushu podeliti kot "najzaslužnejšemu promotorju zelene politike v svetu". Kot so pojasnili v stranki, je s svojimi besedami in dejanji uspel poenotiti ideje, gibanja in posameznike, ki se zavzemajo za odgovornejši odnos do okolja, pravičnejšo družbo, dejansko spoštovanje človekovih pravic in pravic družbenih manjšin ter promocijo demokracije - z vsem, kar je naredil nam je namreč jasno pokazal, česa se ne sme početi.

Ameriški predsednik naj bi od predstavnikov stranke prejel tudi značko za velike dosežke na področju miru in nenasilja. Pokazal je namreč, da vojna v sedanjosti ne more biti več sredstvo za doseganje ciljev, ker je enostavno neučinkovita, so pojasnili v SMS.

Ne spreglejte