Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 11. 2012,
10.38

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 11. 2012, 10.38

8 let, 5 mesecev

Preiskava PU Ljubljana: je sporen podpis Melite Župevc?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
PU Ljubljana na podlagi kazenske ovadbe fizične osebe vodi predkazenski postopek, ki se nanaša na ovadbo v zvezi z istovetnostjo enega podpisa v pobudi za referendum o zakonu o državnem holdingu.

Čigav podpis je sporen, ni znano, a bi lahko bil odločilen, saj je za veljavnost pobude potrebnih 30 poslanskih podpisov. Časnik Večer je sicer danes pisal, da policija preiskuje istovetnost več podpisov v pobudi za referendum o državnem holdingu, in sicer naj bi grafološko pregledala pet do šest podpisov poslancev Pozitivne Slovenije. Na policiji so medtem pojasnili, da se ovadba nanaša na istovetnost le enega podpisa. Predstavnik PS Matija Sevšek je sicer zatrdil, da policija pri njih ni preiskovala istovetnosti podpisov.

Policijska preiskava, ki so jo v petek opravili kriminalisti v DZ, naj bi sicer po poročanju Večera pokazala, da je napako pri izgubljenih podpisih Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije, zaradi česar je padla referendumska pobuda za zakon o ustanovitvi t. i. slabe banke, storila generalna sekretarka parlamenta Mojca Prelesnik. Njena napaka naj bi bila, da ni ravnala povsem po veljavnih predpisih.

Po zapletu s podpisi v zvezi s tem referendumom in njihovem vnovičnem pregledu se je nato izkazalo, da je podpisov dovolj za nadaljnji referendumski postopek. Informacija o tem še ni uradna, neuradno naj bi jih bilo dovolj. Če je tako, bo predsednik DZ Gregor Virant danes določil rok za začetek zbiranja podpisov za referendum o slabi banki.

V PS zgroženi nad preiskavo istovetnosti podpisov V PS so zgroženi, kako so se kriminalisti odločili za preiskavo originalnih in lastnoročnih podpisov poslancev pod pobudo za referendum o zakonu o Slovenskem državnem holdingu. Vsi poslanci so se lastnoročno podpisali pod zahtevo, svojo voljo pa tudi v obliki elektronske pošte potrdili predsedniku DZ, so sporočili.

Ob tem v PS koaliciji, posebej pa strankama SDS in DL očitajo, da spodkopavata temelje slovenske demokratične ureditve: najprej z "izginulimi" in "nečitljivimi" podpisi pod referendumsko pobudo za poroštvo za Teš 6, zatem pa še z "izgubljenimi" podpisi pod pobudo za zakon o t.i. slabi banki, "izgubljenimi" podpisi pod pobudo za zakon o ustanovitvi holdinga ter razveljavitvijo skeniranih podpisov.

"Ker vsi ti za demokracijo nezaslišani in nevarni manevri niso uspeli preprečiti najbolj izvirnega načina preverjanja volje ljudi, so na podlagi insinuacij stranke SDS s policijo začeli preprečevati demokratične postopke," so preverjanje istovetnosti podpisov pod pobudo 30 poslancev za referendum o zakonu o holdingu - večinoma iz njihove poslanske skupine - komentirali v PS.

"Morali bi preiskati podpise, ki so se izgubili na poti med DZ in ministrstvom" Kot opozarjajo, bi morali kriminalisti namesto tega preiskati podpise, ki so se izgubili na poti med DZ in ministrstvom za notranje zadeve. "A kako naj to storijo, če njihovo delo nadzoruje in usmerja ter o vsem vse ve eden od dveh glavnih osumljencev največje zlorabe demokratičnih pravil v samostojni Sloveniji, minister za notranje zadeve Vinko Gorenak," se sprašujejo.

Skupina 30 opozicijskih poslancev je zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu v DZ vložila 30. oktobra, nakar je DZ prejšnji torek podprl zahtevo koalicije po presoji njene ustavnosti. Če zakon ne bo uveljavljen, bo ogrožena ustavna pravica do socialne in pravne države, so v koaliciji soglašali z opozorili vlade.

Ne spreglejte