Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 5. 2015,
12.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 26. 5. 2015, 12.30

6 let, 7 mesecev

Prek izmenjav v ZDA skoraj 900 Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izmenjava je življenjska izkušnja, profesionalna in kulturna, saj moraš biti tudi ambasador svoje države, opisuje Daniel S. Mattern z ameriškega veleposlaništva.

Letos svoj 75. rojstni dan praznujejo IVLP in druge izmenjave med Slovenijo in ZDA, že 50 let pa potekajo Fulbrigthove izmenjave.

Program Fulbright: 310 tisoč udeležencev iz 155 držav, iz Slovenije 400 S pomočjo programa Fulbright imajo mladi akademiki dostop do izobraževanja na najboljših ameriških univerzah in raziskovalnih inštitutih. Program, ki poteka v več kot 155 državah po svetu, je namenjen doktorskim in postdoktorskim študentom, ki se poleg akademske odličnosti lahko pohvalijo z vodstvenimi kompetencami, so ustvarjalni in inovativni, odprti za nove ideje in želijo biti ambasadorji svoje države v svetu. Letošnji rok za prijavo je 8. junij, več informacij o načinu prijave pa najdete tule.

Od vstopa Slovenije oziroma takrat Jugoslavije v program, ki se ga je do zdaj udeležilo skoraj 400 Slovencev, letos mineva 50 let. Program je bilateralen, vsako leto pa ameriška vlada za izmenjave s Slovenijo prispeva približno 321 tisoč evrov. Letno se med ZDA in Slovenijo na vseh ravneh izmenja od 15 do 17 študentov in akademikov.

Med udeleženci IVLP 350 predsednikov držav in vlad Program IVLP (International Visitor Leadership Program) mladim profesionalcem in morebitnim voditeljem z različnih področij daje možnost, da na največ enomesečnem obisku spoznajo, kako njihovo delovno področje deluje v ZDA. Omogoči jim dostop do kolegov v ZDA, odločevalcev s posameznih področij in predvsem stik s posamezniki z vsega sveta.

Program v ZDA vsako leto sprejme skoraj pet tisoč udeležencev, med katerimi je približno osem Slovencev, pohvali pa se lahko, da se ga je udeležilo več kot 50 Nobelovih nagrajencev in 350 trenutnih predsednikov držav in vlad. Stroške programa (tritedenski obisk v ZDA v okviru IVLP stane približno ) v celoti krije ameriška vlada. Postopka za prijavo na ta program ni, saj kandidate predlagajo ameriška veleposlaništva po svetu.

Idealen kandidat: akademska in profesionalna odličnost, voditeljske sposobnosti in ambasadorstvo "Program je zelo širok," pojasnjuje Daniel S. Mattern, vodja oddelka za odnose z javnostjo na veleposlaništvu ZDA v Ljubljani. "Iščemo ljudi, ki so končali izobraževanje, ki že gradijo svojo kariero in jih identificiramo kot nadarjene." Mattern dodaja, da to ni dovolj, ampak mora kandidat pokazati, da bo izkušnjo v ZDA znal s pridom izkoristiti in izkušnje prenesti tudi v svoje domače delovno okolje. "Iščemo akademike, novinarje, politike in posameznike z mnogo drugih področij, ki imajo vodstveni in strokovni potencial."

"Od kandidatov pričakujemo, da bodo ambasadorji svojih držav in kultur," pravi Mattern. Vzpostavitev programov je namreč povzročila predvsem težka izkušnja druge svetovne vojne. "Želimo povezovati ljudi, da bi se bolje poznali in razumeli."

Povezovanje, medsebojno bogatenje in širjenje demokratičnih vrednot "Ko ljudje sedijo skupaj ter se odprto in prijazno pogovarjajo, to prinaša koristi. Medsebojno razumevanje ne pomeni miselnega poenotenja, ampak medsebojno bogatenje," je prepričan Mattern.

ZDA so v procesu demokratizacije že 240 let. To je dolga doba. Demokratične ideje, kot so se razvile, so danes univerzalne, pravi Mattern. "Želimo jih gojiti, saj menimo, da s tem prispevamo k boljšemu svetu."

V ZDA sta bila tudi Pahor in Cerar Med udeleženci programov (poleg navedenih še programa Ron Brown in Benjamin Franklin) je mnogo znanih Slovencev – znanstveniki, raziskovalci, kulturniki, pravniki, rektorji univerz, zdravniki, novinarji. Med najvidnejšimi sta predsednik države Borut Pahor (IVLP) in predsednik vlade Miro Cerar (Fulbright).

Ne spreglejte