Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2016,
20.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miro Cerar begunci migranti Hrvaška schengen

Petek, 1. 1. 2016, 20.05

8 let

Premier Miro Cerar bo najbolj vesel človek, če …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Begunski val se lahko kmalu zelo okrepi. Tehnične ovire so zato nujne, je ob obisku sprejemnega centra v Dobovi dejal premier Miro Cerar. Ko bo mogoče se bo srečal z novim hrvaškim premierjem.

"Moramo biti hvaležni vsem, ki skrbno in humanitarno uravnavajo begunski val. Policija, vojska, prostovoljci, humanitarni in zdravstveni delavci preprečujejo, da bi bili z begunsko problematiko obremenjeni še drugi v Sloveniji," je opozoril premier Miro Cerar.

Ko ograje še ni bilo Vendar pa si morata po njegovih besedah tako vlada kot tudi celotna Evropa prizadevati, da na zunanjih mejah EU ne bo težav. Opozoril je, da si v Evropo želi po balkanski poti priti več milijonov migrantov. Naj se nasprotniki žične ograje spomnijo, kako je bilo takrat, ko je ni bilo in ko so iz sosednje države pošiljali begunce razpršeno in nenadzorovano, je pozval.

Če načrt uspe, bo Cerar najbolj vesel človek V nekaj mesecih lahko po njegovih besedah znova pride do velikega vala migrantov, na kar se je treba resno pripraviti. Slovenija se mora pripraviti tudi na bolj zahtevne scenarije, je opozoril. Hkrati pa si po njegovem zagotovilu skupaj z drugimi evropskimi državami prizadevajo za rešitev migrantske krize. Če bo uspelo in bo Slovenija lahko odstranila ovire, ki so sicer začasne, bo, kot je dejal, "najbolj vesel človek".

Slovenija bo sledila Avstriji in Nemčiji Zagotovil je, da se bo z veseljem srečal z novim hrvaškim predsednikom vlade, takoj ko bo to mogoče. Med osrednjimi temami bo tudi sodelovanje pri migrantski problematiki. Po njegovih besedah je sodelovanje sicer boljše. Še vedno pa je premalo sprotnega obveščanja in dogovarjanja, kdaj in kako bodo begunce z vlaki pripeljali v Slovenijo. Če bodo druge države, zlasti Avstrija in Nemčija, zaostrovale vstop na svojih mejah, bo zaostrovanje sorazmerno tudi na slovenski strani. Glede na to je pomembno, da Hrvaška sodeluje s Slovenijo, je pojasnil.

Ne spreglejte