Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 5. 2008,
17.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 28. 5. 2008, 17.00

8 let

Premier: Pokrajine je mogoče uvesti še v tem mandatu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odločitev za referendum je bila "edini način, da še v tem mandatu pridemo do pokrajin", je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Po prepričanju premiera lahko pokrajine dobimo še v tem mandatu, vlada pa bo pri tem v celoti spoštovala voljo, izraženo na referendumu.

Vlada bo spoštovala voljo, izraženo na referendumu Po Janševih besedah bodo od dneva, ko bodo znani izidi referenduma o pokrajinah, do konca mandata sedanjega državnega zbora ostali na voljo še trije meseci. V tem času je mogoče po njegovem prepričanju dokončati tako postopek odločanja o pokrajinskih zakonih, ki so že v postopku pred državnim zborom, kot tudi sprejeti krovni zakon o pokrajinah. "Vlada bo pri pripravi slednjega spoštovala voljo, izraženo na referendumu," je dejal premier.

Če referendum ne bo uspel ...

V primeru, če v katerem od referendumskih območij referendum ne bi uspel, bo vlada po Janševih besedah analizirala rezultate v posameznih občinah in skušala predlagati rešitve, ki bodo čim bližje na referendumu izraženi volji ljudi. "Narava posvetovalnega referenduma to omogoča. Prav tako pa je za to na razpolago dovolj časa," je dejal.

Janša: Brez pokrajin se razlike v državi povečujejo Premier je še ocenil, da so pokrajine edini pravi inštrument, da se prepreči centralizacija države. "To najbolje dokazuje dejstvo, da so se razlike do zdaj, ko pokrajin ni bilo, med posameznimi deli Slovenije povečevale," je še dejal.

"Pokrajine bi bile koristne tudi za manjše občine"

Pokrajine so po mnenju predsednika vlade potrebne tudi zato, da bodo manjše občine preko povezav in pokrajinskih organov lahko dobile v roke instrumente za hitrejši razvoj. Kot je zatrdil v pogovoru za Radio 94 in Notranjski radio v okviru vladnega obiska Notranjsko-kraške regije, manjšim občinam v sistemu pokrajin tako ne bo slabše.

"Ljudje v manjših občinah niso manj sposobni" Manjše občine se po Janševem mnenju ravno sedaj izgubljajo v množici občin, kjer so med posameznimi občinami velike razlike. Kot je dejal, se te razlike kažejo tudi v razvojnih sposobnostih nekaterih občin, vendar iz objektivnih razlogov, ne pa zato, ker bi bili ljudje tam manj sposobni. "Veliko občin nima kapacitet, da kandidira za resne programe iz evropskih skladov," je kot primer navedel Janša in dodal, da bi bilo to v sistemu pokrajin lažje izvedljivo.

Na pokrajine bo prenešeno preko 1,3 milijarde evrov sredstev

Bojazen, da bi šlo pri pokrajinah zgolj za neko obremenitev, je po njegovem prazna, ker ne bo šlo le za prenos pristojnosti, ki so bližje pokrajinam, temveč tudi za prenos denarja. "Nemogoče je za nekatere stvari odločati na državni ravni tako, da bi bile spremembe pisane na lokalno kožo," je še dejal Janša.

Pojasnil je, da gre za preko 1,3 milijarde evrov sredstev, ki se prenesejo iz državne na pokrajinsko raven. Potem pa bo s tem denarjem po njegovih besedah upravljala pokrajinska administracija, ki bo tudi bolj avtonomna. Prav zato imajo razvite države pokrajine, je pojasnil in dodal, da so to države, ki so razvile določeno stopnjo decentralizacije. Premier še meni, da je najbolj smiselno, da se stvari upravlja tam, kjer se dogajajo.

Na referendumu tudi o imenih pokrajin

Na vprašanje, ali je o imenu pokrajin smiselno odločati na referendumu, je Janša odgovoril pritrdilno, "ker sicer bomo še leta naprej poslušali razprave o tem, katero ime bi bilo boljše". Poleg tega pa predsednik vlade tudi meni, da je "nepravično, da centralni organ v Ljubljani odloča o imenu pokrajin". Z referendumom bi tako dobili neko najširšo možno verifikacijo enega ali drugega predloga.

Peče: Lipa ne bo sodelovala v pokrajinski referendumski kampanji

Posvetovalni referendum, "ki ga je na plenarnem zasedanju izsilila koalicija s populističnimi obljubami o boljšem življenju za poslansko skupino in stranko Lipa ni sprejemljiv", meni predsednik Lipe Sašo Peče. Zato Lipa po njegovih besedah bo pristopila k pokrajinski referendumski kampanji.

V Lipi znova poudarjajo, da v celotni zgodbi, ki jo lahko "poimenujemo pokrajinsko blefiranje in popolno zavajanje, podporniki posvetovalnega referenduma zaradi lastne nesposobnosti, odgovornost za kvazi nastanek pokrajin prelagajo na slovenske davkoplačevalke in davkoplačevalce".

Pukšič: V referendumski kampanji bomo ljudem predstavili prednosti pokrajin

Poslanec SDS Franc Pukšič pa je dejal, da želijo v pokrajinski referendumski kampanji ljudem predstaviti, "kakšne so prednosti v življenju in odločanju na nižji ravni v primerjavi s centralizmom, ki smo ga vedno imeli". Med SDS, NSi in SLS pa pravkar potekajo pogovori o načinu skupnega sodelovanja v kampanji, je še dodal.

Po Pukšičevih besedah bo ustanovitev pokrajin pomenila začetek zmanjševanja razvojnih razlik med osrednjeslovensko in ostalimi pokrajinami. Dejal je, da se koalicijske stranke ravno sedaj pogovarjajo o sodelovanju v referendumski kampanji. "Pričakujemo, da se bomo dogovorili o tem, na kakšen način bomo sodelovali v kampanji," je prepričan.

Ne spreglejte