Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 6. 2008,
19.08

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 6. 6. 2008, 19.08

8 let, 5 mesecev

Protest slovenskih in hrvaških borcev zaradi nošnje ustaških uniform na slovesnostih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Organizaciji borcev NOB iz Slovenije in Hrvaške sta protestirali proti avstrijskim in slovenskim državnim organom.

Do protesta proti avstrijskim organom je prišlo, ker so 17. maja dovolili na Pliberškem polju spominsko slovesnost s prisotnostjo udeležencev v ustaških uniformah, zoper pristojne slovenske državne organe pa, ker so dovolili mimohod uniformiranih ustašev v Crngrobu.

"Dejanja pomenijo kršenje ustavnih določb Republike Avstrije in Republike Slovenije" Skupno izjavo sta v četrtek podpisala predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije Janez Stanovnik in predsednica Zveze antifašističnih borcev in antifašistov Republike Hrvaške Vesna Čulinović-Konstantinović. "V obeh primerih so osebe v ustaških uniformah nosile ustaška obeležja in glasno vzklikali ustaške parole, kar predstavlja kršenje ustavnih določb Republike Avstrije in Republike Slovenije," je zapisano v izjavi.

"Katoliški duhovniki so se solidarizirali z ustaško neonacistično nostalgijo"

Borčevski organizaciji sta se za protest odločili, ker sta "obe slovesnosti potekali pod pokroviteljstvom katoliških duhovnikov in obeležij, s čimer so se vidno solidarizirali z ustaško neonacistično nostalgijo, posebej v pridigi hrvaškega škofa Štambuka". Obe slovesnosti sta se odvijali pod izgovorom pietete do ljudi, ki so bili pobiti v omenjenih krajih po nemški kapitulaciji 9. maja in v šestih dneh bojev kvislinških enot proti enotam Jugoslovanske armade, je še zapisano v izjavi.

Borčevski organizaciji protestirata tudi proti sporazumu o ureditvi vojaških grobišč Z njo borčevski organizaciji protestirata tudi proti nekaterim določbam nedavno podpisanega sporazuma o urejanju vojaških grobišč med Slovenijo in Hrvaško, ki sta ga podpisali v imenu obeh vlad ministrici za delo, družino in socialne zadeve, Marjetka Cotman in Jadranka Kosor.

"Obeležijo naj se vsa vojna grobišča"

V obeh borčevskih organizacijah podpirajo prizadevanje dveh držav, da se grobovi obeležijo, vendar mora to veljati za vsa vojna grobišča (nacistična, fašistična, ljotičevska, četniška, kozaška in NOVJ in služb) in ne samo za grobove ustašev.

"Neonacisti nas pred vsem svetom žalijo in nas vračajo v temo Hitlerjeve prevlade" Sprašujejo se, zakaj se v sporazumu niti z besedo ne omenja partizanskih grobišč ter ali bosta tudi parlamenta Hrvaške in Slovenije z ratifikacijo takšnega sporazuma dopustila, da "nas neonacisti pred vsem svetom žalijo in nas vračajo v temo Hitlerjeve prevlade".

"Vzdrževanje vojnih grobišč, vključno tudi kvislinških, je potrebno urediti v skladu z zakonom o vojnih grobiščih in to bilateralno, kot je to v navadi med civiliziranimi evropskimi narodi," je še zapisano v izjavi, v kateri trdijo, da je največ teh grobov na območju Slovenije.

"Mnenja smo, da je eno od osnovnih načel civilizacije spoštovanje posmrtnih ostankov ljudskih bitij in njihovih grobov. Z izkoriščanjem pietete nad posmrtnimi ostanki preminulih, za propagando nacizma in ustaštva ter zastrupljanje in razdvajanje današnjih generacij je bogoskrunstvo - brez obzira katero ideologijo in stran so predstavljali," je še zapisano v izjavi.

Antifašistični borci Hrvaške in Slovenije v skupni izjavi obsojajo povojne zunajsodne poboje kvislinških in tujih pripadnikov sovražnih oboroženih sil in civilnih oseb v njihovem spremstvu, ki jih je izvedla Jugoslovanska armada. "Zavedamo se, da so bili množični poboji izvedeni v nasprotju s humanitarnimi in moralnimi načeli, ki jih je spoštovalo partizansko gibanje med celotnim obdobjem druge svetovne vojne v smislu 'partizanske prisege'," je še navedeno.

"Trije škofje antifašističnim borcem oproščajo, a jih istočasno obsojajo za genocid"

Obenem pa organizaciji antifašističnih borcev omenjata nedavno skupno izjavo zagrebškega, bosanskega in mariborskega škofa, v kateri so predlagali "abolicijo" za izvrševalce pobojev po Pliberku, pod pogojem, da se objavi seznam imen tistih, ki so pri tem sodelovali. Iz tega je razvidno, menijo v borčevskih organizacijah, da tisti, ki še danes vedno izražajo solidarnost z ustaškimi klavci "v krščanskem duhu" "oproščajo" antifašističnim borcem, a jih istočasno obsojajo za genocid. "Tako po več kot 60 letih po zmagi nad fašizmom, nacifašisti sodijo antifašističnim zaveznikom."

"Izjava hrvaške ministrice Kosorjeve lahko poslabša hrvaško-slovenske odnose" V borčevskih organizacijah izražajo presenečenje nad izjavo hrvaške ministrice Jadranke Kosor, ki je po podpisu sporazuma izjavila, da so hrvaški javni tožilci že vzpostavili stike s pristojnimi organi v Sloveniji s ciljem odkrivanja imen "ukazovalcev in izvršiteljev" masovnih povojnih pobojev. "Vojni arhiv v Beogradu in drugi dokumenti, s katerimi danes razpolagamo, dajejo dokaze, iz katerih je razvidno, da so to izvrševale vojne enote iz vzhodne Bosne, kjer so v času vojne ustaši klali in požigali. Na podlagi izjav so poboje na Teznem izvajali državljani Hrvaške, nad sodržavljani iste republike. Čemu potem služi taka izjava, ki lahko samo poslabša odnose med našima državama, ki so že tako obremenjeni z drugimi nerešenimi vprašanji," se še sprašujejo v borčevskih organizacijah.

Ne spreglejte