Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 3. 2009,
17.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 20. 3. 2009, 17.06

8 let

Prenovljen Trnovski pristan za lepo podobo Ljubljane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanski župan Zoran Janković je v prisotnosti mestnih svetnikov, sodelavcev in številnih meščanov tudi uradno odprl prenovljeni Trnovski pristan.

S tem je zaključena prva faza prenove nabrežij Ljubljanice po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika, ki se je začela lansko leto. Predvidoma do prihodnje pomladi pa bodo prenovili še Krakovski nasip. Čez mesec dni bo otvoritev mostu na Špici Trnovski pristan sodi po županovih besedah med najlepše predele mesta. Vsaka taka otvoritev daje lepo podobo Ljubljani, je dejal Janković in napovedal, da bodo z urejanjem nabrežij nadaljevali na Bregu, Krakovskem nasipu, čez mesec dni pa bo otvoritev mostu na Špici. "Naša Ljubljanica in naše mesto res uveljavljata status najlepšega mesta na svetu," je poudaril župan.

V sklopu prenove tega območja, ki je sledila zasnovi arhitekta Jožeta Plečnika, so nadomestili najstarejše vrbe, ki so predstavljale nevarnost za obiskovalce, prenovili stopnice, utrdili in zatravili brežine, utrdili peščeno pot, postavili nove klopi in koše za smeti ter umestili diskretno osvetlitev.

Projekt so izdelali v biroju Trije arhitekti Prenova Trnovskega pristana sodi v program Zavoda za turizem Ljubljana Prezrti detajli mesta Ljubljane. Zavod je v tem okviru kot prioriteto prepoznal velik potencial sicer v veliki meri zapostavljenega ambienta reke Ljubljanice. V letu 2006 so naročili elaborat Prenova prostorskih in naravnih prvin porečja Ljubljanice od Špice do Šentjakobskega mostu, ki so ga pripravili Peter Krečič, Darja Pergovnik, Aljoša Matanovič in Andrej Mercina. Projekt prenove, nadgradnjo omenjenega dokumenta, so izdelali v biroju Trije arhitekti, so sporočili iz zavoda.

Prva faza tega širše zastavljenega projekta se je osredotočila na Trnovski pristan. Ta kraj je zaznamovan s Plečnikovo ureditvijo nabrežja v kombinaciji kamnitih stopnic in vrb žalujk, ki se pnejo nad njimi. "Gre za veličastno in hkrati preprosto zasnovo z nezgrešljivim Plečnikovim podpisom. Začeti prenovo pri Plečniku je simbolno pomenilo tudi poklon arhitektu, ki se je nenehno loteval problematike reševanja Ljubljanice," so pojasnili v zavodu.

V prenovi so se izčistile Plečnikove poteze Konkretno so se v prenovi in adaptaciji po mnenju zavoda izčistile Plečnikove poteze. Nadgrajene so bile z elementi urbane opreme, ki so za sodobno kulturo koriščenja javnega prostora nujno potrebni. Hkrati se novi elementi v majhnem merilu nabora materialov in oblikovanju jasno ločujejo od originalnih Plečnikovih. Ob tem so v zavodu poudarili, da so projekt načrtovali v soglasju z Agencijo RS za okolje in tudi ljubljanskega zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Zavod za turizem Ljubljana je za prenovo Trnovskega pristana v letih 2007-2009 namenil skupaj 465.600 evrov. To je zavodov največji projekt doslej, vir pa predstavljajo sredstva koncesijskih dajatev od posebnih iger na srečo, ki so po zakonu o igrah na srečo in zakonu o spodbujanju razvoja turizma namenjena izgradnji turistične infrastrukture, kar Plečnikov Trnovski pristan nedvomno je, so še pojasnili.

Ne spreglejte