Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 5. 2015,
11.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ivan Radan Konrad Kuštrin UKC Ljubljana Zdravniška zbornica Slovenije Andrej Možina

Torek, 19. 5. 2015, 11.44

6 let, 7 mesecev

Preiskovalna sodnica odredila pripor zdravniku Radanu (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odpuščeni zdravnik ljubljanske nevrološke klinike Ivan Radan, ki naj bi skrajšal življenje več bolnikom, ostaja v priporu nadaljnjih 30 dni. Tako je po zaslišanju odločila preiskovalna sodnica.

Po več mesecih je epilog dobila kriminalistična preiskava, ki je potekala na nevrološki kliniki v UKC Ljubljani, kjer so pod drobnogled med drugim vzeli vzeli dejanja zdravnika Ivana Radana. Kot so nam pojasnili na PU Ljubljana, so policisti podali kazensko ovadbo za več kaznivih dejanj, eni osebi odvzeli prostost in jo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil sodno pridržanje.

Tožilstvo je zanj zahtevalo pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. "Po zaslišanju obdolženca - njegov zagovor je trajal osem ur in je bil zelo izčrpen - sem vložila zahtevo za sodno preiskavo in predlagala pripor zaradi ponovitvene nevarnosti," je po zaslišanju Radana povedala okrožna državna tožilka Katarina Bergant. Po odločitvi sodnice, ki je sledila njenemu predlogu, pa je tožilka dodala še, da je sodnica s tem potrdila tudi utemeljenost suma očitanih kaznivih dejanj. Glede uvedbe sodne preiskave pa še ni bilo odločeno, je povedala Bergantova.

Radan grozil zaposlenim na nevrološki kliniki Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker je glede primera Radan na novinarski konferenci dejal, da so takoj po razkritju primera sprožili več ukrepov, s katerimi želijo preprečiti, da bi se takšni dogodki v prihodnje ponovili.

Pomočnica generalnega direktorja za upravnopravne zadeve UKC Ljubljana Meta Vesel Valentinčič pa je pojasnila, da se z današnjimi informacijami marsikaj spremeni. "Očitno je, da je zgodba širša, kot je bilo na začetku videti. Padajo tudi vsi izgovori o provokaciji, ki je bila Radanova glavna točka obrambe. Ob toliko primerih je treba verjeti, da je šlo za nekaj več," je dejala.

So pa imeli v času, odkar je bil zdravnik Radan odpuščen, tudi nekaj nevšečnosti, saj je, Radan skupaj s prijateljem hodil na nevrološko kliniko, kjer jim je grozil, zaradi česar so morali posredovati varnostniki in tudi policija. Prepovedali so mu tudi vstop na kliniko.

Fotografiranje umirajočih pacientov Ker naj bi bilo eno izmed kaznivih dejanj Radana tudi fotografiranje umirajočih pacientov, je strokovni direktor Nevrološke klinike UKC Ljubljana David B. Vodušek glede tega pojasnil, da se nekatere bolezni bolje vidijo na fotografijah. "So pa pravila, ki jih je treba pri tem spoštovati, kot so soglasje pacienta, fotografij se ne kaže okrog, oči pacienta se zakrije, fotografij se ne arhivira. Dopuščam, da je v nekaterih primerih smiselno slikati pacienta tudi z namenom spremljanja bolezni, ne zgolj iz raziskovalnih namenov," je dejal.

Zdravniška zbornica pričakovala takšen epilog Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina se je na ovadbo odzval z besedami, da so takšen epilog pričakovali glede na informacije, ki so jih imeli, niso pa pričakovali takega obsega, kar se tiče števila kaznivih dejanj. Dejal je, da so že odredili strokovni nazor, verjetnost, da se bo ugotovila večja strokovna napaka, pa je po njegovih besedah vse večja in takrat bodo tudi lahko sprožili postopek za začasni odvzem licence. Dodal je še, da so za potrebe izrednega strokovnega nadzora nad Radanovim delom kriminaliste že zaprosili za vso potrebno dokumentacijo.

Zaskrbljujoč pa ni le obseg kaznivih dejanj, ki jih pripisujejo zdravniku Radanu, pač pa tudi dejstvo, da nepravilnosti niso zaznali že prej. "Tudi molčanje kolegov. Če so vedeli, in nekateri indici kažejo na to, potem je to resnično zaskrbljujoče," je dejal Možina.

Dodal je še, da se bodo morali odgovorni v prihodnje še bolj posvetiti tej problematiki, "kajti ni nujno, da je ta primer osamljen".

Ministrstvo za zdravje ne komentira postopka zoper Radana "Ministrstvo za zdravje kazenskega postopka zoper Ivana Radana ne more komentirati, saj je ta v pristojnosti organov pregona," so sporočili z ministrstva in pojasnili, da bodo ugotovitve komisije, ki v UKC izvaja izredni upravni nadzor, ministrici za zdravje predstavili v drugi polovici junija 2015.

Kuštrin: Skušam ga razumeti kot človek, ne morem pa razumeti okoliščin Da gre za ne samo skrb vzbujajoč, ampak prav zastrašujoč primer, meni predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov (Fides) Konrad Kuštrin, ki je ob tem poudaril, da zdravniku Radanu očitana dejanja še niso dokazana.

"Najprej je treba povedati, da je vseh zaposlenih zdravnikov, tako v javnem kot zasebnem sektorju, skoraj sedem tisoč. In na vsakem žitnem polju zraste tudi nekaj plevela, na žalost," nam je povedal in dodal, da tudi sam dela na intenzivnem oddelku in se srečuje s podobnimi dilemami in vprašanji, zato ga skuša razumeti kot človek. "Ne morem pa razumeti okoliščin, ki so do tega pripeljale oziroma kako to, da nihče tega ni opazil prej."

Povedal je še, da so okoliščine v tem primeru zelo težko razumljive in da je težko govoriti o krivdi. Hkrati je prepričan, da se na njegovem oddelku kaj takega nikoli ne bi moglo zgoditi.

Ne spreglejte