Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 6. 2015,
10.33

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 5. 6. 2015, 10.33

8 let, 5 mesecev

Privatizacijski pingpong: vlada bi lahko odločitev o prodaji Telekoma Slovenije preložila nazaj na SDH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Finančni minister Dušan Mramor omenja možnost, da vlada privatizacijsko žogico vrne SDH. Medtem ko sta s premierjem Cerarjem nad odločitvijo SDH presenečena, jo Židan ocenjuje kot povsem razumno.

"Tudi to je ena od možnosti," je finančni minister Dušan Mramor odgovoril na vprašanje, ali bi lahko vlada odločanje vrnila Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), potem ko bi razčistili dvome, ki jih ima SDH.

Na ugotovitev novinarjev o prelaganju odgovornosti, ki spominja na igro namiznega tenisa, in vprašanje, ali bo na seji vlade predlagal prodajo Telekoma Slovenije, je Mramor ponovil: "Ta trenutek je prezgodaj, da bi odgovoril na to vprašanje. Skupaj se bomo usedli, preučili zadevo, se odločili in vas obvestili."

Predsednik uprave SDH Matej Pirc se o partiji namiznega tenisa z vlado ni želel opredeliti: "To težko komentiram, bomo videli, kako se bo odločila vlada."

Kritiko SDH je finančni minister dopolnil takole: "Holdinga ne potrebujemo, če odločitve sprejemamo na politični ravni. Ravno to smo v preteklosti želeli prekiniti tudi na priporočilo Evropske komisije in OECD."

Kaj na to pravi Matej Pirc? "Uprava SDH si vseskozi prizadeva, da bi se odločitve sprejemale na strokovni ravni, ne na politični. Če bodo žogico vrnili SDH, je na nadzornem svetu, kako se bo odzval."

Mramor je spomnil, da je nadzorni svet SDH dokončno odločitev o prodaji največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja na vlado preložil zaradi dveh vidikov prodaje – delitve tveganj v zvezi s sodnimi spori in konkurenčnimi postopki, ki tečejo zoper Telekom, in vprašanja, ali je britanski investicijski sklad Cinven strateški lastnik.

Dragonja: Preveč odprtih težkih pravnih vprašanj Odločitev SDH je po mnenju državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Metoda Dragonje sprejeta ne toliko zaradi vsebinskih vidikov, temveč zaradi še odprtih in zelo zahtevnih pravnih vprašanjih v zvezi s tem poslom. "Gremo naprej, da se odločitev sprejme," je dejal.

Pojasnil je, da so nadzorniki SDH za svoje odločitve tudi odškodninsko odgovorni. "Ker bi v primeru neke hipotetične situacije lahko prišlo do tega, da bi država del kupnine morala vrniti, so dokončno odločitev o tem prenesli na državo kot na skupščino te družbe," je dejal.

Presenečen tudi premier Cerar Nad odločitvijo nadzornega sveta SDH je presenečen tudi premier Miro Cerar. "Vlada bo o vprašanju SDH zasedala in opravila svojo dolžnost. Kolikor razumem, prelagajo na vlado odgovornost glede vprašanj državnih poroštev, vprašanj o razvojni vlogi potencialnega vlagatelja in podobno. Vseeno pa sem presenečen, da SDH odgovornosti za tako strokovna vprašanja ne sprejme sam. To je vsekakor nenavaden položaj, toda vlada bo svojo dolžnost, kot že rečeno, opravila. Vseeno pa položaj kaže, da bo treba prevetriti institucijo," je dejal Cerar.

Židanu se zdi odločitev zelo razumna Odločitev nadzornega sveta SDH se zdi prvaku SD Dejanu Židanu razumna. Člani vlade bodo odločitev lahko sprejeli na transparenten način in zanjo sprejeli tudi odgovornost, je poudaril Židan, ki odločanje pričakuje na naslednji redni seji vlade.

Na tej podlagi lahko vlada odločitev sprejme na transparenten način, tako da ne bo skrivanja za institucijami, pač pa bodo odločali posamezni člani ministrskega zbora. "Tudi volivci bodo ocenjevali, ali delujemo v skladu s tem, kar smo obljubljali pred volitvami," je pojasnil Židan, ki se je za odločanje o Telekomu na vladi vseskozi zavzemal.

Erjavec: Nadzorniki si niso zaslužili plače Prvak DeSUS Karl Erjavec še ne želi konkretno komentirati odločitve nadzornega sveta SDH, njegova prva ocena pa je, da si nadzorniki SDH niso zaslužili plače, je dejal za STA. Ob tem je še dodal, da bo za DeSUS ključna ocena, ali je Cinven strateški kupec.

Vodja poslancev ZL Luka Mesec pa je dejal, da je odločitev nadzornikov SDH edina pravilna. Pred vlado je po njegovem mnenju test, ali se bo držala obljub, da strateških podjetij ne bo prodajala. "Pri tej odločitvi se bo pokazalo, koliko je Miro Cerar mož beseda," pravi Mesec. "Ko smo prišli do konkretne odločitve o Telekomu Slovenije, so poskušali ohraniti obraz s tem, da so rekli, da je to odločitev prejšnje vlade. Nadalje še, da je usoda Telekoma v rokah Slovenskega državnega holdinga," je dejal Mesec po poročanju STA. Zdaj je odločitev po njegovih besedah v rokah vlade, pred njo pa "konkreten test, ali se bo svojih predvolilnih obljub držala ali jih bo prelomila".

Podpredsednik Evropske komisije brez komentarja Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za evro in socialni dialog, postopka prodaje Telekoma Slovenije ni želel podrobneje komentirati. Kot je dejal, Evropska komisija ne komentira podrobnosti privatizacijskega procesa posameznega podjetja. To je po njegovih besedah vprašanje za slovensko vlado.

"Komisija pozdravlja namero vlade in seznam 15 podjetij (za privatizacijo), tudi Telekoma, vendar se mora vlada odločiti, kako naprej," je dejal.

Pri odločitvah SDH kupnina ni edino merilo, je pa ključno Predsednik uprave SDH Matej Pirc je odločitev holdinga o privatizaciji Telekoma Slovenije komentiral zelo na splošno. SDH ne razlikuje med različnimi vrstami vlagateljev, torej ali so strateški ali portfeljski, pravi Pirc. "Ni nujno, da portfeljski investitor ne bo vlagal v nova znanja, odpiral novih trgov, vlagal v razvoj in povečeval števila zaposlenih," je dejal predsednik uprave SDH in tako posredno zagovarjal odločitev holdinga za prodajo Telekoma Slovenije. Pirc je na mednarodni konferenci Gospodarski izzivi Slovenije še dejal, da se pri prodaji podjetij odločajo predvsem glede na preteklo uspešno delo investitorjev.

Pirc je dejal, da pri odločitvah SDH kupnina ni edino merilo, je pa ključno, poleg tega je pomembno tudi to, da gre za odgovornega lastnika. Predsednik uprave SDH še pravi, da naloga holdinga ni samo privatizacija, ampak tudi upravljanje več kot 100 podjetij.

Ne spreglejte