Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
28. 10. 2013,
22.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

prisluškovanje

Ponedeljek, 28. 10. 2013, 22.20

8 let

Prisluškuje lahko že skoraj vsak, cene naprav od sto evrov

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Obveščevalne službe uporabljajo hekerske in klasične vohunske metode prisluškovanja, navadni državljani pa večinoma posegajo kar po poceni prisluškovalnih napravah.

Ob robu prisluškovalne afere, ki je izbruhnila med ZDA in Nemčijo in se je že začela širiti na druge države, smo preverili, na kakšen način se obveščevalne službe lotevajo prisluškovanja in kako se lahko prisluškovanja lotijo običajni državljani.

Američani namestili prisluškovalne naprave v uradu Evropske unije Strokovnjak s področja informacijske varnosti Gorazd Božič nam je pojasnil, da obveščevalne službe uporabljajo tako hekerske prijeme, kot so vdori v telekomunikacijska omrežja in šifrirne mehanizme, kot tudi klasične vohunske metode, na primer postavitve lažne mobilne bazne postaje, prek katere se pri iskanju najmočnejšega signala usmerijo GSM-pogovori.

Med vohunske metode spada tudi nameščanje prisluškovalnih naprav, za kar pa potrebujemo fizični dostop do mobitela tarče ali pa do prostorov te osebe. Prav to so izkoristili Američani, ki so po Božičevih besedah namestili prisluškovalne naprave v uradu Evropske unije v Washingtonu.

Vrhunski strokovnjaki vsak dan razmišljajo, kako priti do tarče Ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) je sicer pri pridobivanju želenih podatkov zelo kreativna, zato je ta trenutek težko reči, kako je tehnično izvedla prisluškovanje nemški kanclerki Angeli Merkel, pojasnjuje Božič. Pri svojem delu namreč na splošno uporabljajo kombinacije že omenjenih vohunskih in hekerskih metod.

"Dokumenti Edwarda Snowdna so nam povedali, da je NSA dolga leta razmišljal o inovativnih pristopih k zbiranju podatkov. Dolga leta smo poslušali, kako nam NSA prisluškuje, noben pa ni točno vedel, kako. Zdaj se vidi, da so uporabljali zelo široko paleto ukrepov za pridobivanje dostopa do določene šifrirne komunikacije," je poudaril.

Dodal je še: "Ne gre pozabiti, da so tam zaposleni vrhunski strokovnjaki, ki vsak dan razmišljajo, kako zaobiti določene zaščite in kako priti do tarče. Bilo bi malo preveč prevzetno, če bi kar iz rokava stresel, kako so prisluškovali Angeli Merkel."

Prisluškovalno napravo lahko namestimo tudi v računalniško miško Prisluškovanje je sicer v zadnjih letih postalo zelo poceni in dostopno tudi za navadne državljane. Spletne trgovine ponujajo tehnične pripomočke za tovrstno početje že po cenah od dobrih sto evrov. Na voljo so najrazličnejše GSM-prisluškovalne naprave, ki jih lahko namestimo v kalkulatorje, računalniške miške in drugo pisarniško opremo ali pa neposredno v GSM-aparat tistega, ki mu sledimo.

"Dostopnost tehnologije še ne pomeni nujno, da bomo vsi zganjali kriminal, saj se je vseeno treba zavedati, da bi s tem stopili na pota kaznivih dejanj. Je pa res, da je ta elektronika postala zelo poceni. Je majhna in mogoče jo je dobro skriti. Potrebujete le nekoga, ki se nekoliko tehnično spozna na te zadeve," je sklenil Božič.

Ne spreglejte