Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Torek,
6. 11. 2012,
15.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 6. 11. 2012, 15.26

8 let

Proračun bo dobil dodatnih 104 milijona evrov

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaradi procesov, ki na davčni upravi niso delovali, je prišlo do napačnega prerazporejanja sredstev med različnimi blagajnami v višini 104 milijona evrov.

Davčna uprava se še vedno ukvarja s posledicami vpeljave novega informacijskega sistema in odpravljanjem njegovih posledic. Kot je razložil vršilec dolžnosti generalnega direktorja Dursa Tomaž Perše, eden izmed procesov, ki skrbi za izvajanje plačilnega prometa v skladu s preknjižbami v poslovnih knjigah, do 1. oktobra letos "ni deloval najbolj ustrezno". Zaradi drugačne metodologije vplačevanja javnofinančnih prihodkov in distribucije teh prihodkov med blagajne je prišlo do težav, ker so se pojavile razlike v razporejanju sredstev glede na prejšnja obdobja.

Zdaj naj bi bili ti procesi dopolnjeni in usklajeni. V skladu s temi uskladitvami bodo izvedli vračila in nakazila večjim blagajnam, kot so ZZZS, ZPIZ in posamezne lokalne skupnosti. Nekateri bodo dobili dodatna sredstva, nekateri pa bodo morali preveč pridobljenih sredstev vrniti.

V proračun bo vrnjeno 104 milijona evrov Gre za 104 milijona ali 0,9 odstotka vseh prihodkov, ki jih davčna uprava letno pobere. To pomeni, da bo državni proračun za 104 milijone evrov bogatejši. Blagajna ZPIZ-a bo morala vrniti 66,3 milijona evrov, ZZZS pa 37,6 milijona evrov. Pri občinah je stanje takšno, da bodo nekatere dobile dodatna sredstva, druge pa bodo morale denar vrniti. Ko vse seštejemo, je razlike pri občinah za 8.000 evrov. Uskladitev naj bi se izvedla 14. novembra 2012.

Te uskladitve so narejene do 31. avgusta, sledijo pa še uskladitve za september. Po preliminarnih preračunih bo za september treba uskladiti okoli pet milijonov. Od oktobra naprej pa naj bi vsi procesi delovali, kot je treba, zato predvidevajo, da novih uskladitev ne bo.

Ni več samodejnih pobotov med različnimi davki Še vedno so težave tudi na davčnih karticah, vendar jih postopoma odpravljajo. S 1. oktobrom so uvedli novo strategijo izravnave terjatev s plačili. To pomeni, da ni več samodejnih pobotov, ko je na eni vrsti davka prihajalo do preplačil z dolgom na drugem tipu davka. Seveda pa bodo lahko davčni referenti pobot še vedno ročno uredili, če bo to potrebno. Tisti, ki plačujejo davke na univerzalen račun (univerzalni sklic 99996), pa se jim bo zadeva še vedno samodejno izravnavala. Ustanovili so tudi posebno skupino za usklajevanje knjigovodskih stanj.

Vse več opominov Ena od novosti je tudi ta, da Durs izdaja opomine pred davčno izvršbo, čeprav tega zakon ne predvideva. S tem se lahko davčni zavezanci izognejo nekaterim stroškom, ki bi jih lahko drugače imeli, kot so stroški izvršbe, bančne provizije … Zato pozivajo, naj vsi, ki dobijo opomin, uskladijo svoje stanje. Bodisi prek e-davkov, kjer obstaja posebna storitev Usklajevanje stanja, bodisi prek osebnega stika. Ugotovili pa so, da so s pomočjo opominov izterjali 29 odstotkov več kot lani, kar kaže, da je sistem z opomini zelo učinkovit.

Odgovorni razrešeni "Prosimo za potrpežljivost pri usklajevanju stanj na knjigovodskih karticah. Opravičil bi se vsem za delovanje informacijskega sistema," se je opravičeval za delovanje novega informacijskega sistema vršilec dolžnosti generalnega direktorja Tomaž Perše.

Zaradi vseh teh težav z vpeljevanjem novega informacijskega sistema je bila razrešena vodja projekta in vodja službe za informacijsko tehnologijo. Davčna uprava pa bo izvedla potrebne preveritve, da bi ugotovili odgovornost za tiste zadeve, ki so se izkazale za neustrezne oziroma nedelujoče. "Če bomo pri tem ugotovili odgovornost izvajalca, bomo proučili tudi možnost uveljavljanja odškodninske odgovornosti ali unovčenja bančne garancije," je še zatrdil vršilec dolžnosti generalnega direktorja.

Prvi uspehi novega sistema Kljub temu pa prvi del prenove informacijskega sistema kaže že prve rezultate. Letos so do 31. oktobra izdali 99.000 sklepov o davčni izvršbi, kar je 40 odstotkov več kot lani. Izdali so tudi 244.000 opominov, kar je za 7,6 odstotka več kot lani. Terjali so 1,5 milijarde evrov davčnega dolga, izterjali pa 455 milijonov.

Projekt prenove informacijskega sistema bo končan 2015 Pripravljajo pa se že na drugo fazo prenove informacijskega sistema. Tokrat se bodo zadeve lotili postopoma. Druga faza bo prilagojena razpoložljivim proračunskim sredstvom. Pred zagonom bodo sam sistem večkrat testirali, starega pa ne bodo izklapljali, dokler novi sistem ne bo dovolj preverjen. Celoten projekt prenove informacijskega sistema naj bi bil končan do leta 2015.

Ne spreglejte