SiolNET. Novice Slovenija
3,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prijeli tujca, ki sta v Sloveniji razstreljevala bankomate #foto #video

3,13

termometer

Murskosoboška policija je prijela storilca, ki je konec oktobra v naselju Prosenjakovci v občini Murska Sobota razstrelil bankomat, a mu denarja ni uspelo vzeti. Po podatkih policije gre za 32-letnega državljana Moldavije, zoper katerega je vložena kazenska ovadba velike tatvine. S petimi primeri razstrelitve bankomatov se je ukvarjala tudi policija na Obali. Kot so pojasnili na Policijski upravi Koper, so prijeli enega izmed storilcev. Gre za 34-letnega Srba iz Bosne in Hercegovine. 

Spomnimo, da so policijo 20. oktobra lani malo pred četrto uro zjutraj obvestili o napadu na bankomat v naselju Prosenjakovci v Moravskih Toplicah. Po prvih ugotovitvah je šlo za razstrelitev bankomata. Zaradi eksplozije je nastalo za okoli 30 tisoč evrov materialne škode tako na bankomatu kot na objektu, v katerem je ta stal. Poškodovanih ni bilo.

Bankomat Novice V Moravskih Toplicah razstrelili bankomat, policija išče storilce

Skoraj pet mesecev po razstrelitvi prišli na sled storilcem

Z ogledom kraja in zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je tatvina ostala le pri poskusu, saj odtujitev denarja iz bankomata nepridipravom ni uspela. Kriminalisti so nato 4. februarja na sled prišli 32-letnemu državljanu Moldavije, zoper katerega so vložili kazensko ovadbo dejanja velike tatvine. 

Pet primerov razstrelitve tudi na Obali

Policija je sicer v zadnjem času raziskala pet primerov razstrelitev bankomatov, so pojasnili na Policijski upravi Koper. V današnji izjavi za javnost so povedali, da je profil DNK prek nizozemske baze razkril identiteto enega izmed storilcev. Po podatkih gre za 34-letnega Srba iz Bosne in Hercegovine. Kot so še dejali, je v zadnjih letih dvakrat menjal identiteto.

Bankomati | Foto: PU Koper Foto: PU Koper

34-letnik je bil v preteklosti že večkrat v različnih državah, kot so Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Nizozemska in preostale, obravnavan predvsem zaradi premoženjskih kaznivih dejanj. Prav tako ima pod svojo prvotno identiteto veljaven ukrep "zavrnitev vstopa v schengensko območje". 

Glede na dozdajšnje ugotovitve se je osumljeni nekaj dni pred vsakim kaznivim dejanjem z različnimi vozili sam pripeljal iz Srbije v Italijo, po izvršitvi kaznivega dejanja pa se je vrnil v Srbijo, v vseh primerih prek Madžarske.

Bankomati | Foto: PU Koper Foto: PU Koper

Po več mesecih policijske preiskave in iskanja osumljenega ga je kriminalistom 19. januarja, pet dni po zadnjem neuspešnem napadu na bankomat v Komnu, uspelo izslediti in mu odvzeti prostost na območju Policijske uprave Murska Sobota, natančneje na počivališču Pince.

Osumljeni se je ta dan ponovno vračal  na območje Slovenije, tudi tokrat iz Srbije prek Madžarske. S kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma dveh od navedenih kaznivih dejanj napada bankomata v Divači in poskusa napada na bankomat v Pobegih je bil 20. januarja priveden na zaslišanje k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zanj po zaslišanju odredila pripor.

Bankomat Novice Razstrelili bankomat in pobegnili #video

Kazen od enega do osmih let zapora

Za kaznivo dejanje velike tatvine je določena zaporna kazen od enega do osmih let. Zaporna kazen povzročitve splošne nevarnosti ravno tako znaša od enega do osem let. 

Policijska uprava Koper še naprej v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi zbira obvestila in dokaze, da je osumljeni sodeloval tudi pri preostalih treh enakih kaznivih dejanjih, pa tudi z namenom odkritja sostorilcev.

Na območju cele Slovenije je policija v lanskem letu obravnavala 6 takšnih kaznivih dejanj leto pred tem pa 12.  | Foto: PU Koper Na območju cele Slovenije je policija v lanskem letu obravnavala 6 takšnih kaznivih dejanj leto pred tem pa 12. Foto: PU Koper

Oblasti sumijo, da je Srb pripadnik organizirane hudodelske združbe, ki izvršuje tovrstna kazniva dejanja širše po Evropi. Pri obravnavi kaznivih dejanj se je policija v okviru bilateralnega policijskega sodelovanja povezala tudi z varnostnimi organi Italije, točneje s kvesturo iz Trsta.

NLB Novice Če imate tujo kartico, se izogibajte najpogostejšim bankomatom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin